Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2015 » Nummer 1 » Pagina 14-15

Museumnieuws

Museum van de 20e Eeuw - Familie Playmobil
Carolien van Etten-van Dolder (41) uit Hoogwoud. Al 40 jaar spelen miljoenen kinderen wereldwijd met deze bekende figuurtjes met een hoogte van 7,5 cm. De tentoonstelling Familie Playmobil, die tot en met 3 januari 2016 te bezoeken is, geeft een fraai historisch overzicht van dit populaire en hooggewaardeerde speelgoed. Er zijn indrukwekkende diorama's te zien en uiteraard ook speelplekken voor kinderen.
Adres: Krententuin 24 (Oostereiland), te Hoorn, website: www.museumhoorn.nl.
Open: ma t/m vr van 10-17 uur, za en zo van 12-17 uur.

Het Regthuysje te Abbekerk - Oorlogsherinneringen
Een kleine tentoonstelling met herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Hoe bakte je brood, maakte je boter, hoe werd een gat in een pan gedicht en werd de kap van je klomp weer gemaakt. Voedselbonnen, stamkaarten, verduisterlampen, een anti-plofband.
Adres: Dorpsstraat 48 in Abbekerk, telefoon : 0229-582490 of 582034.
Open: Van 1 mei tot 1 oktober elke zaterdag en zondag van 13-16 uur.

't Houten Huis De Rijp - Fusietentoonstelling: Het beste van stad en land
Om de fusie van Alkmaar, Schermer en Graft-De Rijp te vieren, houden de drie musea Stedelijk Museum Alkmaar, Museummolen Schermerhorn en Museum In 't Houten Huis De Rijp vanaf 5 april elk een fusietentoonstelling.
Gekozen is voor het thema Handel en transport door de eeuwen heen. Het accent ligt op de relatie van het dorp met de stad Alkmaar. Een historische blik op vervoer, handel, winkelen, zorg, cultuur en de macht van de stad.
Adres: Tuingracht 13, 1483 AP De Rijp, telefoon: 0299-671286.
Open: van 16 april t/m 31 mei: di t/m zo 13-17 uur. Juni, juli en augustus: di t/m zo 11-17 uur.

Westfries Museum
Vanaf 1 juni heeft het Westfries Museum een geheel vernieuwde presentatie van ‘Hoorn 1650’. Vanaf 13 juni komt daar een nieuwe ervaring bij: Kaap Varen, een tocht met het schip De Eendracht rond Kaap Hoorn in 1616. In samenwerking met Rob Tuytel wordt gewerkt aan een geheel nieuwe VR-presentatie in het kader van het jubileumjaar Kaap Hoorn 400.
In Kaap Varen stapt de bezoeker aan boord van het schip De Eendracht en mag zich even schipper Willem Cornelisz Schouten wanen en ervaren hoe het geweest moet zijn om in 1616 als eerste Kaap Hoorn te ronden. Zo komt geschiedenis wel erg dichtbij.
Adres: Rode Steen 1 te Hoorn, telefoon 0229-280022, website: www.wfm.nl.
Open: di t/m vr 11-17 uur, za en zo van 13-17 uur.

Museum Jan Lont - Kunst kijken op Stroe
Al decennia lang heeft Wieringen vele kunstenaars en zondagsschilders geïnspireerd tot het maken van schilderijen, prenten, gouaches, aquarellen en houtsneden. Een greep hieruit kunt u deze zomer in het museum bewonderen.
Adres: Stroeërweg 39 in Hippolytushoef, website: www.museumjanlont.nl.
Open: tot 1 nov van di t/m vr van 13-17 uur, za en zo van 13-16 uur.

Zuiderzeemuseum
Ga mee met de Reis rondom de Zuiderzee en laat je meevoeren langs topstukken uit de collectie, persoonlijke verhalen en interactieve opstellingen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Ontdek wat de verschillende plaatsen met elkaar verbindt en onderscheidt: tradities, dialecten, streekdrachten, ambachten, handel.
De reis gaat van Enkhuizen over de Afsluitdijk langs de Waddeneilanden naar plekken in Friesland als Hindeloopen en Makkum. Na een bezoek aan Urk wordt de reis vervolgd via Nunspeet en Spakenburg om te eindigen in Volendam.
Adres: Wierdijk 12-22 Enkhuizen, website: www.zuiderzeemuseum.nl.
Open: Binnen- en Buitenmuseum elke dag van 10-17 uur.

Welkom in de wereld van Dik Trom
In dit oude schooltje was C.Joh. Kieviet onderwijzer van 1883-1902. In de naastgelegen onderwijzerswoning (niet te bezichtigen) schreef hij zijn eerste boek over Dik Trom, een ondeugend jongetje met een hart van goud.
Het schooltje heeft – net als vroeger – één klaslokaal. Door de oude schoolbanken, een potkachel, nostalgische schoolborden en klompen onder de kapstok waant u zich in vroeger tijden.
In de grote boekenkast staan verschillende uitgaven van Dik Trom-boeken en vele andere boeken van C.Joh. Kieviet. De collectie van het Kinderboekenmuseum bevat daarnaast kinderboeken van vóór 1940.
Kinderen mogen zich verkleden als Ot en Sien op klompen. Wie wil mag plaatsnemen in de schoolbanken en schrijven met een kroontjespen of met een griffel op een lei.
Adres: Etersheim 8a, 1474 MT Oosthuizen, telefoon 06-20477917.
Open: Het hele jaar op za en zo van 11-16 uur en in het hoogseizoen (1 mei -1 oktober), de voorjaarsvakantie en de herfstvakantie ook op wo en vr.

Museum Eenigenburg
Op zondag 3 mei gaat Museum Eenigenburg weer open. Centraal staat het verhaal en de reis van de emigrantenfamilie Eenigenburg die in 1849 vertrok naar Amerika.
De bekende Westfriese kunstenares Jannie Kuiper-Wetsteen heeft haar blik op Eenigenburg gericht en heeft een prachtig olieverfschilderij van dit mooie dorp gemaakt. Het originele schilderij is in particulier eigendom, maar dankzij de ruimhartige medewerking van de kunstenares en de huidige eigenaar is het museum in de gelegenheid om exclusief een gelimiteerde en gesigneerde oplage hoogwaardige reproducties van dit schilderij te koop aan te bieden. De opbrengst komt ten goede aan het museum. Tijdens de opening op 3 mei zal mevrouw Kuiper-Wetsteen vanaf 15 uur de bijbehorende certificaten van echtheid ondertekenen.
Adres: Kerkweg 5, 1744 JD Eenigenburg, website: www.eenigenburg.nl.
Open: van 4 mei t/ m 28 september elke zondag van 12 tot 17 uur.

 


Hé, is dat Westfries?

265. Voor de kerstdagen kochten we 'n pondje volvette meshanger (jonge, vette kaas, die aan 't mes blijft hangen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.