Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2015 » Nummer 2 » Pagina 10-11

Westfriezendag

Keuze uit vijf nieuwe excursies op de Westfriezendag in Schagen

De Westfriezendag 2015 wordt net als die van 2013 en 2014 gehouden in Schagen.
Op zaterdag 5 september bent u van harte welkom in de stad die dit jaar viert dat het 600 jaar geleden stadsrechten kreeg.
U wordt ontvangen met koffie en een Schagenaertje (een gebakje) in restaurant Igesz, Markt 22, 1741 BS Schagen. De algemene ledenvergadering vindt plaats in de Grote Kerk die recht tegenover het restaurant staat. Op de agenda staan de gebruikelijke onderwerpen, waaronder de uitreiking van de Westfrieslandprijs. Het ochtendprogramma wordt besloten met de broers Arjan en Albert Steltenpool die optreden onder de naam Nes Coöperatie. Zij zingen in het Nederlands een aantal liedjes die betrekking hebben op Westfriesland en de Westfriese Omringdijk.
Na de vergadering gaan we voor de lunch terug naar restaurant Igesz.
's Middags gaan we op pad in Schagen en omgeving. U kunt kiezen uit vijf excursies.
Deelnemers aan excursies A, B, C en D worden met de bus naar de plaats van bestemming gebracht.
We sluiten de dag af in restaurant Igesz met een meergangen keuzediner.

Excursies
Onderstaand volgt een korte beschrijving van de vijf excursies waar u een keuze uit kunt maken. Overal wordt koffie of thee met koek geserveerd.

Cees, een reconstructie van een man uit de Steentijd die echt geleefd heeft. Cees, een reconstructie van een man uit de Steentijd die echt geleefd heeft. Hij is opgegraven aan de Mienakker bij Hoogwoud. (foto Netty Zander)

A. Huis van Hilde in Castricum
In het Huis van Hilde, dat op 15 januari is geopend, bevindt zich het archeologisch depot van de provincie Noord-Holland. Er is een indrukwekkende tentoonstelling over de archeologie te zien. In de vaste tentoonstelling staan veertien levensechte mensfiguren centraal, waaronder Cees de Steentijdman van de Mienakker in Hoogwoud. De meer dan duizend tentoongestelde vondsten uit de Prehistorie, Romeinse tijd, Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd illustreren de archeologische rijkdom van de provincie. Er wordt een rondleiding gegeven en er is bovendien tijd om op eigen gelegenheid de collectie te bekijken (www.huisvanhilde.nl).

B. Rondleiding Huys Auerhaen en stadswandeling Alkmaar
Het herenhuis Huys Auerhaen aan de Wilhelminalaan in Alkmaar dateert van het eind van de negentiende eeuw en heeft een voorgevel in neorenaissancestijl. Het is een voorbeeld van Nederlandse wooncultuur. Zowel het exterieur als het interieur is gemeentelijk monument. In het interieur bevindt zich een glas-in-loodraam uit de periode van De Stijl, een gaaf bewaard gebleven Art Deco werkkamer en salon uit de jaren dertig van de vorige eeuw.
Kunsthistoricus Harold Bos geeft uitleg over het pand en de inrichting.
Het bezoek aan dit monument wordt gecombineerd met een stadswandeling onder leiding van architect Mark Koning. Het aantal deelnemers aan deze excursie bedraagt maximaal 24.

C. Excursie met de Zonnetrein door de Schoorlse Duinen
Met de geluidsarme Zonnetrein wordt een rondrit van ongeveer anderhalf uur gemaakt door een uniek natuurgebied: de Schoorlse Duinen. De Zonnetrein is ook geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. De koffie en de thee worden na afloop van de rondrit geserveerd bij restaurant IJgenweis (www.zonnetreinschoorl.nl).

Het melkveebedrijf van de familie Kraakman in Sint Maartensbrug.

Het melkveebedrijf van de familie Kraakman in Sint Maartensbrug. (foto Joop Schouten)

D. Bezoek twee melkveebedrijven
In dorpshuis De Uijtkijk te Sint Maartensbrug geeft dierenarts Jan Hakkesteegt van Dierenartsenpraktijk Schagen een toelichting op de hedendaagse diergeneeskundige verzorging op melkveebedrijven. Daarna wordt een bezoek gebracht aan twee moderne melkveebedrijven. Het zijn de bedrijven van de familie Kraakman in Sint Maartensbrug en de familie Wardenaar in Schagen.

E. Rondleiding Christoforuskerk in Schagen en orgelbespeling
Te voet gaan we naar de pastorie van de kerk van de R.K. Sint Christoforuskerk in Schagen. Daar wordt u door ons bestuurslid Hans van Kampen meegenomen door de rijke geschiedenis van Schagen en de parochie.
Na de presentatie gaan we naar een nostalgisch etablissement aan de overkant van de pastorie. Daar wordt in een sfeervolle ambiance koffie en thee geserveerd.
De excursie wordt vervolgd met een rondleiding door de kerk. De neogotische kerk uit 1883 is met zijn uitzonderlijke glas-in-loodramen en zijn vele symbolieken een lust voor het oog. Bovendien wordt u getrakteerd op de unieke klanken van het Nicholsonorgel. Laat u verrassen door een prachtig muziekstuk van de Schagense componist Anthonie van Noordt (1619-1675).

 


Hé, is dat Westfries?

225. De kippen lopen allemaal te eizen (voedsel zoeken en oppikken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.