Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Nieuwe Uitgaven

Samenstelling: Peter Smit
(Verkrijgbaar in de boekhandel, tenzij anders vermeld; niet bij het Westfries Genootschap)

Gevelstenen in Enkhuizen
Gevelstenen in Enkhuizen. De eerste druk van deze uitgave verscheen in 2008, maar inmiddels viel er zoveel meer over de Enkhuizer gevelstenen te vertellen, dat een tweede druk voor de hand lag. Zestig bladzijden dikker met meer afbeeldingen en meer achtergrondinformatie en met bijzonderheden over dertig extra gevelstenen. „Het is een klus die eigenlijk nooit klaar is”, zegt auteur en stadsgids Frits Versluijs. „Er zijn nog steeds Enkhuizers die gevelstenen in oude stijl plaatsen.”
‘Gevelstenen in Enkhuizen’ (tweede druk). Prijs € 10.
Te bestellen via f.versluijs@quicknet.nl of 0228-314120.

Van Melkstraat tot Zonnedauw
Anderhalf jaar werkte Peter Appelman aan een boek over het leven van zijn hoogbejaarde schoonvader Willem Mes. Schoonzus Hanneke Mes kwam met het idee en schreef het voorwoord. Het moest een cadeau worden voor de 88e verjaardag van de Westfriese ‘bouwer’, die zelf dacht een man van weinig woorden te zijn, maar over een schat aan herinneringen bleek te beschikken. De voormalige bloemkoolbouwer en tulpenkweker werd geboren aan de Melkstraat in Grootebroek. Na drie jaar verhuisde het gezin Mes naar de Zesstedenweg, waar Willem 67 jaar zou blijven. Nu woont hij aan de Zonnedauw in Bovenkarspel. „,Het is een boek over een gewone Westfries”, zegt Peter Appelman, „het is geschreven voor de familie, maar de verhalen zijn herkenbaar voor iedereen.”
‘Van Melkstraat tot Zonnedauw’. 361 pagina's met 75 foto's. Prijs € 20 tot € 25, afhankelijk van het aantal bestellingen.
Te bestellen via g.appelman@quicknet.nl of tel. 0651766581.

125 jaar IJsclub Hoogkarspel
‘IJskoud en tóch warm’ is de ondertitel van deze jubileumuitgave, nummer vijf in de reeks ‘Rondom de Grenspaal’ van de Stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud. Auteur Gerrit Besseling (oudbestuurslid van de ijsclub en redacteur van het jaarboek) begon de geschiedenis van de ijsclub te beschrijven met een artikel in het jaarboek als uitgangspunt, maar wist er zoveel over te vertellen dat een en ander leidde tot een boek met verhalen en anekdotes rondom de geschiedenis van de club.
‘125 jaar IJsclub Hoogkarspel’. 265 pagina's. Prijs € 15. Te bestellen via www.shhw.nl.

Sint Pontianus van Broek
Sint Pontianus van Broek.De heilige Pontianus van Spoleto werd in de Middeleeuwen de schutspatroon van Broek op Langedijk. Zijn naam staat op de klok (uit 1504) in de toren van de hervormde kerk. Ook in de Sint Jan de Doperkerk (uit 1906) in Noord-Scharwoude is Pontianus terug te vinden: op een van de gebrandschilderde ramen. Maar in plaats van de martelaar uit Spoleto is hier paus Pontianus afgebeeld. Deze persoonsverwisseling was voor Theo Ettema uit Noord-Scharwoude de aanleiding voor zijn boek ‘Door de paus uit Langedijk verdreven’, waarin hij verslag doet van zijn onderzoek naar de verering van Pontianus uit Spoleto.
‘Door de paus uit Langedijk verdreven’. 248 pagina's. Prijs € 22,50. Te bestellen via www.pumbo.nl.

Kaeskopkronkels
Het jaarlijkse evenement Kaeskoppenstad was voor Alkmaarder Jan Roobeek aanleiding om in twaalf verhalen ‘de historie van Alkmaar op afwijkende wijze vast te leggen’, zoals hij zelf zegt. Roobeek voorziet zijn teksten van zelfgemaakte tekeningen. De opbrengst van het boek gaat naar de organisatie van Kaeskoppenstad.
‘Kaeskopkronkels’. 200 pagina’s. Prijs € 15,73 (Iedere Alkmaarder zal snappen waarom dit bedrag).
Te bestellen via www.kaeskopkronkels.nl.

 


Hé, is dat Westfries?

267. Skaibutter, 'scheiboter' werd gemaakt als de koeien pas in de wei liepen, dus direct na 't 'scheiden' van de stal.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.