Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2015 » Nummer 2 » Pagina 16-17

Museumnieuws

Museumboerderij West-Frisia te Hoogwoud
In de Hooiberg van Museumboerderij West-Frisia te Hoogwoud is tot en met 13 september een expositie te zien van vier prominente Noord-Hollandse naïeve kunstschilders. Het gaat om werk van kunstenaars met grote namen: Jannie Kuiper uit Nieuwe Niedorp, George Jurriaans en Yvonne Vredeling uit Heerhugowaard en Frans van der Eng uit ‘t Veld.
De vier kunstschilders tonen in het werk hun bewondering voor het Noord-Hollandse landschap. Ook Westfriese dorpstaferelen zijn een geliefd onderwerp.
Adres: Koningspade 31, 1718 MP Hoogwoud, website: www.museumboerderijwestfrisia.nl. Open: tot half september, do t/m zo van 13 tot 16.30 uur.

Agrarisch Museum Westerhem - Beemster bezet en bevrijd
Een tentoonstelling met foto’s gewijd aan de inundatie van de Beemster.
Om landingen van parachutisten te bemoeilijken greep het Duitse leger naar het defensiemiddel van de inundatie. Op 15 februari 1944 kreeg het polderbestuur in het Heerenhuis in Middenbeemster van twee Duitse militairen te verstaan dat er vanaf 21 februari niet meer gemalen mocht worden. Bovendien zetten speciale commando’s van de Wehrmacht de inundatiesluis in de Zuiddijk open om het land onder water te zetten. Het gevolg was dat de zuidelijke helft van de Beemster blank kwam te staan, met grote consequenties voor de agrarische sector.
Adres: Middenweg 185a, 1462 HJ Middenbeemster, tel: 0299-684388.
Open: tot 1 oktober, wo t/m vr van 11 tot 17 uur, za en zo van 14 tot 17 uur.

Betje Wolff museum - Beemster bezet en bevrijd
Een tentoonstelling die een beeld geeft van het huiselijke leven gedurende de Tweede Wereldoorlog. Getoond worden een verduisterde kamer en een keuken zonder koper en tin, voorwerpen die ingeleverd of verstopt waren. Veel inwoners hebben diverse persoonlijke objecten in bruikleen afgestaan die in vitrines worden getoond.
Adres: Middenweg 178, 1462 HL Middenbeemster, tel: 0299-681968.
Open: tot 1 oktober, di t/m vr van 11 tot 17 uur, za en zo van 14 tot 17 uur.

Boerderij en rijtuigmuseum Vreeburg Schagen - Schagen 600
Deze tentoonstelling brengt 600 jaar Schagen in beeld door middel van schilderijen en foto’s van straatbeelden. Onderdeel van de tentoonstelling zijn enkele schilderijen van Cornelis Bok, waaronder een aquarel uit 1833 waarop bekende Schager gebouwen zijn te zien. Verder zijn er bijzondere attributen tentoongesteld, zoals de wijzer van het uurwerk van de in 1895 verbrande voorganger van de kerk op de Markt.
Maar er is meer. In de tentoonstelling ‘Blik in het Verleden’, een verzameling blikken voorwerpen, neemt een ‘toekomstblik’ een bijzondere plaats in: een blikken doos uit 1900 met een toekomstvisie op het jaar 2000. Een blik waard! Adres: Loet 14, 1741 BP Schagen, website: www.museumvreeburg.nl.
Open: tot 25 oktober, wo t/m za van 13.30 tot 16.30 uur, in juli en augustus ook open op zondag.

Rundveemuseum Aat Grootes Aartswoud
Economie boven nostalgie: in de moderne veehouderij wordt gefokt op de optimale economische eigenschappen van het rund. Maar op die manier krijgen we wel saaie eenheidskoeien. Inmiddels bestaat meer dan 90 procent van de Nederlandse melkkoeien uit het Holstein-Frisian ras.
In het rundveemuseum is te zien welke rassen er vroeger werden gefokt en welke redenen daarvoor waren. De koeien in het rundveemuseum krijgen elk jaar een kalfje. Er is dus altijd nieuw leven te zien van oude rassen.
Adres: Schoolstraat 43, 1719 AT Aartswoud, tel: 06-53739345 of 06-13924199.
Open: tot 15 september, wo, za en zo van 13 tot 16.30 uur.
In het winterseizoen (15 september-15 april) wordt op de eerste zondag van elke maand een ‘Open Stal Zondag’ gehouden van 13 tot 16.30 uur.

Museum Huis van Oud - Een steengoede tentoonstelling
Op deze tentoonstelling is een prachtige collectie aardewerk uit de 17e eeuw te bewonderen. Daarnaast zijn er onder meer oude tegels, lampetstellen en moderne wandborden te zien. In het huisje, een provinciaal monument uit 1876, staat het zondagse servies op tafel.
Elke eerste zondag van de maand is er een speciale activiteit. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het museum.
Adres: Grote Zomerdijk 33, Wognum, website: www.decrommeleeck.nl. Open: zo van 14 tot 17 uur.

 


Hé, is dat Westfries?

265. Voor de kerstdagen kochten we 'n pondje volvette meshanger (jonge, vette kaas, die aan 't mes blijft hangen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.