Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2015 » Nummer 3 » Pagina 4-9

Verenigingsnieuws

Lezing over Kaap Hoornvaarders op bijzondere locatie

In het kader van de Maand van de Geschiedenis, die dit jaar als titel heeft meegekregen Tussen Droom & Daad, organiseert het Westfries Genootschap een lezing in samenwerking met de Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders. De lezing wordt gehouden in het voormalige R.K. Wees-en Oudeliedentehuis St. Jozefhuis op het Achterom 17 te Hoorn. De stichting heeft de Regentenkamer en de Regentessenkamer van dit pand in gebruik. In deze monumentale stijlkamers zijn fraai beschilderde plafonds, originele betimmeringen en op linnen geschilderd behangsel te bewonderen.
De lezing wordt gegeven door de voorzitter van de stichting, Kees van Louvezijn. Hij zal ingaan op de eerste reis rond Kaap Hoorn in 1615/1616 van Jacob en Daniël le Maire en Willem en Jan Corneliszoon Schouten. Ook komt aan de orde de oprichting van de VOC, de oprichting van de Austraelsche Compagnie ter verkenning van het Suydergat (gebied ten zuiden van de Straat Magallaan) en de ontdekking van Straat le Maire. Bezoekers mogen beide stijlkamers bekijken en daar zal ook het een en ander over worden verteld. Bovendien wordt historisch kaartmateriaal getoond.
Omdat de beschikbare ruimte beperkt is, wordt de lezing tweemaal gegeven. Per keer kunnen maximaal twintig bezoekers worden ontvangen.

Wanneer: zondag 18 en 25 oktober van 14 tot 16 uur, zaal open om 13.30 uur.
Kosten: € 4 per persoon, inclusief tweemaal koffie of thee en een koekje, op de dag van de lezing contant te voldoen.

Als u belangstelling heeft om deze lezing bij te wonen, dan wordt u verzocht zich op te geven. Dat kan telefonisch van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 12 uur (0229-217121) of per e-mail: contact@westfriesgenootschap.nl.
Wilt u ook opgeven op welke datum u bij voorkeur wilt komen?

Missverkiezing in Schagen zeer succesvol voor Kap en Dek

3e plaats, Gerda Mak. Slothotel Igesz was op 18 juni de locatie voor de verkiezing van de Miss Westfriese Folklore. Een verslag:
De kandidaten melden zich en krijgen hulp bij het zetten van de kap. Hier en daar wordt een plooi recht getrokken en worden de laatste puntjes op de i gezet. Er heerst een gezonde spanning. Er is geen rivaliteit. In een goede sfeer bekijken de dames belangstellend elkaars kostuum.
Juryleden lopen intussen al keurend rond en stellen hier en daar een vraag als voorbereiding op hun eindoordeel. De zaal zit zoals gewoonlijk al vroeg vol met belangstellenden.
In de eerste ronde presenteren de dames zich aan de arm van spreekstalmeester Jos van Leeuwen. 2e plaats, Lies Smit toont haar ondergoed. Met enkele inleidende vragen stelt hij de dames op hun gemak. De tweede ronde is een persoonlijke presentatie waarin ook over het ondergoed, laarsjes en de details van de hoofdtooi verteld wordt. Iets wat de kandidaten vooraf op papier hebben gezet. Dan is het pauze en gaat de jury in beraad om de zes beste kandidaten te kiezen voor de barrage. Een van deze dames zal uiteindelijk de titel in de wacht slepen.
De spanning groeit bij de vrouwen, wie zal het worden? De finalisten worden naar voren gevraagd. Van deze zes kandidaat-Missen zijn er vier van de kostuumcursus van Kap en Dek.
Uiteindelijk maakt de voorzitter drie namen bekend:
1e plaats: Kirsten MacDonald uit Schagen
2e plaats: Lies Smit uit Wognum
3e plaats: Gerda Mak uit 't Veld

Kirsten MacDonald mag tien weken lang als Miss Westfriese Folklore in de voorste sjees de optocht in Schagen aanvoeren.
De commissie Kap en Dek is ontzettend trots dat de drie winnende kostuums allemaal op de cursus kostuumnaaien van Kap en Dek zijn gemaakt. Een mooier compliment kunnen we ons niet wensen.

Lies Smit, secretaris

 

Miss 2015, Kirsten MacDonald in close-up.
Van boven naar onderen: 3e plaats, Gerda Mak
2e plaats, Lies Smit toont haar ondergoed
Miss 2015, Kirsten MacDonald in close-up.
(foto's Dennis Verheul)

Eerste jaarboek voor Aris Bouwens

Aris Bouwens in zijn tabakswinkeltje.Aris Bouwens in zijn tabakswinkeltje. (foto Ina Broekhuizen)

Op zaterdagochtend 27 juni is in restaurant De Burg in Noord-Scharwoude het eerste exemplaar van het Jaarboek West-Friesland Oud & Nieuw 2015 overhandigd aan Aris Bouwens. In het jaarboek staat een artikel over hem, geschreven door Peter Smit, getiteld ‘Museumwinkeltjes sluiten, Aris Bouwens gaat door’.
Na het welkomstwoord van Jan Smit, voorzitter van het Westfries Genootschap, gingen Ko Groot (oud-gemeentesecretaris van Wognum en oud-secretaris van het Westfries Genootschap) en Ad Geerdink (directeur van het Westfries Museum in Hoorn) kort met elkaar in debat. Ko Groot schreef voor het nieuwe jaarboek het artikel ‘Zorg over cultureel erfgoed in de depots van onze musea’ en Ad Geerdink schreef als reactie daarop het artikel ‘Rijkdom blijft’.
Aansluitend gaf Ed Dekker namens de redactiecommissie een toelichting op de inhoud van het nieuwe jaarboek.
Nadat hij uit handen van Jan Smit het eerste exemplaar had gekregen, vertelde Aris Bouwens in het Westfries over het ontstaan van zijn museumwinkeltjes en zijn ervaringen bij het ontvangen van bezoekers. Na veertig jaar stopt hij met de winkeltjes en worden de daarin bijeengebrachte verzamelingen verkocht. Aris en zijn echtgenote Corrie zetten hun andere activiteiten voort, zoals de Gasteivende en Theater op Skoôt. Ook gaat Aris verder met zijn optredens buiten de deur.
Hierna bedankte Jan Smit de redactiecommissie voor haar werk en Frenk Dieke van Holland Media Combinatie voor zijn inzet bij opmaak en druk van het jaarboek.
Vervolgens sloot de voorzitter het officiële gedeelte van de bijeenkomst af.
Wie dat wilde kon onder leiding van Aris Bouwens nog eenmaal een kijkje nemen in de museumwinkeltjes.

Voorlopig laatste Midzomeravondwandeling in Twisk

Het Westfries Genootschap en de gidsengroep Twisk van het Nut hielden in samenwerking met de vereniging In ‘t Pak op vrijdag 19 juni voor de derde keer een Midzomeravondwandeling door Twisk.
De bezoekers werden met koffie en thee ontvangen in de kerk van de Protestantse Gemeente Thomas. Jan Smit, voorzitter van het Westfries Genootschap, opende de avond met een korte toespraak in het Westfries. Hierna vertelde Gerian Helder een aantal wetenswaardigheden over de kleding die twee echtparen toonden. Fred en Lies Smit lieten zien hoe men in het laatste kwart van de negentiende eeuw gekleed ging als men in de rouw was en welke sieraden men dan droeg. Dirk en Trudy Schouwe toonden hun kostuums en sieraden. Trudy had de zondagse dracht aan van rond 1900. Dirk droeg een trouwpak uit ongeveer dezelfde tijd.
Nadat Menno Jansma verteld had over de tradities rond midzomernacht, vertrokken zes groepen bezoekers van elk ongeveer veertien personen onder leiding van gidsen voor een wandeling langs zes mooie historische locaties. In De Vermaning, de doopsgezinde kerk, zat een aantal ‘kerkgangers’ in klederdracht en was ds. Bart Santema de gastheer. De organist bespeelde het Van Dam orgel uit 1892 en samen met de kerkgangers zongen de bezoekers enkele liederen met Westfriese teksten van Ina Broekhuizen. Op de overige vijf locaties konden de bezoekers vragen stellen aan leden van In 't Pak. Op het erf van één locatie deden kinderen spelletjes. De avond werd afgesloten met een hapje en een drankje in de kerk van de Protestantse Gemeente.

Na de geslaagde en goed bezochte editie van 2015 stopt dit evenement voorlopig. Mogelijk komt er over enkele jaren een vervolg met dezelfde of een iets gewijzigde opzet.

Even uitblazen onder de boom.
Even uitblazen onder de boom.
Van links naar rechts, achter: Daniel Bon, Ingrid Strijbis, Bente van Dijk, Sandra van Dijk en Cees Strijbis. Voor: Ootjer Strijbis en Emiel van Dijk. (foto Jan Smit)

Creatief Westfries

‘De Boer Op’
We komme met twei Westfriese voorstellings: zundegmiddeg 11 oktober om 14.30 uur in De Schoof in Wervershoof en zundegmiddeg 8 nevember om 14.30 uur in Concordia in Noord-Scharwoude. D’r is meziek èn voordrachte: deer zitte stukkies bai die vaste lezers van Skroivendevort anvroegen hewwe. Aris Bouwens praat alles an mekaar. Nei de pauze voert teneêlvereniging OZOS uit Schagen de ienakter 't Anzoek op. Dut stuk van Tsjechov is in ‘t Westfries herskreven deur Henk Kok.

Wul je op 11 oktober komme in De Schoof? Den ken je zô an de zaal terecht voor € 12,50 de man. Wul je op 8 nevember komme in Concordia? Den ken je alvast betale: € 10 p.p. overmake op NL16 ABNA 0588 936 936 t.n.v. Skroivendevort mèt vermelding van naam, postcode en huisnummer, weunplaas èn 8 nevember! Kom je zô an de zaal, den betaal je € 12,50 p.p.

't Leerlinge-klassie
As je denke, ‘skroive in 't Westfries loikt moin wel wat’, den ken je op les bai Ina Broekhuizen-Slot. As 'r genog anmeldings benne, begint ze weer in 2016. Je kenne je opgeve bai Dilly Koetsier: 0228-561712. e-mail: bonsol@quicknet.nl.

Effies klesse
Vind je 't ok zô nôselijk dat 'r nag amper Westfries praat wordt, kom den nei 't praatgroepie ‘Effies klesse’. In oktober beginne we weer op de woenesdegochend in 't Timmermansgildehuis in Hoorn. Voor informasie en opgeve kè je belle nei Dilly Koetsier: 0228-561712 of mail: bonsol@quicknet.nl.

Effen Buurten TV Hoorn
Alle donderdage wordt elk uur 'n Westfriese opname o.l.v. Joop van Diepen ofdraaid.
Koike? Kanaal 45 van Ziggo, op de computer: http://hrn.nu/wp/. Of koik op de website van 't Genootschap onder Creatief Westfries. Je kenne ok googlele: effen buurte bai Westfrieze, den kom je d'r ok! Veul koikplezier allegaar!

Diny Kreuk-Breed, bestuurslid

Fragment uit het toneelstuk 't Anzoek.
Fragment uit het toneelstuk 't Anzoek, dat door OZOS uit Schagen opgevoerd is in Wadway op de afsluitavond van Creatief Westfries.
Hetzelfde toneelstuk, dat tijdens ‘De Boer op’ (zie hierboven) en de Najaarsstreekmiddag in november opgevoerd gaat worden. (foto Tineke Meester)

 


Hé, is dat Westfries?

305. Als er sneeuw of ijs is, halen de kinderen de toog (prikslee) van de zolder.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.