Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2016 » Nummer 1 » Pagina 12-13

Er-op-uit-tips

Oranjerie De Groene Parel
Oranjerie De Groene Parel is gelegen in de binnenstad van Den Helder. De tuin heeft niet alleen een schitterende collectie tropische planten, maar ook de grootste Japanse tuin met stromend water in Nederland. Schildpadjes en koikarpers in de vijver van de Japanse tuin blijken vooral op kinderen grote aantrekkingskracht te hebben. In de palmkas leven vlinders en vogeltjes.
Adres: Soembastraat 83, Den Helder, website: www.oranjeriedenhelder.nl.
Open: ma-vrij 9-17 uur, van 7 mei t/m 30 sept ook op za 10-16 uur en zo 13-17 uur.

De Oranjerie in Den Helder. (foto van website).
De Oranjerie in Den Helder. (foto van website)

De geschiedenis door de ogen van een kind
Zwart-wit films kijken op zondagmiddag in een zaaltje naast de kerk, de poppenkast op de Dam en als je naar het strand ging, droeg je gebreide zwembroeken die verschrikkelijk jeukten. Dit is een greep uit de jeugdherinneringen van acteur Frank Groothof. Frank groeide op in de jaren vijftig en zestig. Het naoorlogse Nederland, een tijd vol veranderingen en innovaties, maar voor velen ook een tijd vol mooie herinneringen. Het opgroeien in deze tijd was de inspiratie voor de nieuwe familietentoonstelling van het Museum van de 20e eeuw ‘Wonderjaren '50 en '60’.
Adres: Krententuin 24 (Oostereiland), Hoorn. Hier kunt u niet parkeren!
Open: ma-vrij 10-17 uur, za-zo 12-17 uur, website: www.museumhoorn.nl.

Museum historische tuin Aalsmeer
Aalsmeer: een naam die onverbrekelijk verbonden is met bloemen en planten. De bloementeelt in Aalsmeer is natuurlijk niet van de ene dag op de andere ontstaan. Het museum voert u terug tot het begin van de zeventiende eeuw. Toen legde men zich toe op het telen van fruitbomen. Op de ruimte daaronder teelde men aardbeien. Aan het eind van de nekgentiende eeuw schakelden de kwekers in Aalsmeer over op het telen van buitenbloemen en kort daarna op het telen van bloemen in kassen. De Historische Tuin brengt op 13.000 m² de rijke Aalsmeerse geschiedenis in beeld vanaf circa 1700 tot 1940.
Adres: Praamplein, Aalsmeer, website: www.historischetuinaalsmeer.nl.
Open: di-vrij 8-16.30 uur, za 10-16.30 uur.

Proef, ruik, voel en hoor het 17e eeuwse zeemansleven
Als de Halve Maen toch eens kon praten. Het VOC-schip zou bloedstollende verhalen kunnen vertellen over stormen, ontdekkingsreizen, ontmoetingen met Indianen, zeegevechten en scheurbuik. Gelukkig kent de bemanning al deze verhalen ook en is de Halve Maen in Hoorn weer te bezoeken. Vanaf mei vaart de Halve Maen bovendien elke vrijdagavond uit. En u kunt meevaren! Vooraf reserveren.
Omdat de Halve Maen een historisch schip is, is het helaas niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn en voor rolstoelen en buggy's.
Adres: Schuijteskade 22 (Oostereiland), Hoorn. Hier kunt u niet parkeren!
Open: za, zo en feestdagen 10-17 uur. In de schoolvakanties iedere dag.
Website: www.halvemaenhoorn.nl.

Meevaren met de Halve Maen.
Meevaren met de Halve Maen (foto Westfries Museum)

Roken, koken, stoken bij het Huis van Oud
Op zondag 24 april zet het museum Huis van Oud in Wognum de deuren weer open. Het thema van de tentoonstelling deze zomer is ‘Roken, koken, stoken’.
Op het erf van het museum staat een brongasinstallatie. Op de stallen zijn lampen en kacheltjes en veel informatie over deze manier van energiewinning te zien. Daarnaast is er een keur aan petroleumstellen, hooikisten, fornuizen en pannen. Bij het onderwerp ‘roken’ horen natuurlijk sigarenbandjes en -dozen en talloze pijpenkoppen.
In aansluiting op het thema geeft Ria Bos uit Kampen op zondagmiddag 3 juli een demonstratie sigaren maken en kunt u op zondagmiddag 7 augustus genieten van ouderwetse gerechten.
Overige activiteiten: 1 mei: verhalen vertellen op de dijk; 5 juni: kinderen maken muziek; 4 september: streekmarkt; 25 september: uitleg over brongas.
Adres: Grote Zomerdijk 33, Wognum.
Open: zo 14-17 uur.

Blik op de nieuwe tentoonstelling van het Huis van Oud.
Blik op de nieuwe tentoonstelling van het Huis van Oud (foto Huis van Oud)

Museum Betje Wolff ‘Rondom Doop’
Een tentoonstelling die onder meer prachtige doopjurken, mouwtjes en mutsjes laat zien. Door het hele museum zijn vertrekken ingericht alsof er een doop heeft plaatsgevonden. In de keuken wordt kandeel gemaakt. In de voorkamer staan de ‘pillengiften’ uitgestald: cadeaus die aangeboden worden ter gelegenheid van een doop.
Adres: Middenweg 178, Middenbeemster.
Open: tot 1 mei zo 14-17 uur, 1 mei-1 okt. di t/m vr 11-17 uur, za en zo 14-17 uur.


Fietsen voor het Westfries Genootschap

Op zaterdag 11 juni vindt de Rabo Fietssponsortocht plaats. Het Westfries Genootschap heeft zich hiervoor ingeschreven. Er mogen acht fietsers per organisatie meefietsen die daarmee 250 euro voor het Westfries Genootschap kunnen verdienen.
Zijn er sportievelingen die een rondje willen fietsen voor het genootschap? Laat het dan even weten aan het secretariaat! Bereikbaar van dinsdag tot en met vrijdag tussen 9 en 12 uur via 0229-217121 of via contact@westfriesgenootschap.nl.

 


Hé, is dat Westfries?

646. Over de benoeming van die ambtenaar heb ik niks te kerdiezen (niets over te zeggen of te beslissen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.