Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2016 » Nummer 2 » Pagina 14-16

Er-op-uit-tips

Poldermuseum Andijk
Tot 2 oktober is een tentoonstelling over dijk- en waterbeheer in verleden, heden en toekomst te zien. Er wordt beeldmateriaal getoond van de aanleg en het onderhoud aan de Afsluitdijk, Hondsbossche Zeewering en Markermeerdijk. Ook worden de toekomstplannen voor deze waterkeringen belicht.
Aparte ruimtes geven een indruk van de stormramp van januari 1916 en de jarenlange nasleep. Hier is fotomateriaal te zien van het herstel aan de dijk en de herinrichting van het dorp Andijk. Bijna driehonderd woningen werden afgebroken of op palen verrold en vervaren om ergens anders weer opgebouwd te worden.
Adres: Dijkweg 319 in Andijk. Telefoon 0228-592227
Open: tot 2 okt do t/m zo 14-17 uur.
Website: www.poldermuseum.nl.

Onder de Hemelboender, Museum Jan Lont
Voor de Vereniging Aak wordt het een feestelijk jaar met allerlei activiteiten. Dit jaar bestaat de Wieringer Aak, de WR 173, honderd jaar. In het voorjaar van 2015 is de ‘weerweeromkomst’ van het Wieringer skuutje, de WR 60, groots gevierd. Het skuutje is het oudste, uit 1840 daterende, zeilende vissersschip.
Museum Jan Lont grijpt deze gelegenheden aan om de thematentoonstelling dit jaar te wijden aan de visserij met de skuut en de aak rond 1900, toen Wieringen nog een eiland was. De bezoeker maakt kennis met de geschiedenis van de skuut- en de aakvisserij in de Waddenzee en de Zuiderzee en ervaart hoe zwaar en primitief het leven aan boord is geweest. Voor kinderen tot 12 jaar is er een kleur/versierwedstrijd met als hoofdprijs een vaartocht met de aak, de WR 173.
Op zondag 17 juli en zondag 28 augustus is het mogelijk om een vaartocht met de aak, de WR 173, te maken. Voor meer informatie, prijzen en reserveren kunt u contact opnemen met Theo Oomen (0227-592717) of de website raadplegen: www.museumjanlont.nl.
Adres: Stroe&eyuml;rweg 39, 1777 NE Hippolytushoef
Open: tot 1 nov. di t/m zo 13-17 uur.

Het Wieringer Skuutje WR 60.
Het Wieringer Skuutje WR 60. (foto museum Jan Lont)

Museum Het Regthuysje in Abbekerk
Dit jaar presenteert het museum een bijzondere verzameling doopjurkjes. Wat opvalt is het verschil tussen korte en lange jurkjes. De korte jurkjes werden alleen door meisjes gedragen, de langere soms ook door jongetjes, aldus Kees Bruin van Het Regthuysje. De meeste jurkjes komen uit de periode 1900 tot 1930. Veel jurkjes hebben korte mouwtjes waarbij vaak zogeheten polsjes over de armpjes werden gedaan. Ook doopgeschenken, de pillengiften, zijn te bewonderen in het museum.
Adres: Dorpsstraat 48 te Abbekerk, Telefoon 0229-582490 of 0229-591529.
Open: t/m 1 okt. op za en zo 13-16 uur.

Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg
Het nieuwe seizoen van Vreeburg is geopend met twee nieuwe tentoonstellingen. ‘Plaspillen en wonderzalfjes’ laat zien hoe de gezondheidszorg en verpleging vroeger waren geregeld en in de loop der jaren zijn veranderd. Er wordt onder meer aandacht geschonken aan de vele hulpmiddelen die, ook door Schager huisartsen, werden gebruikt. Er is een korte film met verhalen over het tbc-huisje, de verpleging en de vooral in Schagen bekende wijkverpleegster zuster Van der Eem.
‘Making fashion’ is een expositie over het naaldvak- en naaionderwijs in de eerste helft van de twintigste eeuw. Zeer bijzonder zijn de motieftekeningen van Gré Docter, gemaakt tijdens haar kostuumopleiding in 1922-1927. In deze tekeningen zijn verschillende stromingen uit de kunstgeschiedenis en de ornamentenleer te zien, zoals Art deco en De Stijl.
Speciaal voor kinderen is er een puzzeltocht door het museum uitgezet.
Op de Westfriese donderdagen zijn er demonstraties van oude ambachten op de deel.
Adres: Loet 14 te Schagen. Telefoon 0224-216906 of 0224-213120.
Open: t/m 22 okt wo t/m za 13.30-16.30 uur. In juli en aug ook op zo.
Website: www.museumvreeburg.nl.

Jan de Reus

Op 25 mei is plotseling onze zeer betrokken vrijwilliger en lid van verdienste Jan de Reus overleden. Jan was medewerker op het secretariaat en stond tot voor kort samen met zijn vrouw Margreet, vaak in Westfries kostuum, achter onze PR-kraam. Hij zat in de redactie van het Vierkant en verzorgde de rubriek Er-opuit tips, voorheen Museumnieuws. Ook heeft hij jaren samen met zijn vrouw de veiling van Kap en Dek georganiseerd. Voor dit werk is hij benoemd tot lid van verdienste van het Westfries Genootschap.
Hij was met zijn opgewekte karakter een fijn mens om mee samen te werken. Wij zullen hem heel erg missen. Wij wensen zijn vrouw Margreet, zijn kinderen, kleinkinderen en verdere familie heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

 


Hé, is dat Westfries?

400. Die twee oudjes kunnen leuk koetelen (met elkaar hun huishoudelijke bezigheden, enz. doen). We laten ze maar wat koetelen (begaan, hun gang gaan, zonder ons ermee te bemoeien).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.