Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2017 » Nummer 1 » Pagina 11-12

Verenigingsnieuws

Toonbeeld Westfries: dialect, kunst en muziek

Op zondag 11 juni houden het Westfries Genootschap, Stichting Creatief Westfries en Expositie Kring Beeldende Kunst Opmeer in Zorgcafé 't Koetje in Zandwerven een gezellige middag met een afwisselend programma. Op deze middag dragen een aantal schrijvers een Westfries gedicht voor dat zij geschreven hebben naar aanleiding van een kunstwerk van een van de kunstenaars die zijn aangesloten bij de kunstkring. Amateurmuzikanten en/of leerlingen van een muziekschool verzorgen het muzikale deel van het programma.
Het adres van Zorgcafé 't Koetje is Zandwerven 29 in Spanbroek. De middag duurt van 15.00 tot 17.00 uur. De zaal is open om 14.30 uur. De toegang is gratis, wel wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd als tegemoetkoming in de onkosten. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Lekker fietsen of wandelen in eigen omgeving?

Op 1 juli komt ons jaarboek uit. Het boek wordt vanaf 5 juli bij de leden bezorgd. Wij zijn op zoek naar bezorgers, met name voor Hoorn (postcode 1628), Haarlem e.o., Den Haag, Den Helder, Julianadorp, Oosthuizen, Warder en Den Burg.
Dus voelt u er voor een keer per jaar fiets- of wandeltochtje in uw eigen omgeving te maken en dan meteen een aantal boeken voor ons te bezorgen, neem dan contact op met het secretariaat. Bereikbaar van dinsdag tot en met vrijdag tussen 9 en 12 uur via 0229-217121 of contact@westfriesgenootschap.nl.

Activiteiten herdenking 500 jaar Grote Pier

Fietstocht zaterdag 24 juni
Op zaterdag 24 juni wordt een fietstocht gehouden. De fietsroute volgt een deel van de route die Grote Pier en zijn mannen volgden en voert van Medemblik naar Wognum en van daaruit naar Opperdoes. Heen en terug zo veel mogelijk langs verschillende wegen.
De totale afstand is 37 kilometer. Op de routebeschrijving wordt aangegeven welke bezienswaardigheden er onderweg zijn.
In Opperdoes wordt op deze dag van 15.00 tot 18.00 uur een voedselmarkt gehouden. De dorpskerk aan de Kerkebuurt 16 is van 11.00 tot 18.00 uur open voor bezichtiging. In de kerk zijn tekeningen en werkstukken te bezichtigen van kinderen van de basisschool met als thema Grote Pier.
In de routebeschrijving van bij de fietstocht zal aangegeven worden hoe men vanaf het officiële eindpunt van de route weer bij het beginpunt in Medemblik kan komen.
De voedselmarkt en de dorpskerk kunnen ook bezocht worden door mensen die niet aan de fietstocht deelnemen.
Voor het bezoeken van de kerk wordt een bijdrage van € 2 per persoon gevraagd.
Start fietstocht: tussen 10.00 en 13.00 uur in Medemblik aan de Pekelharinghaven ter hoogte van de restaurants De Driemaster en NED 1671 (huisnummers 49 en 51).
Aankomst fietstocht: tussen 11.00 en 17.00 uur in Opperdoes bij de dorpskerk.
Kosten deelname fietstocht: € 2 per persoon.

Lezingen op zaterdag 24 juni
Op zaterdag 24 juni houdt Stichting Kasteel Radboud in samenwerking met het Westfries Genootschap en het Westfries Archief een avond met lezingen. Sprekers zijn:
- Ben Dijkhuis, historicus, gespecialiseerd in de geschiedenis van Kasteel Radboud. Hij zal vertellen hoe het kasteel er ten tijde van de belegering naar alle waarschijnlijkheid uit heeft gezien.
- Hans Mol, bijzonder hoogleraar geschiedenis van de Friese landen te Leiden en verbonden aan de Fryske Akademy. Zijn inleiding gaat over Friese volksmilities.
- Mark Raat, historicus en onderzoeksmedewerker bij de Fryske Akademy. Hij behandelt de gevolgen op korte en lange termijn van de belegering van Medemblik op 25 juni 1517.
- Een vierde spreker, van wie de naam bij het ter perse gaan van het Vierkant nog niet bekend was, gaat in op het onderwerp partijstrijd tussen Holland en Friesland in de late middeleeuwen.

Plaats: Kasteel Radboud: Oudevaartsgat 8 te Medemblik
Inloop: vanaf 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur
Kosten: € 4 per persoon, te voldoen bij de kassa die toegang geeft tot het evenemententerrein. Na betaling kunt u over het evenemententerrein naar het kasteel lopen. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Middeleeuws festijn Kasteel Radboud op zaterdag 24 en zondag 25 juni
Op 24 en 25 juni houdt Stichting Kasteel Radboud in samenwerking met Cranenburgh Events een middeleeuws evenement waarbij de belegering van het kasteel door Grote Pier in 1517 wordt nagespeeld. In en om het kasteel is van alles te zien.
Plaats: Kasteel Radboud: Oudevaartsgat 8 Medemblik
Aanvang: 10.00 uur
Kosten: Dagkaart € 8 per persoon voor iedereen vanaf 13 jaar. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen voor een dagkaart € 5 per persoon. Consumpties zijn voor eigen rekening.
Voor meer informatie over dit festijn zie de website van Cranenburgh Events: www.cranenburghevents.nl.

 


Hé, is dat Westfries?

378. Moeder is meestal de hele morgen in de keuken aan 't steuren (koken) en aan 't stùdderen (werken en eten bereiden). Ze bestùddert (bestuurt, beheert) trouwens haar hele huishouden goed.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.