Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

De Aanleiding

In De aanleiding vertellen leden hoe het kwam dat zij zich aansloten bij het Westfries Genootschap. Deze rubriek is een mooie aanleiding voor een nadere kennismaking. Deze keer Meindert Nieuweboer (77) uit Aartswoud.
Door Hans Duin.

Veeboer Meindert Nieuweboer houdt van Westfries. ‘Kort en krachtig’

De Westfriese stolpjes staan er allemaal nog wel, maar er wonen andere mensen in. Die geen Westfries spreken. Zo verdwijnt de streektaal voor je het weet. Meindert Nieuweboer zet zich al een leven lang in voor verenigingen. Zo kwam hij in de jaren zestig van de vorige eeuw ook bij het Westfries Genootschap terecht. „Ik was toen voorzitter van de Hollandsche Maatschappij van Landbouw, afdeling Opmeer (HMvL). Bij een jubileum strikte de toenmalige voorzitter Dirk Breebaart me. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Het Westfries moet blijven.”
Meindert Nieuweboer.Waarom? „Er is geen taal waarin je met zo weinig woorden zo veel kunt zeggen. Een voorbeeld. Kort geleden was ik op een bijeenkomst. Werden feiten gepresenteerd, die de standpunten van theoretische wijsneuzen weerlegden. Die keken bar sip. Toen heb ik gereageerd: ‘Wie schurft heeft, vreest de roskam’. Klaar! Iets anders. Ik heb acht kleinkinderen. Krijgen van mij ieder jaar een Westfriese Spreukenkalender. Maar de helft heeft het woordenboek van moeder nodig om het te begrijpen.”

Nieuweboer beleefde een paar jaar geleden zijn dierbaarste moment bij het genootschap: „Ik kreeg bij een bijeenkomst in Aartswoud als eerste het boek over de ruilverkaveling van De Gouwe. Onvergetelijk! Ik had in 1968 als voorzitter van de HMvL, samen met andere organisaties, het initiatief genomen voor die verkaveling. Vandaar.”

Als je Nieuweboer spreekt, komt onvermijdelijk de veeboer in hem boven: „Ik ben de laatste jaren erg bezig met het Rundveemuseum hier in Aartswoud. Groot succes. Drieduizend bezoekers per jaar, vijftig vrijwilligers. En erg nodig. Velen begrijpen niets meer van de natuur. Komt er een jongen bij het aardappelpoten kijken en zegt: ‘Doen jullie ze in de grond, bij ons gaan ze altijd in de pan’. Nou dan weet je het wel. Er is nog veel te winnen bij de kennis van de jeugd.”

 


Hé, is dat Westfries?

267. Skaibutter, 'scheiboter' werd gemaakt als de koeien pas in de wei liepen, dus direct na 't 'scheiden' van de stal.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.