Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2017 » Nummer 1 » Pagina 18

Er-op-uit tips

Bijenstal en pannenkoekenstation Opperdoes
Zo veel activiteiten op één plek! Tijdens een rondleiding neemt de imker u mee in de wereld van de bijen. U ziet de bijen aan het werk en de imker zal u alles over het bijenleven vertellen. Dit gebeurt in een speciale ‘bijenkijkruimte’. Bij het aangrenzende pannenkoekenstation kunt u, behalve lekker eten, de unieke treinenloods bezoeken met een van de grootste LGB-treinbanen van het land. Ook kunt u een fluisterboot huren en zo Opperdoes via het water verkennen. En als u er geen genoeg van kunt krijgen volgt u een workshop, neemt u een kijkje in de winkel van de zorgboerderij of kunt u zelfs een nachtje blijven slapen!

Adres: Zwartepad, ter hoogte van nr. 19 in Opperdoes.
Open: wo en vr van 15 tot 20 uur, za en zo van 12.30 tot 20 uur. In schoolvakanties extra open.
Website: www.bijenstal.nl en www.pannenkoekenstation.nl.

Museum Jan Duim
Vertelt het verhaal van de boerenarbeiders die in de tweede helft van de negentiende eeuw in armoede leefden en slechts met veel moeite het hoofd boven water konden houden. De kerk trok zich het lot van de minst bedeelden aan. Zij begon in 1885 met het ontwikkelen van ‘armenbouwtjes’ op kerkeland. Als vervolg hierop werden in 1912 de eerste tuinbouwbedrijfjes voor de boerenarbeiders ontwikkeld op land van de kerk aan de Hauwerterweg (nu Tuinstraat) te Hauwert.
A.C. ter Horst-Hoekstra heeft over deze ontwikkeling het prachtige verhaal geschreven ‘Jan Duim, aarsom mit de wiele’. Jan Duim staat synoniem voor de vele arbeiders die het uiteindelijk gelukt is om, met hulp van anderen, zichzelf op te werken.
U ziet in het museum de gereedschappen die Jan Duim hanteerde, evenals de gereedschappen waarmee zijn kinderen als timmerman of metselaar hebben gewerkt. Ook het weinige speelgoed waarover hij beschikte, is hier te zien. In de oudheidkamer van 1900 krijgt u een beeld hoe zijn gezin heeft gewoond. Let tijdens uw bezoek ook op de ‘reparatiekunst’ van Jan Duim. Met minimale middelen het uiterste eruit halen. Jan Duim wist niet beter en had niets anders.

Adres: Hauwert 63 te Hauwert, telefoon: 0229-201515 of 0653-524959 (N. Boots).
Open: Bezichtiging vindt uitsluitend op afspraak plaats.
Website: www.historisch-hauwert.nl/MuseumJanDuim.

 


Hé, is dat Westfries?

22. Ik ben drie nachten te warskip geweest (te logeren). We krijgen vandaag twee warskippers (logés, logées).
Volksrijmpje:
Warskippers en vis
Bloiven maar drie dagen fris.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.