Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2017 » Nummer 3 » Pagina 15-17

Er-op-uit tips

Zee Aquarium Bergen
Durft u onder het skelet van een potvis door te lopen? En vervolgens over een brug met daaronder een vijver vol piranha's? In het vernieuwde en uitgebreide Zee Aquarium zijn meer dan driehonderd verschillende vissoorten thematisch te zien. Laat u meevoeren door de Amazonejungle, via de Atlantische Oceaan, tropische wateren en de Middellandse Zee naar de Noordzee. Verwonder u over de zeepaardjes, zeesterren en clownsvisjes, aai een rog bij het Roggenrif en sta oog in oog met reusachtige haaien, murenen en giftige koraalduivels.
Het Zee Aquarium is leuk en leerzaam voor jong en oud, bij mooi en slecht weer.
Open: elke dag van 11.00 tot 17.00 uur
Adres: Van der Wijckplein 16, Bergen aan Zee
Website: www.zeeaquarium.nl.

Theaterkerk Wadway
Voor muziek, theater, cabaret of een bijzondere toneelvoorstelling bent u bij Theaterkerk Wadway op de juiste plek. In de intieme sfeer van het kerkje worden de jongste ontwikkelingen in de theaterkunst getoond, waarbij de aandacht sterk uitgaat naar beginnende artiesten.
De theaterkerk heeft een bijzondere historie. Begin jaren zestig van de vorige eeuw werd op de zolder van het huis van de Hoornse keel- neus en oorarts Harry van Scherpenberg toneel gespeeld. Het Zoldertheater trok heel veel publiek. De zolder werd te klein. Tijdens een fietstocht door de polder viel het oog van Harry van Scherpenberg op een leegstaand kerkje in Wadway. De schapen van een plaatselijke boer gebruikten de verwaarloosde kerk uit 1547 als stal. Dit zou toch een prachtige plek zijn voor het Zoldertheater? Al in 1966 kon de nieuw opgerichte Stichting Wadway voor het symbolische bedrag van één gulden de kerk in eigendom verwerven. Met steun van Rijk, Provincie Noord-Holland en de gemeente Wognum werd het kerkje gerestaureerd en omgetoverd tot Theaterkerk Wadway. Het theater geniet landelijke bekendheid bij publiek, impresariaten en artiesten. Ooit zetten Youp van 't Hek, Freek de Jonge, Bram Vermeulen, Herman van Veen en Jos Brink hier hun eerste schreden op het podium. Marijke Boon, Job Schuring, Jack Spijkerman en vele anderen volgden al snel hun voorbeeld.
Open: aanvang avondvoorstellingen 20.30 uur, matinee en kindervoorstellingen 14.30 uur
Adres: Wadway 30 in Wadway/Spanbroek.
Website: www.theaterkerkwadway.nl.

Bromfietsmuseum
Lang geleden kreeg Cor Grotenhuis uit Berkhout een oldtimer-bromfiets. Met deze gulle gift was het Bromfietsmuseum geboren. Nu, jaren later, na veel bloed, zweet en tranen, is het museum een fantastische plek voor brommerliefhebbers. Vooral Duitse brommers behoren tot de favorieten van brommerfanaat Cor Grotenhuis. De Kreidlers, DKW's en Zundapps nemen dan ook een prominente plek in dit museum in. Naast bromfietsen heeft het museum een grote collectie radio's.
Open: vaste openingstijden kent het museum niet. Als u langs wilt komen, kunt u bellen voor een afspraak: 0229-553269. Adres: Westeinde 337 in Berkhout Website: www.bromfietsmuseumberkhout.nl.

Bromfietsmuseum

Filmtheater De Luxe
Deze non-profit organisatie in Schagen is opgericht in 1978 onder de naam Het Beleefcafé. Er zijn ruim dertig vrijwilligers actief. Zij zorgen voor programmering, kaartverkoop, bezetting van de bar, administratie en promotie. Sinds 1 maart 2013 is De Luxe gehuisvest in het Scagontheater in het nieuwe cultuurhuis van Schagen, M18.
Het filmtheater vertoont niet-commerciële films, gekozen uit het recente aanbod van zogeheten filmhuisfilms. Elke donderdag- en vrijdagavond draait er een film. Vanaf december 2017 tot en met mei 2018 zal er, op elke eerste zondagmiddag van de maand, een documentaire te zien zijn.
Bezoekers kunnen voor aanvang van de films, in de pauze en na afloop genieten van een drankje in de fraaie foyer met uitzicht op de gezellige Markt van Schagen.
Filmtheater De Luxe is te vinden in het Scagontheater, tien minuten lopen vanaf NS-station Schagen.
De ingang van het theater is aan de zijkant van M18, aan de Torenstraat 1b.
Website: www.filmtheaterdeluxe.wordpress.com.

 


Hé, is dat Westfries?

523. Ik vond dat toneelstuk skoftig mooi (heel erg, buitengewoon).
Opm.: Dit woord is de laatste decennia in West-Friesland in omloop gekomen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.