Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2018 » Nummer 1 » Pagina 3

Aan de keukentafel

De keukentafel: de plaats waar allerlei zaken besproken worden, waar men nieuwtjes uitwisselt, waar gelachen en gehuild wordt.
De keukentafel in het Vierkant: een pagina met bondige informatie over initiatieven die betrekking hebben op de cultuurhistorie van Westfriesland.

Wat binne we weer mooi te gast!

Een aantal jaren terug fietste ik in het voorjaar langs een veld met bloeiende tulpen in de buurt van Het Streekbos. Ik genoot van het mooie weer en de kleurenpracht. Een voor mij onbekende vrouw reed me voorbij en riep: „Wat binne we toch weer mooi te gast!” Ze sloeg de spijker op zijn kop. In het voorjaar laat Westfriesland zich van zijn mooiste kant zien met de bloeiende boomgaarden, de koeien in de wei en de bollenvelden.
Wat betreft de bloembollenteelt is Westfriesland net als de Bollenstreek tussen Leiden en Haarlem en het Noordelijk Zandgebied in de Kop van Noord-Holland een van de toonaangevende productiegebieden, voor zowel de teelt van bloembollen als de broeierij van tulpenbloemen.
Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw heeft de bloembollensector een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt als gevolg van mechanisatie, schaalvergroting, nieuwe teelt- en broeitechnieken en de ontwikkeling van nieuwe soorten. Er is veel veranderd ten opzichte van vroeger. En ook al vinden wij die veranderingen soms jammer, voor het aanzien en de welvaart van Westfriesland is het belangrijk dat wij over een sterke agrarische sector blijven beschikken. Boeren en tuinders zijn belangrijke beheerders van ons landschap. Voor de openheid van het gebied en de mooie vergezichten zijn weilanden en akkerbouwgronden onmisbaar.
Een couplet uit het ‘West-Friese volkslied’ van Nel van Laren-Zwuup tot slot:
‘Dut is 't land weer de tullepe bloeie,
kleure stane breiduit te pronk op de boûw.
Vlak is de woid met de zwartbonte koeie.
Dut is 't land weer ik zô veûl van hoû.
Wolke en water met môlens en boôtjes,
bloeiende waltjes en honderde sloôtjes.
Nooit zoû ik hier meer vedaan wulle,
want dut is m'n oigen Westfriese land’.

Jan Smit,
voorzitter

Tulpen langs de Veekenweg bij De Weere.
Tulpen langs de Veekenweg bij De Weere. (foto Jan Smit)

 


Hé, is dat Westfries?

798. 't Was erg stil om me heen; ik raakte eventjes beskoten (ingedommeld, sluimerend) in de stoel.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.