Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2018 » Nummer 1 » Pagina 15-16

Er-op-uit tips

Tuinpad Harenkarspel, een fietstocht van 38 km
De fietsroute ‘Tuinpad van Harenkarspel’ is een mooie gelegenheid om het platteland van de voormalige gemeente Harenkarspel, met zijn nostalgische dorpjes, de monumentale gebouwen en de bedrijven van Tuinderskring Harenkarspel, te leren kennen. Bij diverse tuindersbedrijven kunt u activiteiten voor jong en oud boeken. De fietsroute is dus ook zeer geschikt voor gezinnen.
Het beginpunt van de route is het fietstransferium in Schoorldam. Via de dorpen Warmenhuizen, Eenigenburg, Sint Maarten, Dirkshorn en Waarland voert de route u langs een aardbeienkweker, anthuriumkwekerij, een wijndomein, een kweker van zonnebloemen en een bed & breakfast.

Voor het boeken van activiteiten gaat u naar www.tuinderskringharenkarspel.nl en klikt u op ‘Contact’. Op deze website vindt u tevens een uitgebreide routebeschrijving van deze fietstocht en informatie over de te bezoeken bedrijven.

Almanakmuseum Enkhuizen
In de Middeleeuwen konden weinig mensen lezen of schrijven. Losse prentjes waarop voorlichting werd gegeven over allerlei belangrijke zaken en waarop talloze nuttige wenken in beeld werden gebracht, waren toen de schriftelijke communicatiemiddelen voor de ‘gewone’ man. Deze losse Almanakmuseum Enkhuizen prenten, getekend of gedrukt, worden beschouwd als de voorlopers van de almanak.
Wie de kunst van het lezen machtig was, kon zijn inlichtingen putten uit de geschreven almanakken. Het is nooit vastgesteld wanneer de geschreven almanak voor het eerst is verschenen. De Enkhuizer Almanak is de oudste nog verschijnende almanak ter wereld.
In het kleine museum is een permanente expositie ingericht van bijzondere archiefstukken. De eeuwenoude vaste rubrieken van de almanak, zoals de tijdrekening, de stand van de hemellichamen, de watergetijden, het luiden van de poortklokken van Amsterdam of de vertrektijden van de diligences naar Haarlem of Leiden zijn gevisualiseerd met gebruikmaking van actuele technische snufjes. Bladeren door een zeventiende-eeuwse almanak is dus mogelijk!

Adres: Havenweg 3a in Enkhuizen.
Open: van apr t/m okt op za en zo van 11.00 tot 17.00 uur, in juli en augustus dagelijks geopend.

Vaartocht met de Langedijker Rondkont
Deze rondkontmotorschuit heeft een kenmerkende ronde achterkant en is ontworpen als gemotoriseerde akkerschuit. Met deze originele Langedijker rondkont vaart u door het mooie Kolhorn langs het oude stoomgemaal dat tot 1927 in bedrijf was en langs het elektrisch gemaal dat van 1927 tot 2007 in werking is geweest. Bij het nieuwe gemaal uit 2007 meert de boot aan om naar de werking van het gemaal te kijken en naar het aangrenzende natuurgebied. Daarna vaart u weer rustig verder door het mooie natuurreservaat.
De vaartocht kunt u combineren met een rondleiding door Kolhorn met een gids en/of een bezoek aan museum De Turfschuur.

Adres: De Rondkont ligt achter het oude Schagerkogge-gemaal en restaurant De Roode Leeuw in het insteekhaventje aan De Keern. nabij Westfriesedijk 72 in Kolhorn.
Voor inlichtingen kunt u bellen met Arie Kooij: 0620-621180 of kijken op de website: www.de-roodeleeuw.nl.

Dierenpark Hoenderdaell
Afgedankte leeuwen, bruine beren uit Bulgarije, vrolijke ringstaartmaki's, bontgekleurde lori's en rondspringende wallaby's. Dierenpark Hoenderdaell laat bezoekers kennismaken met verschillende soorten dieren, waarvan sommige ook vrij door het dierenpark lopen.
Dieren en hun welzijn staan centraal. Het park vangt regelmatig dieren in nood op en streeft er naar ze terug te plaatsen in de natuur. Daarom zijn er steeds andere dieren in het park te bewonderen.
Op het landgoed is tevens het opvangcentrum van Stichting Leeuw gevestigd. Hier worden ontheemde katachtige roofdieren tijdelijk opgevangen. Ze worden verzorgd en getraind om uiteindelijk terug te keren naar hun land van herkomst, waar ze in grote omheinde parken een vrij leven kunnen leiden. De toegang tot het opvangcentrum van Stichting Leeuw is bij het entreeticket voor het dierenpark inbegrepen.

Adres: Van Ewijckskade 1 in Anna Paulowna.
Open: alle dagen van 09.00 tot 18.00 uur, in het winterseizoen van 09.00 tot 17.00 uur. Website: www.hoenderdaell.nl.

 


Hé, is dat Westfries?

361. Hoe ver ben je heen met je was?
't Loupt op 't lessie ('t loopt naar 't einde, 't is gauw klaar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.