Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2018 » Nummer 2 » Pagina 14-15

Er-op-uit tips

Expositie ‘Bruggen en Paden’
Het Regthuis in Oudkarspel is een van de oudste gebouwen in de gemeente Langedijk. Het rijksmonument uit 1808 kent een interessante geschiedenis, die zelfs tot ver voor dit jaartal teruggaat. Vele vertrekken, waaronder de Raadszaal en Oudheidskamer, zijn in 2016/2017 gerenoveerd en in de oude negentiende-eeuwse luister hersteld. Ook de buitenkant heeft door een andere, meer historische kleurstelling een fris en aansprekend uiterlijk gekregen.
Vanaf de heropening op 14 oktober 2017 hebben al ruim vijfhonderd bezoekers het gerenoveerde Regthuis en de expositie ‘Bruggen en Paden’ bezocht. Daarom is besloten de expositie te verlengen tot en met 28 oktober. De expositie bestaat uit veel foto's van bruggen en paden, zoals Langedijk ze vroeger gekend heeft.
Adres: Dorpsstraat 861 in Oudkarspel.
Open: iedere zondag van 13 tot 17 uur.

Een blik op het gerestaureerde interieur in molen Waarland.
Een blik op het gerestaureerde interieur in molen Waarland. (foto Piet Kleverlaan)

Molenhuijs en molen Waarland
Vanaf 1855 tot 2008 is de molen bewoond geweest. De laatste molenaar was Cor van der Heijden. Zijn ouders woonden bij hem in. Zij hadden verzorging nodig en hun kleindochter Aagie Bakkum kwam ook in de molen wonen. Toen opa en oma waren overleden, is Aagie ome Cor blijven verzorgen. Cor van der Heijden overleed in 1990 en Aagie bleef alleen in de molen wonen tot mei 2008; toen verhuisde zij naar een verzorgingshuis. Sinds enige jaren is de molen in bezit van de Stichting De Westfriese Molens. Vanaf 2012 tot mei 2014 was er een ingrijpende restauratie. De molen werd onder andere voorzien van een nieuwe koningsspil en een nieuwe rieten kap. De verschillende vertrekken zijn zoveel mogelijk in originele staat teruggebracht, ook qua verfstructuur. In de molen kunt u zien hoe men leefde in een kleine ruimte.

Tot en met 23 september is in het naastgelegen Molenhuijs een tentoonstelling van landkaarten uit de zestiende eeuw, zijn er opgegraven voorwerpen uit de buurt te zien en is er informatie over de genealogie van de familie Piet Wever en Grietje Degeling uit Waarland.
Adres: Hoebelaan 9a in Waarland.
Open: mei, juni en september iedere zondag van 13.30 uur tot 16.30 uur. In juli en augustus zaterdag en zondag van 13.30 uur tot 16.30 uur.

Hoor mijn lied
De tentoonstelling in de stallen van museum Huis van Oud heet ‘Hoor mijn lied’. Te zien zijn attributen van het destijds beroemde koor De Wognummers, geluidsdragers uit de tweede helft van de vorige eeuw en recente foto's van alle koren die er in 2018 zijn in Nibbixwoud en Wognum.
Op 5 augustus is in het museum een Westfriese middag met Westfriese liedjes en verhalen. Optredens zijn om 15 en 16 uur. Op 2 september gaat het museum terug in de tijd met muziek van dj Wiekel Zwaan uit Wognum. Lekker zingen en swingen!
Adres: Grote Zomerdijk 33 in Wognum.
Open: iedere zondag van 14 tot 17 uur.

Museum Betje Wolff.
Museum Betje Wolff.

Vive la plume!
De nieuwe zomertentoonstelling van het Betje Wolff Museum ‘Vive la plume!’ (Leve de pen!) duurt tot 1 november van dit jaar. Op deze tentoonstelling over schrijven – een kunde en een kunst – zullen oude handschriften, kermisbrieven en allerhande attributen behorend bij het schrijven tentoongesteld worden.
Hoe ging dat vroeger in zijn werk? Schoolgaan was voor kinderen in de Beemster immers maar bijzaak? Meehelpen op het land konden zes- tot twaalfjarigen heel goed en dat was noodzakelijk om als gezin te overleven. En de wegen waren toch onbegaanbaar van oktober tot mei?
Het grote voorbeeldboek van meester Cornelis Eenhuizen zal u versteld doen staan.
En hoe zag het handschrift van Betje Wolff er uit?

Adres: Middenweg 178 in Middenbeemster.
Open: dinsdag t/m vrijdag: van 11 tot 17 uur, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur.

 


Hé, is dat Westfries?

409. Wat is de soep fleeuw (flauw, niet hartig).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.