Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Spullen in Westfriesland

Karin Wester, oud-medewerker van het Westfries Museum, bespreekt een voorwerp uit Westfriesland

Pinksterbrief

Deze pinksterbrief is geschreven door Poulis Silver, waarschijnlijk de broer van Jantje Jans Silver (Vierkant 2018/1). Beide wensbrieven zijn afkomstig uit dezelfde schenking aan het Westfries Museum. Mogelijk gaat het om Poulis Silver, een zoon van Jan Zilver en Lijsabet Komen, die op 24 augustus 1827 op 12-jarige leeftijd overleed in Bovenkarspel. Jammer genoeg is ook deze brief niet gedateerd. Het briefpapier is aan het eind van de achttiende eeuw gedrukt bij de Amsterdamse drukker/uitgever Wed. J. Ratelband en J. Bouwer, gevestigd op de Rooze Gragt.
De decoratieve rand heeft niets met het pinksterfeest te maken, maar met vermaak. In de kleine medaillons worden linksboven een goochelaar en rechtsboven een koorddanser afgebeeld. Onder zijn vier vrouwen en een man te zien in een lusthof. Het stelt een toneeldecor voor. De afbeelding op de brief is een slechte kopie van een prent die terug te vinden is in de beeldbank van het Rijksmuseum, de Rijksstudio. Op de originele prent uit omstreeks 1760, met een toneel en met publiek op de voorgrond, is duidelijk te zien dat het om een toneelvoorstelling gaat. De afgebeelde scène, getiteld ‘Het Bosch’, is er een uit een twaalfdelige reeks over het toneelstuk ‘Het Eeuwigetijde van den Amsteldamschen Schouwburg’. Dit door Jan de Marre geschreven mysteriespel gaat over de Muzen en Poëzy. Het werd in de achttiende eeuw meermaals opgevoerd in de Amsterdamse Schouwburg, toen gevestigd aan de Keizersgracht, voor het eerst in 1738. De tekst van het toneelstuk is terug te vinden op de website van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL). Jan de Marre (Amsterdam 1696-1763) was, voordat hij aan zijn schrijverscarrière begon, schipper en viceadmiraal. In die tijd bezocht hij Nederlands-Indië. In 1728 begon hij aan een uitgebreid lofdicht op Batavia dat in 1740 verscheen. Zou Poulis dit allemaal geweten hebben?

Karin Wester

Pinkster Brief

Aan Mijne Waarde
Vader En Moeder
Ja weer dien dag van Pinkster, toen een dragtig
De Apostelen bij een waren, die kragtig
Haar Heer aan riepen om den Geest die kwam
Met groot gedruis, viel op hij als een vlam
toen hoorde men met met nieuwe tongen spreeken
De daden Gods, en grooten wonderen preeken
Veel was de vrugt, drieduizend int getal
op een dag die, zeg, geheel en al

Poulis Silver

Pinksterbrief geschreven door Poulis Silver.
Pinksterbrief geschreven door Poulis Silver. (foto Westfries Museum)

 


Hé, is dat Westfries?

596. Je mag niet die appel van dat kleine kind ofpollen (aftroggelen, afbédelen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.