Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

De Aanleiding

In De aanleiding vertellen leden hoe het kwam dat zij zich aansloten bij het Westfries Genootschap. Deze rubriek is een mooie aanleiding voor een nadere kennismaking.
Deze keer Frits Bart uit Winkel.

Frits Bart (79) is geboren, getogen en wijs geworden in Winkel. Waar iedereen bij het horen van de naam Bart denkt aan mooie tuinen en fraaie bloemen. En dat onderstreept Frits maar al te graag. „Het dialect en de stolpboerderijen. Dat boeit me het meest in Westfriesland. Hoe de ideale tuin bij een stolp eruit ziet? Zoals het vroeger was. Gras voor de deur met in het midden een perk. Twee rode beuken aan beide kanten van het pad. Een statussymbool. Grindpaden en naast de boerderij hoogstamfruitbomen op zeg maar een kwart hectare. Met verschillende soorten fruit. Te beginnen met de kruideniersperen in augustus tot de goudrenetten in december. De fruitbomen zijn geënt op zo'n 220 centimeter met schapen eronder. Dat is toch een prachtig plaatje.”
Frits Bart.„Mijn vader, mijn broer en ik zijn in 1971 gelijktijdig lid geworden. De aanleiding weet ik niet meer. Voor mijn pensionering heb ik vooral van het jaarboek genoten. Met de rubriek ‘Momentopnamen uit West-Friesland van toen en thans’. Oude en nieuwe dorpsgezichten en boerderijen.”
Eenmaal gepensioneerd kreeg het lidmaatschap meer inhoud. „We hebben vaak genoten van de Westfriezendag. Ik vind het dialect heerlijk, hoewel ik het zelf niet helemaal goed beheers. Maar als ik in een groep zit, doe ik graag mee. Ik ben in Winkel meer dan vijftig jaar lid geweest van de toneelvereniging. Heb bij Maarten Leegwater in ‘Het erfdeel van Peet Merai’ gespeeld. In het Westfries. Dat ging me goed af. Iets anders. Op dinsdagmiddag zwemmen we hier. Dan is er ook een groep mensen uit 't Veld en die spreken het veel beter dan wij hier in Winkel. Bar gezellig. Maar op termijn zal het dialect toch verdwijnen. Misschien de cultuur ook wel. Hoewel: mijn schoondochter komt uit Alkmaar, heeft geen Westfriese wortels, maar ze heeft zelf wel een Westfries kostuum gemaakt. Uit de kunst. Misschien krijgen we toch nog een miss Westfriese Folklore in de familie.”

 


Hé, is dat Westfries?

460. Hij heeft 't wild in de bienen (hij is erg gehaast, bv. in z'n werk). In z'n haast stroffelde (struikelde) ie over 'n steen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.