Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2018 » Nummer 3 » Pagina 12-13

Najaarsstreekmiddag

Zaterdag 3 november in Kolhorn

Het bestuur nodigt u van harte uit voor de Najaarsstreekmiddag. Centraal staan deze keer: de geschiedenis van Kolhorn en de landschapsschilder Dirk Breed.
Kolhorn werd in 1288 voor het eerst genoemd en ligt aan de Westfriese Omringdijk. Het was vroeger een havenplaats en het lag tot 1844 aan de voormalige Zuiderzee. Door het inpolderen van de Waard- en Groetpolder en later de Wieringermeer ligt het nu niet meer aan het water. Het dorp is gedeeltelijk beschermd dorpsgezicht. Een wandeling door het dorp wordt aanbevolen.

De eerste spreker is historicus dr. Jaap Kerkhoven. Hij heeft net een boek geschreven over de historie van Kolhorn. De tweede spreker is Rutger Jan Bredewold, leraar, kunstschilder en kenner van het werk van Dirk Breed. Tussen de lezingen kunt u luisteren naar muziek van het fraaie historische orgel met pijpwerk uit de zeventiende en achttiende eeuw. Organist is Jan Dekker. De Laurenskerk is in 1646 gebouwd als protestantse kerk en na een grote brand in 1788 in 1792 herbouwd op de oude fundamenten.

Plaats van samenkomst
Laurenskerk, Kerkepad 3 in Kolhorn. Telefoon: 06-15865874.

Parkeren
Bij de kerk is beperkte parkeergelegenheid. Vlakbij café 't Anker aan De Strook 8 is onderaan de Westfriese Dijk een grote parkeerplaats waar u gratis kunt parkeren.

Het programma
13.00 uur Kerk open en ontvangst met koffie, thee en koek.
13.30 uur Opening door Jan Smit, voorzitter van het Westfries Genootschap.
13.35 uur Welkomstwoord door Mary van Gent, wethouder sociaal domein en samenleving van de gemeente Hollands Kroon.
13.45 uur Lezing over de historie van Kolhorn door Jaap Kerkhoven.
14.30 uur Pauze met koffie en thee.
15.00 uur Orgelconcert door Jan Dekker.
15.20 uur Lezing over de kunstschilder Dirk Breed door Rutger Jan Bredewold.
16.00 uur Afsluiting en aanvang gezellig samenzijn met een hapje en een drankje.
16.30 uur Einde Najaarsstreekmiddag.

Kosten
De kosten voor deze middag bedragen voor leden en hun partners € 12 per persoon. Daarbij zijn inbegrepen twee maal koffie of thee met koek en één drankje en een hapje. U kunt zich opgeven voor de Najaarsstreekmiddag door overmaking van het verschuldigde bedrag op bankrekeningnummer NL60 INGB 0000 7079 13. Vermeldt u daarbij a.u.b. uw naam en adres. Uw betaling dient uiterlijk 29 oktober binnen te zijn. U kunt zich ook bij de ingang van de zaal melden als deelnemer en dan contant betalen.

Niet-leden
Ook mensen die geen lid van het Westfries Genootschap zijn, kunnen deze middag bijwonen en zich bij de ingang van de zaal inschrijven als deelnemer en dan contant betalen. Voor niet- leden zijn de kosten € 13 per persoon. Neemt u dus gerust iemand mee!

Kolhorn.
Kolhorn. (foto Jan Smit)

 


Hé, is dat Westfries?

615. Een paar van die echte brakken (rakkers, deugnieten) van schooljongens hadden m'n fiets opgeknapt. Ik gaf ze 'n bogie ('n pluimpje) en wat bokkeneuten (pinda's, sausjes). Ze gingen bloid (blij) op huis an (naar huis).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.