Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Nieuwe Uitgaven

Samenstelling: Peter Smit
(Verkrijgbaar in de boekhandel, tenzij anders vermeld; niet bij het Westfries Genootschap)

Vijftig jaar Museumstoomtram
Vijftig jaar Museumstoomtram Precies vijftig jaar na de eerste rit in 1968 is er over die halve eeuw Museumstroomtram Hoorn-Medemblik een jubileumboek verschenen. Over de roerige beginjaren wordt gesproken in termen als ‘gestructureerde hobby’ of ‘een prettige gekte’. Maar zoveel jaren na de start door een stel ‘stoomgekken’ staat er nu een professionele organisatie waarin heel wat oudgedienden nog steeds actief zijn. Auteur Rein Korthof dook samen met een stel van hen de archieven in om materiaal te verzamelen voor een boek waarin de geschiedenis van de stoomtram in woord en beeld is vastgelegd met als ondertitel ‘50 jaar verbindend’.
Uitgave Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, 144 pagina's met illustraties. Afhaalprijs bij het museumkantoor aan de Van Dedemstraat in Hoorn is € 24,95. Per post (€ 6,95 verzendkosten) via info@stoomtram.nl.

Westfriese Roime
Het was een grote wens van Fred Gutker uit Camperduin dat zijn rijmpjes in het Westfries nog eens in een boek uitgegeven zouden worden. Twee jaar na zijn overlijden op 70-jarige leeftijd is dat alsnog gebeurd. Het gaat om gedichtjes die eerder in de kuststreekkrant De Duinstreek werden gepubliceerd en die vaak over Camperduin en omgeving gaan. Fred Gutker, die ook jarenlang veilingmeester was bij de veilingen van de commissie Kap en Dek, vond het belangrijk het Westfriese dialect in stand te houden. Hij trad zelf ook op met liedjes, sketches en rijmpjes. Zijn neef Cees Gutker heeft de versjesbundel met tekeningen geïllustreerd.
Westfriese Roime ‘Westfriese Roime’ is voor € 15 te bestellen (exclusief verzendkosten) bij Freds vrouw Willy, telefoon 072-5093512.

Alkmaar Orgelstad
Door de fusie met Graft-De Rijp en Schermer verdubbelde in 2015 het aantal kerkorgels in de gemeente Alkmaar. Het boek ‘Alkmaar Orgelstad’ in de reeks Alkmaarse Historische Publicaties portretteert op anekdotische wijze de achtergrondverhalen van de 32 orgels die Alkmaar nu telt. Waarbij natuurlijk de twee wereldberoemde orgels in de 500-jarige Grote Sint Laurenskerk: het Van Covelensorgel uit 1511, ook wel het Koororgel genoemd, en het oudste nog bespeelbare orgel in Nederland; het tweede orgel is het Van Hagerbeer/Schnittger of Grote orgel uit de zeventiende eeuw. Een ander pareltje bevindt zich in het zeventiende-eeuwse Zwarte Kerkje in Zuidschermer. Gebouwd in de achttiende eeuw voor de Oud-Katholieke kerk in Enkhuizen en na vele omzwervingen begin twintigste eeuw in Zuidschermer beland.
Uitgave Matrijs - Utrecht in samenwerking met de Stichting Vrienden van het Orgel en de Stichting Alkmaarse Historische Publicaties. ‘Alkmaar Orgelstad’ telt 160 pagina's. Auteurs Hans Steketee, Frank van Wijk en Leen Spaans. Tot 1 januari 2019 is de prijs € 19,95, daarna € 24,95. Te bestellen via info@vriendenvanhetorgel.nl.

Twintig verhalen in ‘Tweelichtig’
Tweelichtig Het boek ‘Tweelichtig’ van Ina Slot bevat twintig korte en lange verhalen die merendeels spelen in Westfriesland. Sommige zijn gebaseerd op historische feiten, de meeste zijn fictief. De levens van mensen staan centraal. Hun onderlinge verhouding en de keuzes die ze maken, vormen de leidraad. Een tijdloos thema. Zo is ‘Wees gegroet’ gesitueerd in 1289 en speelt ‘High tea’ zich af in de 21e eeuw.
‘Tweelichtig’ is het vijfde boek in het Nederlands van Ina Slot. Eerder verschenen negen bundels met verhalen en gedichten in het Westfriese dialect.
Uitgave in eigen beheer bij Pirola, 184 pagina's. Prijs € 16,95. Verkrijgbaar in de boekhandel en bij de auteur (0229-572159).

Tessels Taalboekje
„Het Tessels is een dialect dat dicht bij het Westfries staat”, stelt Oudorper Marcel Plaatsman. „Het lijkt in klank vooral sterk op Enkhuizers maar in woordenschat en grammatica ook op Westfries”. Plaatsman komt zelf niet van het eiland, maar leerde het Tessels spreken bij zijn grootouders. Hij doet tegenwoordig onderzoek naar het Tessels en naar de overeenkomsten en verschillen met andere dialecten langs de voormalige Zuiderzeekust. Over zijn bevindingen heeft hij het ‘Tessels Taalboekje’ geschreven. De uitgave kost € 7,50, plus verzendkosten en is verkrijgbaar via: marcelplaatsmanteksten@gmail.com.

Hoornse scholen en schoolmeesters
‘Zeshonderd jaar scholen en schoolmeesters in Hoorn’ is het levenswerk geworden van Arie van Zoonen (89), die zelf vele jaren voor de klas heeft gestaan. Samen met zijn echtgenote Jannie werkte Arie aan eerdere publicaties en na zijn pensioen ook jarenlang aan dit project. Dat is nu gevorderd tot 670 pagina's en als eerbetoon aan het echtpaar heeft de Vereniging Oud Hoorn die productie alvast in een kleine oplage als naslagwerk in twee banden uitgebracht. Er is genoeg materiaal over voor nog een derde deel, maar of dat er komt hangt mede af van de gezondheid van Arie en zijn echtgenote.
Om al die informatie over het onderwijs in Hoorn vanaf 1396 voor iedereen bereikbaar te maken, heeft Arie van Zoonen ermee ingestemd dat de inhoud van de eerste twee delen volledig digitaal te raadplegen is via de websites van Oud Hoorn (‘boeken digitaal’) en het Westfries Archief.

Sint Michaëlskerk in Blokker
Het boek ‘De Michaël’ vertelt de geschiedenis van de negentiende-eeuwse Sint Michaëlskerk in Westerblokker. In de jaren zeventig verloor de kerk na 120 jaar zijn rol in de katholieke gemeenschap en deed daarna jarenlang dienst als tapijthal. Na langdurige leegstand was restauratie hard nodig toen de Stichting Stadsherstel het gebouw in 2013 kocht. In 2014 kreeg ‘De Michaël’ zijn torenspits terug en inmiddels is de waterstaatskerk van architect Theo Molkenboer weer een sieraad aan de dorpsstraat van Westerblokker. Auteur Laura Jonkhoff heeft, in samenwerking met Willeke Jeeninga en anderen, in deze rijk geïllustreerde uitgave niet alleen de kerkhistorie, maar ook volop verhalen uit de katholieke gemeenschap van Blokker opgetekend.
Uitgave Stichting Stadsherstel Hoorn en Publicatie Stichting Bas Baltus. Prijs € 20. Meer informatie en bestellen: www.oudhoorn.nl.

 


Hé, is dat Westfries?

403. Joos (mensen), komen jullie te konkelen (schaften, te ± 10 uur in de voormiddag 'n rustpauze onder 't werk, waarin 'n kop koffie door de baas wordt aangeboden).
Opm.: 'Konkelen' is wel Ned. maar betekent dan knoeien, knoeierijen plegen, kuipen, intrigeren, kwaadspreken, bv.: Door konkelen achter onze rug hebben ze ons die mooie betrekking afgesnoept.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.