Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2019 » Nummer 1 » Pagina 18-19

Er-op-uit tips

Eendenmuseum Andijk
In dit museum van Edwin Groen zijn Eenden in alle soorten, maten en staten te bewonderen. Zelfs een aantal zeer zeldzame nieuwe Eendjes, zonder enige kilometer op de teller. Pronkstuk is een Citroën 2CV uit 1949 met serienummer 458, de oudste Lelijke Eend ter wereld. In totaal staan er meer dan driehonderd auto's. Ook de diverse winkeltjes uit vervlogen tijden zijn het bekijken waard. En er zijn decors gemaakt die lijken op levensgrote kijkdozen, waardoor je je in de tijd van toen waant.

Open: elke laatste zondag van de maand van 10 tot 16 uur en op afspraak.
Een afspraak maken kan via www.eendenmuseum.nl.
Adres: Gedeputeerde Laanweg 43 in Andijk.

Fiets 4-daagsen
Hoorn: van 2 tot en met 5 mei. De routes voeren door het Westfriese landschap met bloeiende tulpenvelden, uitgestrekte polders, oude havenstadjes en unieke stolpboerderijen.
Start en eindpunt: IJsbaan De Westfries, Westfriese Parkweg 5 in Hoorn.
Inschrijven: tot en met 17 april via: www.fiets4daagsehoorn.nl.
Alkmaar: van 3 tot en met 6 juli. Het prachtige historische centrum van Alkmaar, maar ook het strand en de glooiende duinen worden aangedaan. Door samenwerking met een aantal musea is er elke dag de mogelijkheid om een museum te bezoeken.
Start en eindpunt: Sportpaleis Alkmaar, Terborchlaan 200 in Alkmaar. Inschrijven: tot en met 30 juni via: www.fiets4daagsealkmaar.nl.

Voor beide fiets4daagsen geldt dat u kunt kiezen uit drie afstanden: 30, 50 en 70 kilometer. Alle afstanden gaan dagelijks tussen 8 en 11 uur van start.
Het is ook mogelijk een passepartout voor de fiets 4-daagsen in Hoorn en Alkmaar te kopen. Kies dan bij het inschrijven voor de optie ‘combi-inschrijving’.

Stoommachinemuseum: 150 jaar Vier Noorder Koggen
Het Nederlands Stoommachinemuseum heeft de grootste verzameling werkende stoommachines in Nederland onder één dak. Op Stoomdagen wordt de ketel opgestookt, waardoor alle machines kunnen draaien. Buiten gaat de collectie verder. Hier draaien op Superstoomdagen onder andere de stoomhijskraan en -baggermolen.
Het museum is gevestigd in voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen aan het IJsselmeer. Het gemaal werd in 1869 in gebruik genomen en bestaat dit jaar dus 150 jaar. Dat wordt zaterdag 15 en zondag 16 juni gevierd met een jubileumweekend waar iedereen welkom is.

Open: Dinsdag tot en met zondag 10 tot 17 uur.
Adres: Oosterdijk 4 in Medemblik.
Voor informatie over (Super)Stoomdagen en meer: www.stoommachinemuseum.nl.

Wandelen in Westfriesland
In april en mei worden er in Westfriesland verschillende wandel-evenementen gehouden.
Op zondag 7 april vindt de Kloetwandelloop door Stede Broec en omgeving plaats. Start: Sportcafé De Kloet, Raadhuislaan 8 in Grootebroek. Organisatie: Sportief wandelen Stede Broec, 06-44954698 en www.kwbn.nl.
Op zondag 14 april is in de omgeving van Anna Paulowna en Breezand de Narcissentocht, een wandeltocht door narcissen-, tulpenen hyacintenvelden. Start: Wapen van Holland, Stationsweg 2 in Anna Paulowna. Organisatie: Wsv Koninklijke Marine, 06-24232926 en www.wsvkm.nl.
Op zondag 5 mei kan er gewandeld worden in het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld. Aan de wandelroute van Bloeiend Zijpe komt bijna geen asfalt te pas, deze gaat voor negentig procent over boerenbollenland. Start: Land van Fluwel, Belkmerweg 65 in Sint Maartensvlotbrug. Organisatie: Stichting Bloeiend Zijpe, www.bloeiendzijpe.nl.
Al vijftig jaar organiseert wandelvereniging AWV'69 Abbekerk wandelingen rond Abbekerk, Twisk, De Weere en Midwoud. Dit jaar geeft zij er een extra feestelijk tintje aan. Op zaterdag 11 en zondag 12 mei vindt de Jubileum 50 jaar West-Frieslandwandeltocht plaats. Start: café Het Nieuwe Bonte Paard, Dorpsstraat 54 in Abbekerk. Organisatie: A.W.V. '69, 0226-354252 of 0226-352102.
Voor alle wandelingen geldt dat er uit verschillende afstanden kan worden gekozen en dat er inschrijfgeld verschuldigd is.

Workshop onderzoek naar huizen, winkels en bedrijven
Waar woonden mijn voorouders? Welke winkels waren er in mijn straat? Zijn er oude foto's van het pand te vinden of misschien zelfs lijsten van de inboedel? Tijdens de workshop wordt u vertrouwd gemaakt met de bronnen voor het doen van onderzoek naar de historie van gebouwen en hun bewoners en leert u hoe u uw onderzoek moet opzetten.
Een belangrijk hulpmiddel bij het onderzoek is de Kadaster Archiefviewer. Tijdens de workshop leert u hiermee werken aan de hand van uw eigen vragen. De workshop bestaat uit twee bijeenkomsten.

Wanneer: donderdag 9 en 16 mei van 14.30 tot 17 uur.
Waar: Regionaal Archief Alkmaar,Bergerweg 1 in Alkmaar.
Aanmelden: 072-8508200.

De winkel van M. van Thijn aan de Nieuwe Laagzijde 45 te Schagen, 1905.
De winkel van M. van Thijn aan de Nieuwe Laagzijde 45 te Schagen, 1905. (onbekende vervaardiger; collectie Regionaal Archief Alkmaar)

 


Hé, is dat Westfries?

564. Moeder, wat moeten we klaarmaken als baispul voor morgen (groente bij 't hoofdgerecht)?

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.