Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Nieuwe Uitgaven

Samenstelling: Peter Smit
(Verkrijgbaar in de boekhandel, tenzij anders vermeld; niet bij het Westfries Genootschap)

De beerput van Zacheus de Jager
‘Een huwelijk aan diggelen’Een historisch en archeologisch onderzoek naar de zeventiende-eeuwse Enkhuizer dokter Zacheus de Jager (1599-1650) en zijn echtgenote Margaretha van Beresteyn heeft geleid tot het boek ‘Een huwelijk aan diggelen’. Het turbulente leven van een Enkhuizer echtpaar in de Gouden Eeuw’, waarin letterlijk de beerput open gaat. Bij een opgraving aan de Torenstraat in Enkhuizen is een afvalput gevonden vol met voorwerpen van het rijke echtpaar.
Gecombineerd met informatie uit archiefstukken schetsen auteurs Dieuwertje Duijn, Christiaan Schrickx, Leontine Kuijvenhoven-Groeneweg en Michiel Bartels een beeld van het met ruzies gevulde huwelijk dat eindigt als Margaretha vertrekt bij Zacheus en al haar spullen meeneemt.
Uitgave: LM Publishers, 192 pagina's met illustraties. Prijs € 22,50.

Grote Kerk van Alkmaar 500 jaar
Na jaren van onderzoek is het boek ‘De Grote Kerk van Alkmaar. 500 jaar bouwen en behouden’ verschenen. Nu al hét standaardwerk over de bouwgeschiedenis van de kerk, die in 2018 het 500-jarig bestaan vierde, onder meer met een enorm succesvolle beklimming van het gebouw; meer dan 90.000 bezoekers waagden zich aan deze ‘Klim naar de hemel’. Hoeveel moeite het heeft gekost om dit bouwwerk via diverse restauraties door die vijf eeuwen heen te loodsen, staat tot in detail beschreven in deze rijk geïllustreerde uitgave, waar verschillende auteurs aan hebben bijgedragen met bouwhistoricus ir. Carolien Rozendaal als projectleider.
Deze uitgave is een samenwerkingsproject van de gemeente Alkmaar, Uitgeverij Matrijs en de Stichting Alkmaarse Historische Publicaties, 360 pagina's. Prijs € 34,95.

Ingenieur van het nieuwe Nederland
Cornelis Lely (1854-1929) was meer dan alleen de man van de Zuiderzeewerken. Hij overleed toen er pas zes kilometer Afsluitdijk was aangelegd, het begin van zijn levenswerk. Maar hij was ook kamerlid, minister in drie kabinetten, wethouder in Den Haag en Gouverneur van Suriname. Na jaren van strijd werd uiteindelijk Lely's laatste wetsontwerp voor afsluiting en droogmaking van de Zuiderzee in 1918 aangenomen. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van die wet verscheen een boek van Castricummer Cees Banning over zijn leven: ‘Cornelis Lely, ingenieur van het nieuwe Nederland’.
Uitgeverij Pharos, 288 pagina's. Prijs € 29,90.

Zeshonderd jaar Kolhorn
In het boek ‘Aan Wad en Waard’ gaat historicus Jaap Kerkhoven uit Workum in op de geschiedenis van het voormalige vissersdorp Kolhorn, waar in 2018 het 600-jarig bestaan werd gevierd. De auteur beschrijft het verre en recente verleden van de kleine, eigenzinnige dorpsgemeenschap vooral via verhalen waarin dorpelingen centraal staan. De uitgave is verluchtigd met veel foto's en oude kaarten.
Uitgave: Stichting Oud Kolhorn en Uitgeverij Noord-Holland, 312 pagina's. Prijs € 29,95.

Geschiedenis van het bloemzaadvak
Cees Kruk uit Enkhuizen beschrijft in ‘Een bloemrijke geschiedenis – Deel 1 – 1800-2000’ de van oudsher grote rol van Nederland in het bloemzaadvak. Sinds zijn prilste jeugd is de auteur betrokken bij alles wat bloemen en planten aangaat en hij is na dit boek, waarin uiteraard de ook rol van zaadbedrijven in Enkhuizen/Westfriesland uitgebreid wordt belicht, nog lang niet uitgeschreven. Er moeten nog twee delen volgen: eerst de zaadteelt in de Oostbloklanden/Zuid-Europa en daarna komt in deel drie de rest van de wereld aan bod.
Uitgave: Boekscout, 278 pagina's met illustraties. Prijs € 21,99.

Historische atlas van Alkmaar
Na vijftien andere Nederlandse steden was Alkmaar aan de beurt: er is nu ook een ‘Historische atlas van Alkmaar’ verschenen. Directeur Paul Post en archivaris Harry de Raad van het Regionaal Archief Alkmaar zijn samen verantwoordelijk voor de tekst en de keuze van de afbeeldingen en kaarten in het rijk geïllustreerde boekwerk.
Uitgeverij Vantilt, 80 pagina's. Prijs € 29,50.

Drie eeuwen drukkers
Enkhuizen huisvestte door de eeuwen heen heel wat drukkers, die de leeshonger van hun stadgenoten stilden. Amateur-historica Suus Messchaert-Heering ondernam een jarenlange speurtocht naar die geschiedenis en legde dat vast in ‘Drie eeuwen drukkers, uitgevers en boekverkopers in Enkhuizen 1588-1900’. Suus noemt Harry Posthumius ‘de laatste drukker van Enkhuizen’. Hij drukt niet meer zelf, maar verzorgde wel de digitale vormgeving van tekst en foto's in dit boekwerk.
Uitgave in eigen beheer, 160 pagina's. Verkrijgbaar bij de Enkhuizer boekhandels. Prijs € 17,50.

Messenmakerij in Schagen
De geschiedenis van de ooit zo bloeiende messenmakerij in Schagen – vanaf 1570 tot in de negentiende eeuw – is vastgelegd door lokaal historicus Fred Timmer. Hij kwam 140 oude, allemaal verschillende, Schager messen op het spoor. In de zeventiende eeuw ontstond er onder de Schager messenmakers een merkenoorlog. Als oplossing legde het stadsbestuur één collectief merk op: de bootshaak. En dat leidde tot de boektitel ‘Geene Haken als Bootshaak te slaan’. Uitgave: Historische Vereniging Schagen. Het boek is het eerste deel van een nieuwe serie, de Schager Historische Reeks, en telt 78 pagina's. Voor € 20 te koop bij boekhandel Plukker in Schagen.

‘Landschap vol Leven’
De archeologische opgravingen zijn afgerond, de nieuwe Westfrisiaweg is in gebruik, dus: tijd voor een boek. ‘Landschap vol leven’ vertelt het verhaal van het veranderende landschap en het archeologisch onderzoek met soms indrukwekkende vondsten rondom de Westfrisiaweg in de afgelopen vier jaar. Wouter Roessingh, opgegroeid in Midwoud, is een van de onderzoekers die heeft bijgedragen aan dit publieksboek. Hij is gepromoveerd op zijn onderzoek naar ‘Westfriese nederzettingen uit de bronstijd’, vastgelegd in een stevige dissertatie.
Uitgave Blikvelduitgevers.nl, 200 pagina's. Prijs € 19,95.

Geschiedenis Sint Jozefhuis
Het Sint Jozefhuis aan het Achterom in Hoorn begon ooit in 1773 onder de naam ‘Barmhartigheid’ als woonplek voor 25 katholieke bejaarden. In latere eeuwen kwamen er ook wezen en nonnen te wonen. Maar dat is alweer lang verleden tijd. Sinds 1988 bieden de stijlkamers van het Jozefhuis onderdak aan Stichting Kaap Hoornvaarders. In de jaren tachtig werd het tevens de plek voor een ‘Centraal Wonenproject’. Dat bestaat nu dertig jaar, een mooie aanleiding voor Leo van den Ouden om, in samenwerking met Hans Rijswijk, de geschiedenis van het Jozefhuis in een boek vast te leggen.
‘Barmhartigheid, Liefdadigheid en Vrijgevigheid’ is te koop bij Hoornse boekhandelaren en Oud Hoorn. Prijs € 20.

 


Hé, is dat Westfries?

352. Buurman was juist bij ons met koppiestoid (de tijd van gezamenlijk koffie of thee drinken in 't gezin te ± 10 uur en 15 uur).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.