Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2019 » Nummer 2 » Pagina 3

Aan de keukentafel

De keukentafel: de plaats waar allerlei zaken besproken worden, waar men nieuwtjes uitwisselt, waar gelachen en gehuild wordt.
De keukentafel in het Vierkant: een pagina met bondige informatie over initiatieven die betrekking hebben op de cultuurhistorie van Westfriesland.

De Gouden Eeuw

Het jaar 2019 is door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen uitgeroepen tot het Jaar van de Gouden Eeuw.
In de zeventiende eeuw beleefde de toenmalige Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een periode van grote bloei, vooral op het gebied van handel, scheepvaart, wetenschap en kunsten. Volgens de bekende historicus Johan Huizinga was deze periode geen tijd van gezapigheid of van een rustige welvaart. Integendeel: toen speelden volgens hem hout en staal, pik en teer, verf en inkt, durf en vroomheid, geest en fantasie de hoofdrol.
De belangrijkste motor voor de economische voorspoed was de Oostzeehandel, ook wel de moedernegotie (moeder van alle handel) genoemd.
Hollandse kooplieden handelden in graan en hout afkomstig uit de landen rond de Oostzee. Het geld dat daarmee verdiend werd, kon worden geïnvesteerd in bijvoorbeeld gebouwen en de inpoldering van meren zoals de Schermer, Purmer en Beemster.
In de zeventiende eeuw ontstond ook het koloniale rijk en werden handels- en scheepvaartondernemingen zoals de Verenigde Oost-Indische Compagnie en de West-Indische Compagnie opgericht. Ook de Noordse Compagnie (walvisvaart) dateert uit die tijd.

De stad Hoorn profileert zich dit jaar als de stad van de Gouden Eeuw. Toch is het niet de enige plaats in Westfriesland die destijds profiteerde van de grote welvaart. Alkmaar ontwikkelde zich als een belangrijke marktstad doordat hier de kaas en andere zuivelproducten uit de nieuwe polders verhandeld werden.
Havensteden als Medemblik en Enkhuizen kenden ook een bloeiperiode.
Dit jaar is de Westfriezendag in Enkhuizen. Een mooie gelegenheid om te bezien wat er in die stad herinnert aan de veelbezongen Gouden Eeuw.

Jan Smit, voorzitter

Het voormalige Spuihuisje in Enkhuizen is een sluiswachtershuisje uit het begin van de zeventiende eeuw.
Het voormalige Spuihuisje in Enkhuizen is een sluiswachtershuisje uit het begin van de zeventiende eeuw. Nu is het Flessenscheepjes Museum er gevestigd. (foto Jan Smit)

 


Hé, is dat Westfries?

564. Moeder, wat moeten we klaarmaken als baispul voor morgen (groente bij 't hoofdgerecht)?

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.