Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2019 » Nummer 2 » Pagina 4-9

Verenigingsnieuws

Nieuws van Kap en Dek

Ons nieuwe commissielid stelt zich voor
Mijn naam is Lisette Bart-de Groot. Ik ben 49 jaar en woon in Winkel. Getrouwd met Klaas Bart en moeder van Noa (9 jaar) en Hugo (5 jaar). Ik ben drie dagen per week werkzaam als pedagogisch medewerker bij een peutergroep in Heerhugowaard. Alles wat met mode en textiel te maken heeft, loopt als een rode draad door mijn leven. Dat kreeg ik als kind mee. Mijn moeder heeft me leren naaien en als 12-jarige maakte ik wel eens wat voor mezelf. Ik heb de modevakschool gevolgd, maar heb daar uiteindelijk geen werk in kunnen vinden. Dus bleef het naaien hobbymatig. Tijdens de vele reizen die ik maakte, ging ik steeds de klederdracht/streekdracht van het land bekijken. Dat had altijd mijn interesse. Maar vreemd genoeg had ik geen oog voor mijn eigen omgeving.

Lisette Bart-de Groot in kostuum (foto Klaas Bart) Lisette Bart-de Groot in kostuum.

Ik kom van oorsprong uit Gorinchem en ben vanaf mijn vijfde jaar opgegroeid in Alkmaar. Toen ik mijn man leerde kennen, kwam ik in Winkel terecht. Ik zat in Winkel op naailes waar Ingrid Strijbis een pakje in Westfriese stijl aan het maken was voor haar zoontje. Zij vertelde over Kap en Dek en over de avondwandeling in Twisk waar mannen en vrouwen in Westfries kostuum bij boerderijen en huizen stonden. Ik ging kijken en mijn interesse was direct gewekt. Wat een mooie kostuums waren daar te zien. Meteen meldde ik me aan voor de kostuumcursus. Inmiddels ben ik ondergoed en twee kostuums verder en over de derde wordt druk gedacht. Ik vind het een mooie gedachte dat er overdracht van kennis is van hoe de kostuums in de periode 1890-1905 werden gemaakt. Als ik nu een modetentoonstelling bezoek en er staan kostuums bij uit die tijd, dan bekijk ik goed hoe die zijn gemaakt. Toen ik werd gevraagd om actief mee te gaan doen bij de commissie Kap en Dek kon ik geen nee zeggen.

Cursusaanbod 2019-2020

In september start het cursusprogramma van de commissie Kap en Dek. Aangeboden worden een cursus kostuum- of ondergoed naaien, kanten kap herstellen en naaien, boerenhoedje opknappen of hul restaureren en plooien.

Kostuum naaien
Om het kostuum zo authentiek mogelijk te maken, geeft de commissie advies bij de aanschaf van de juiste stoffen, materialen en patronen. Vindt u het moeilijk om tot een juiste keuze te komen? Lies Smit gaat graag met u mee om stof te kopen.
De cursus wordt geleid door Ingrid Strijbis en Lies Smit, bestuursleden van Kap en Dek.
Voor het ondergoed zijn standaard patronen aanwezig. De patroonkeuze voor het kostuum kan worden gemaakt aan de hand van oude familieportretten of voorbeelden uit naslagwerken over historische kleding. Deze naslagwerken zijn bij Kap en Dek in te zien.
Wie nog geen onderkleding heeft, begint in principe met het naaien daarvan, want een bijpassend korset, hemd, onderbroek en onderrokken bepalen ook de uitstraling van het kostuum.
Er worden twee cursussen gegeven.
Cursus A:Maandag van 19.30 tot 21.30 uur op de volgende data: 9 en 23 september / 7 en 21 oktober / 4 en 18 november / 2 december 2019
Cursus B:Maandag van 19.30 tot 21.30 uur op de volgende data: 16 en 30 september / 14 en 28 oktober / 11 en 25 november / 6 januari 2020

Vlnr.: Ria Eliens, Thea Lieshout, Sandra van Dijk, dame in ondergoed: Vera Vogelpoel...
Vlnr.: Ria Eliens, Thea Lieshout, Sandra van Dijk, dame in ondergoed: Vera Vogelpoel, Lisette Bart-de Groot, Cobia van de Veen, Anouk Ooteman, Ada de Nijs en Lies Smit. (foto Willem Zwier)

Kap naaien, boerenhoedjes en hullen
De cursussen kap naaien, boerenhoedjes herstellen en hullen plooien worden bij voldoende aanmeldingen ingepland.
De lessen worden gegeven in het Timmermansgildehuis, Dal 3-achter te Hoorn. Aanmelden kan bij Lies Smit: 0229-571909 of kap-en-dek@quicknet.nl.
De cursisten krijgen gelegenheid hun kostuums te tonen voor aanvang van de jaarlijkse antiek- en curiosaveiling op zaterdag 1 februari 2020. Deze veiling wordt gehouden in café De Ridder, Kerkebuurt 171 in Berkhout.
Voor meer informatie over onze activiteiten: www.westfriesgenootschap.nl/Kap en Dek

Oproep van Stichting Projector

Stichting Projector is met het overlijden van de zeer gewaardeerde Klaas Molenaar haar voorzitter kwijtgeraakt. Al enige tijd wordt gezocht naar een opvolger.
Projector houdt zich (in werkgroepen) bezig met beeldmateriaal. Men verzamelt en beheert foto's, dia's en (video)films waarop de Westfriese cultuur en het landschap tot uitdrukking komen. Daarnaast heeft Projector als taak om de veelsoortige activiteiten van het Westfries Genootschap vast te leggen op foto of video. Het beeldmateriaal wordt zoveel mogelijk gedigitaliseerd, het bewaren en publiceren ervan op internet gaat in samenwerking met het Westfries Archief.

Het bestuur van Stichting Projector komt gemiddeld zes maal per jaar bijeen in het Timmermansgildehuis te Hoorn om het beleid en de voortgang van de projecten te bespreken. Zie hiervoor ook de jaarverslagen in de jaarboeken van het Westfries Genootschap of op de website. De werkgroepen komen om de week op dinsdag bij elkaar in het Timmermansgildehuis om aan de lopende projecten te werken. Of buiten ‘in het veld’ zoals bij het vastleggen van de Omringdijk met de drone. Nieuwe technieken worden niet geschuwd door Projector, een extra ‘piloot’ voor de drone is ook welkom.

Wie komt ons versterken? Komt u eens vrijblijvend kijken?
Aanmeldingen kunnen naar de secretaris, Joke Terra: j.terra@quicknet.nl.

Dick Ham legt het bezoek van het Westfries Genootschap aan paprikateler Barendse DC vast op video.
Dick Ham legt het bezoek van het Westfries Genootschap aan paprikateler Barendse DC vast op video. (foto Stichting Projector)

Tiende Najaarsfamiliemiddag in teken van jubileum

Stichting Westfriese Families houdt zondag 29 september haar tiende Najaarsfamiliemiddag. Deze bijeenkomst heeft een speciaal karakter vanwege het 65-jarig bestaan van Westfriese Families.
Op deze middagen staat doorgaans één familie centraal, meestal aan de hand van een presentatie van een spreker. Bij het tweede lustrum van de Najaarsfamiliemiddag heeft de 65-jarige Westfriese Families gekozen voor een andere opzet.
Deze middag staan er diverse families in het middelpunt. Er zijn een aantal presentaties. Hierbij worden foto's en andere beelden vertoond. Bij elke presentatie is ruim gelegenheid voor vragen en eigen inbreng.
Het programma is nog niet vastgesteld. Wie iets wil vertellen over zijn of haar familie, of over de vorderingen van genealogisch onderzoek, wordt van harte uitgenodigd ruim vooraf contact op te nemen met de secretaris van Stichting Westfriese Families.
Bestuursleden zijn aanwezig op de bijeenkomst om vragen te beantwoorden. Uitgaven van Westfriese Families kunnen worden ingezien en zijn te koop.

De editie 2019 van de jaarlijkse Najaarsfamiliemiddag wordt gehouden in dorpshuis De Brink, Dorpsstraat 155 te Obdam (op 5 minuten lopen vanaf het NS-station). De bijeenkomst duurt van 14 tot 16 uur. Donateurs en andere belangstellenden zijn van harte welkom. De entree is gratis.

Ed Dekker, secretaris
Woudrustlaan 17
1711 KA Hensbroek
06-13777445
secretaris@westfriesefamilies.nl

Creatief Westfries

Dialecte In Noord-Holland
Deer hewwe we 16 maart in Den Burg op Texel van geniete kend! In verskillende dêle van Noord-Holland prate de mense gelukkig nag in hullie streektaal. Veul loikt op oôs Westfries. Maar d'r benne ok veul verskille! De DINH-groep had Marcel Plaatsman, opgroeid met verskillende streektale in Noord-Holland, noôd. Hai heb 'r 'n hêle studie van maakt, dat 't is taalkundig allegaar onderbouwd. En we konne ze hore: 't Vôlendams, Huizers, Blaricums, Merkers, Wierings, Derpers, Zaans, Westfries en Tessels vezelf.
Dat 't was, voor alleman die van streektale houwt, weer 'n merakelse middeg.

Luistere nei 't Westfries?
Dat ken! Wist je dat 'r alle jare 'n cd bai ien van de Skroivendevorte zit? De skroivers leze deerop hullie stukkie in dat boekie zelf voor.
Mense die vedderop weune kenne zô hullie streektaal baihouwe! Een abonnement kost opheden € 12 per jaar (buitenland € 20). Je kenne je opgeve voor Skroivendevort bai Dia Veelbehr-Karsten: 0229-245642 of skroivendevort@tiscali.nl.

Optredens Folkloremarkte Skagen
De skroifgroepe trede op in 't Nieuwe Slot van ien tot drie uur. Dat beurt op 4, 11, 18 en 25 juli, 1, 8, 15, 22 en 29 augustus en 5 september.
D'r is vraie inloup. 'n Koppie ken je deer ok kregge. Oôze skroivers leze om 12 uur weer 'n torenroim voor op 't plankier voor de kerk.
Naast de folklore-optocht, de dansers en de krame is 'r genog te doen voor 'n mooi Westfries daggie uit!
Wul je percies wete van hoe, wat en weer? Koik den op www.westfriesefolklore.nl.

Skroifgroep Hoogwoud 25 jaar!
Dat is in 't kloin vierd. De groep is begonnen nei 'n wedstroid ‘verhale skroive in 't Westfries’. En is deurgaan met mense, die d'r aardighoid in hebbe. Onderhand misse we wel 'n paar skroivers. Maar we houwe de moed 'r in: bedat alle jare komme d'r nuwe skroivers bai dankzai 't kloine klassie van Ina Broekhuizen-Slot!
Mien je nou, dat skroiven in 't Westfries ok wel wat voor jou weze ken? Geef je den op bai Dilly Koetsier: 0228-561712 of bonsol@quicknet.nl. As 'r 'n paar anmeldings bai komme, ken 'r komend jaar weer een klassie beginne!

Diny Kreuk-Breed, bestuurslid Creatief Westfries

't Is feist bij Skroiversgroep Hougwoud. (foto Nancy Holderbeke)
't Is feist bij Skroiversgroep Hougwoud. (foto Nancy Holderbeke)

Met de Reiscommissie naar Delft, stad van graven

Al snel nadat de nieuwsbrief van december bij de leden was bezorgd, was de door de Reiscommissie opgezette excursie op 16 april volgeboekt. De busreis ging vanuit Hoorn naar Delft. Bij de Zoete Inval in Haarlemmerliede werd een tussenstop gemaakt.
Delft is ontstaan aan een gegraven waterloop en is daar ook naar genoemd. Delven betekent graven. Vermoedelijk al in de elfde eeuw was bij deze waterloop op een kreekrug een grafelijk vroonhof gevestigd. Dat was een hoeve van een landsheer van waaruit de omringende landbouwgronden werden geëxploiteerd.
Delft ontwikkelde zich tot een belangrijke marktplaats en kreeg in 1246 van Graaf Willem II stadsrechten.
Grote bekendheid kreeg de stad doordat hier in 1584 Willem van Oranje, de vader de vaderlands, door Balthasar Gerards werd vermoord. Delft is ook de stad waar in 1477 de zogenaamde Delftse Bijbel verscheen, het eerste in Nederland gedrukte Nederlandstalige boekwerk.
Wereldberoemd werd de plaats door het Delfts Blauw. Dit aardewerk werd vanaf de zestiende eeuw in Nederland gemaakt als goedkoop alternatief voor het blauwwitte Chinese porselein. In de bloeiperiode 1650-1750 waren er in de stad veel aardewerkfabrieken. Nu zijn er nog maar enkele.
Het bezoek aan Delft begon met een rondwandeling onder leiding van gidsen. We bezochten het Hofje van Pauw en in de Nieuwe Kerk kregen we uitleg over de koninklijke grafkelder en het monument voor Willem van Oranje.
Na de lunch voerden de rondvaartboten Hugo de Groot en Willem de Zwijger ons door de historische binnenstad naar De Porceleyne Fles. Deze fabriek is in 1653 ontstaan en is nog de enige die vanaf de zeventiende eeuw doorlopend in productie is. Vanaf 1919 heeft het bedrijf het predicaat koninklijk.
Te zien waren onder meer het vervaardigen van aardewerk met behulp van mallen of met behulp van een draaischijf, het handmatig decoreren van het aardewerk, de ovens en de uitgebreide collectie. In 1653 werd de klei nog handmatig gemengd. Nu gaat dat machinaal.
De collectie omvat naast het handmatige of machinaal gedecoreerde blauwe aardewerk ook het meerkleurige polychroom aardewerk.
In tegenstelling tot de heenreis was er op de terugreis enig oponthoud door files. Maar dat deed geen afbreuk aan deze boeiende excursie die begunstigd werd door prachtig weer.

Jan Smit

Het beschilderen van het aardewerk.
Het beschilderen van het aardewerk. (foto Jan Smit)

Bouwhistorische commissie

Schilderswerkplaats De Gouw in Hoogwoud
Aan de Oosterboekelweg 14, hoek de Gouw, staat een karakteristieke woning met aangebouwd een voormalige schilderswerkplaats. Het pand is door de Bouwhistorische commissie vastgelegd.
De gevels zijn halfsteens, opgetrokken met een rode waalformaat baksteen.
Het dak is een mansarde-kap, gedekt met rode oudhollandse pannen. Een groen geverfde verticale houten topgevel op de voorgevel met twee deuren en twee raamkozijnen. Twee dubbele deuren op de begane grond, waarvan de linker zijn vastgezet. Een verticale ongeverfde houten topgevel in de achtergevel met een drieruits raamkozijn. Op de begane grond dubbele deuren en een hooggeplaatst raamkozijn vanwege de lichtinval. Ook in de zijgevel is een dergelijk kozijn.

De voorkant van de werkplaats.
De voorkant van de werkplaats. (foto Jan Mantel)

Schilders van vader op zoon
De schilderswerkplaats en de naastgelegen woning zijn tientallen jaren in het bezit geweest van de familie Speets. In de woning was voor aan de weg een kruidenierswinkel gevestigd.
Hieronder een korte duik in de familiegeschiedenis.
Jacob Speets wordt geboren in 1850. Hij trouwt in 1876 met Marijtje Kooyman (1856). Jacob is schilder in Benningbroek. Hun zoon Willem Speets wordt geboren in 1878 in Sijbekarspel. Hij trouwt in 1901 met Lijsbeth Roelofs (1876). Willem is huisschilder en het echtpaar woont in het beschreven pand. Zij krijgen twee kinderen: Jacob (1902) enAgatha (1905).
Jacob is eerst bij zijn vader in de leer. Als hij in 1927 trouwt met Neeltje Mol (Hoogwoud, 1904) neemt hij de schilderszaak over. Er worden drie kinderen geboren: Nel (1928), Willem (1931) en Elly (1939).
In 1975 verhuist het echtpaar naar het dorp Hoogwoud, Jacob heeft dan een halve eeuw het schildersvak beoefend. Neeltje overlijdt in 1985 en Jacob in 1993. Ook hun zoon Willem leert voor schilder en is de beoogde opvolger. Hij kiest er echter voor om leraar schilderen aan de LTS te worden.

 


Hé, is dat Westfries?

23. Dat kind lag lekker te spragen in de zon (koesteren, zonder bedekking met dekens). Na 't middageten doet opa altijd 'n tukkie of: tokkie (middagdutje, middagslaapje, sièsta).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.