Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2019 » Nummer 2 » Pagina 10-11

Verkiezing mooiste vrijstaande woning van Westfriesland

Veel mensen hebben gehoor gegeven aan de oproep om mee te doen met deze verkiezing. De jury, bestaande uit de architecten Rens Bakker en Ben Looye, heeft uit een divers aanbod een eerste selectie kunnen maken. Voor de categorie nieuwbouw kwamen de meeste inzendingen binnen. Hiervan zijn vier woningen genomineerd voor de prijs ‘Mooiste woning van Westfriesland’. Uit de inzendingen voor de categorie verbouw en/of renovatie zijn drie woningen genomineerd.
Iedereen wordt nu tot 1 oktober in de gelegenheid gesteld een stem uit te brengen op de woning waaraan de voorkeur wordt gegeven in beide categorieën. Wat vindt u de mooiste woning? Breng hier uw stem uit.

De volgende woningen zijn genomineerd:

Nieuwbouw

a. Dorpsstraat 157 Zwaag
Een huis opgebouwd met verschoven, gestapelde rechthoekige kubussen. Deze kubussen worden geaccentueerd door verschillende materialen en kleuren. Het overhoekse raam maakt van de voorgevel een spannende compositie. Dit raam vormt tevens de begeleiding naar de voordeur.
   Dorpsstraat 157 Zwaag

 

Nes 38 Schagen    b. Nes 38 Schagen
Deze woning voegt zich oorspronkelijk in zijn omgeving. De haaks op elkaar staande bouwdelen met de kappen vormen een mooie compositie. Door gebruik van nieuwe en oude materialen (pannen), historische bakstenen en detaillering, samen met moderne interpretaties van kleuren, wordt een mooi geheel gemaakt.

 

c. Dorpsstraat 4 Warmenhuizen
Dit huis is een voorbeeld van een moderne interpretatie van een kapberg. De begane grond laag haakt mooi in op de kapberg. De eenvoudige kleurstelling van de houten gevelbekleding met het zinken dak maakt het tot een mooi ingehouden geheel.
   Dorpsstraat 4 Warmenhuizen

 

Burchtweg 9 Eenigenburg    d. Burchtweg 9 Eenigenburg
Een goed voorbeeld van een Westfriese stolpboerderij. Uitgevoerd met de juiste maten, verhoudingen, details, materialen en kleuren.

Verbouw

e. Grosthuizen 84 Avenhorn
Een voorbeeld hoe een verbouwing tot een verrijking kan leiden. Het huis is verbouwd in een vrije eigentijdse Amsterdamse-School stijl. Het huis heeft een warme, vriendelijke uitstraling.
   Grosthuizen 84 Avenhorn

 

Wilhelminaplantsoen 45 Enkhuizen    f. Wilhelminaplantsoen 45 Enkhuizen
De oorspronkelijke woning is in teruggehouden kleuren geschilderd. De later toegevoegde volumes en kozijnen zijnzijn in eigentijdse vormen, materialen en kleuren uitgevoerd. Samen vormt dit een intrigerend geheel.

 

g. Nes 40 Schagen
De oorsprong van deze boerderij stamt uit 1800. In 2002 is deze herbouwd. De boerderij vormt samen met de achterliggende kapberg een mooi ensemble, waarvan de woning Nes 38 ook deel uit maakt. De boerderij is van een bedrijfsgebouw naar een woning getransformeerd. Door de zorgvuldige detaillering, materialen en kleuren een mooi eindresultaat.
   Nes 40 Schagen

 


Hé, is dat Westfries?

646. Over de benoeming van die ambtenaar heb ik niks te kerdiezen (niets over te zeggen of te beslissen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.