Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2019 » Nummer 2 » Pagina 14

Verenigingsnieuws

Veel te zien tijdens excursies bij Dekker Chrysanten

Als het enigszins kan, proberen we tijdens de Westfriezendag of een Voorjaarstreekmiddag als onderdeel van het programma een bezoek te brengen aan een bedrijf. Het wordt echter steeds moeilijker om dit te organiseren. Bedrijven zijn op zaterdag geheel of gedeeltelijk gesloten of ontvangen vanwege veiligheids-, hygiëne of concurrentieoverwegingen liever geen bezoekers. Gelukkig bood Dekker Chrysanten in Hensbroek ons de gelegenheid om op woensdag 13 en vrijdag 22 maart een excursie naar dit bedrijf te houden.
De familie Dekker (P. Dekker en Zonen) bouwde in 1959 in Heerhugowaard de eerste kas. Toen werden daar tomaten in geteeld.
In 1962 begon het bedrijf met de teelt van chrysanten. Vandaag de dag doet Dekker Chrysanten veel meer dan alleen chrysanten voor verkoop op de veiling telen. Het is een toonaangevend bedrijf op het gebied van de veredeling en vermeerdering van chrysanten met een marktaandeel in Nederland van ongeveer 25 procent. Dekker Chrysanten is sinds 1971 gevestigd in Hensbroek. Wereldwijd heeft het ruim 1.200 medewerkers, van wie er 125 in Nederland werken. Er zijn drie vermeerderingsbedrijven in Tanzania, een verkoopkantoor in Zuid-Afrika en een test- en productielocatie in Columbia.
In Nederland vindt het veredelen plaats. De stekproductie voor de klanten gebeurt in Tanzania. In Nederland worden deze stekken opgeplant en na de beworteling afgeleverd aan de klanten.
In Hensbroek bevinden zich behalve de kassen ook het kantoor, het laboratorium, koelcellen en de expeditie. Hier worden ook chrysanten (alleen snijbloemen) voor verkoop op de veiling geteeld. Voor al het vervoer over de weg wordt gebruik gemaakt van eigen vrachtauto's.

Alles bij elkaar gaven de excursies een goed beeld van de hele keten van de chrysantenteelt: van onderzoek en kruising via vermeerdering naar productie en verkoop.
Mooi dat zo'n toonaangevend Westfries bedrijf de geïnteresseerde leden van het Westfries Genootschap een kijkje in de keuken gunde.

Jan Smit


(Foto Jan Smit)

 


Hé, is dat Westfries?

403. Joos (mensen), komen jullie te konkelen (schaften, te ± 10 uur in de voormiddag 'n rustpauze onder 't werk, waarin 'n kop koffie door de baas wordt aangeboden).
Opm.: 'Konkelen' is wel Ned. maar betekent dan knoeien, knoeierijen plegen, kuipen, intrigeren, kwaadspreken, bv.: Door konkelen achter onze rug hebben ze ons die mooie betrekking afgesnoept.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.