Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

De Aanleiding

In De aanleiding vertellen leden hoe het kwam dat zij zich aansloten bij het Westfries Genootschap. Deze rubriek is een mooie aanleiding voor een nadere kennismaking.
Deze keer het echtpaar Arend Jan en Pietsje Bloem uit Zaandijk. Door Jan Smit.

Een echtpaar met passie voor streekdrachten

Het Westfries Genootschap heeft een groot aantal leden dat niet in Westfriesland woont. Onder hen Arend Jan en Pietsje Bloem uit Zaandijk. Op de eerste dag van mei bezocht ik hen in hun voormalige koopmanswoning uit 1749.
Arend Jan is geboren in zijn huidige woonplaats en in de traditie van zijn grootvader en vader trouwde hij met een vrouw uit Friesland. Pietsje is geboren in Zwaagwesteinde, gemeente Dantumadeel. Na hun huwelijk in 1972 woonden zij eerst in Wormerveer. In 1989 kochten zij het huis waar zij nu wonen. Het staat naast het voormalige raadhuis van Zaandijk en was tot kort voor de verkoop in gebruik bij de gemeente. Het pand had veel achterstallig onderhoud. Arend Jan en Pietsje hebben het door vakmensen laten restaureren.
Ik werd gastvrij ontvangen in een kamer met een prachtig uitzicht op de Zaan en de Zaanse Schans. De kamer bevindt zich in een zogenaamd ‘goedjaars end’. Dit is een uitbouw van het huis dat tot stand kwam als een koopman een goed jaar had gehad. De koopman die dit huis heeft laten bouwen, was een telg uit het bekende Zaanse geslacht Honig. In de voorgevel bevindt zich een gevelsteen met een bijenkorf, het familiewapen van de familie Honig en een verwijzing naar de eerste eigenaar.

In 1994 bestond Zaandijk 500 jaar. Dit werd feestelijk gevierd,reden voor een aantal vrouwen om kleding te gaan maken naar modellen uit vroeger tijden. Onder hen was ook Pietsje. De dames gingen naar de kostuumcursus van de commissie Kap en Dek van het Westfries Genootschap. In die tijd was Gré de Groot cursusleidster. Pietsje maakte een kostuum naar een model uit de Zaanstreek uit 1780. Zij kreeg de smaak te pakken en maakte later nog meerdere ‘modekostuums van toen’. Qua model en de tijd die deze jurken representeren zijn deze heel anders dan de eerste.
Inmiddels beschikt Pietsje over meerdere kappen (onder andere uit Westfriesland), hoeden, sieraden en dergelijke. Arend Jan zijn eerste kostuum was van de pake (opa) van zijn vrouw geweest. Nu heeft hij ook meerdere kostuums met bijpassende accessoires.
Het echtpaar is actief lid van de Vereniging in 't Pak, de Nederlandse Kostuumvereniging en de Federatie Nederlandse Folklore. Beiden lopen onder andere mee in de optocht tijdens de Westfriese markten in Schagen. Pietsje is ook vrijwilliger in het Honig Breethuis in Zaandijk. Zij vertegenwoordigt dit museum in het textieloverleg van kleine musea in Noord-Holland.
Samen komen ze graag in Westfriesland. Ze vinden het een mooi gebied en hebben er een uitgebreide kennissenkring. De passie voor de klederdracht en de in de loop van de jaren opgebouwde band met Westfriesland maken dat zij ondanks dat zij hier niet vandaan komen het min of meer vanzelfsprekend vinden lid te zijn van het Westfries Genootschap.

Jan Smit

Arend Jan draagt een Zaans koopmanskostuum uit 1780 en de Zaanse kleding die Pietsje draagt, dateert uit datzelfde jaar.
Arend Jan draagt een Zaans koopmanskostuum uit 1780 en de Zaanse kleding die Pietsje draagt, dateert uit datzelfde jaar.
(foto aangeleverd door Arend Jan en Pietsje Bloem)

 


Hé, is dat Westfries?

367. Koolprak dien je niet op als gastmaal (stamppot van kool en aardappelen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.