Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2019 » Nummer 2 » Pagina 20-21

Er-op-uit tips

Gondelvaart Koedijk
Elk jaar vindt op de derde zaterdag van augustus een uniek evenement plaats in Koedijk: de grootste gondelvaart van Nederland. Dekschuiten worden omgetoverd tot prachtige decors voor toneelvoorstellingen. Een varende optocht trekt aan het publiek voorbij over het Noordhollands Kanaal.
Wanneer: zaterdag 17 augustus van 21.00 tot 23.30 uur.
Afvaart: Vanaf het Noordeinde bij Kanaaldijk 6 tot het Zuideinde bij de Koedijker Vlotbrug.
Website: www.gondelvaartkoedijk.nl.

DDe tweede plek bij de Gondelvaart in Koedijk was in 2018 voor de boot met het thema Jungle Book van bouwgroep Loeiende Koeien.
De tweede plek bij de Gondelvaart in Koedijk was in 2018 voor de boot met het thema Jungle Book van bouwgroep Loeiende Koeien. (foto Henk Wilbrink)

Museumhuis Bonck
Toen koopman Bonck in de zeventiende eeuw uit het raam van zijn hangkamertje keek, zag hij de Zuiderzee en de schepen in de drukke haven van Hoorn. Bezoekers die zijn Huis Bonck nu bewonderen, zien als ze naar buiten kijken alleen een kalme jachthaven. Hoewel het uitzicht ingrijpend veranderd is, geldt dat niet voor het interieur. In het Museumhuis gaat u even terug in de tijd en ziet u hoe de mensen hier vroeger leefden. Bijzonder aan Huis Bonck is het hangkamertje, wat letterlijk aan de zolder hangt. Dit was het kantoor van de koopman en waarschijnlijk de plek waar hij zijn kostbare geldkist bewaarde.
In Huis Bonck kun je ook blijven slapen in de Monument & Bed!
Waar: Binnenluiendijk 3 in Hoorn.
Open: De openingstijden variëren. Kijk hiervoor op de website.
Website: www.museumhuizen.nl/huis-bonck.

Zomeravondwandeling Enkhuizen
Onder leiding van een gids wandelt u langs havens en monumenten. Onderweg vertelt de gids u de mooiste verhalen over het heden en verleden van Enkhuizen. U hoeft niet te reserveren en kunt zich ter plekke aanmelden bij de gids.
Wanneer: maandag 22 juli, 29 juli, 5 augustus en 12 augustus van 20.00 tot 21.30 uur.
Waar: Verzamelen bij VVV Enkhuizen (tegenover het NS station).
Website: www.enkhuizenboeit.nl.

Museummolen Schermerhorn
Van 1633 tot 1635 werd het Schermeer door 52 molens drooggemalen, waardoor de Schermerpolder ontstond. Een uniek staaltje watermanagement uit de Gouden Eeuw. De Museummolen is de middelste van drie molens op een rij die overgebleven zijn en deze is van onder tot boven te bezichtigen. U ziet hoe de molen werkt en hoe mensen vroeger in de molen woonden.
Waar: Noordervaart 2, Schermerhorn.
Open: tot 31 oktober dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur.
Website: www.museummolen.nl.

Gouden driehoek Hoorn, Enkhuizen, Medemblik
Ter gelegenheid van het Jaar van de Gouden Eeuw hebben de gezamenlijke Westfriese gemeenten het boekje ‘Kom en beleef de Gouden Eeuw in Hoorn, Enkhuizen en Medemblik’ uitgebracht. Hierin wordt met veel foto's de geschiedenis van zo'n 35 historische iconen in Westfriesland verteld. De gids, met aparte ‘binnenzakplattegrond’, geeft suggesties voor drie fietsroutes (25 tot 30 kilometer) en drie wandelroutes (6,5 tot 7,5 kilometer). Daarnaast zijn er tips voor ‘historisch’ eten, drinken en overnachten. De gids en de plattegrond zijn verkrijgbaar bij alle in het boekje opgenomen iconen en bij toeristische adressen. U kunt de plattegrond ook online inzien.
Golden Age Tour App
Bij het boekje hoort een speciale Golden Age Tour App. Met deze gratis app voor mobiele telefoon of tablet activeert u uw eigen virtuele stadsgids. Een historische figuur uit de Gouden Eeuw vertelt van alles over de plek waar u dan bent. Heel handig is dat de app bijhoudt waar u al bent geweest. En hij helpt u herinneren welke nog niet-ontdekte plekken u kunt bezoeken. De app is binnenkort beschikbaar op de website www.thegoldenagetour.com. Info: TIP Hoorn, Schuijteskade 1 (Oostereiland) en VVV Enkhuizen, Tussen Twee Havens 1.

Open tuinen en kunst bij Top in de Kop
Tijdens ‘Top in de Kop’ zijn een aantal weekenden tuinen en kunst-ateliers in de Kop van Noord-Holland te bezoeken. De mooiste privétuinen, een rosarium, beeldentuinen, kunst-ateliers, een kwekerij en een voedselbos worden opengesteld voor publiek. De deelnemers, zestien in totaal, zitten op korte afstand van elkaar. Sommige deelnemers zijn tijdens alle open weekenden geopend, maar andere slechts op bepaalde dagen. Op de website kunt u precies zien welke tuin wanneer geopend is. Controleer dit goed voordat u op pad gaat om teleurstelling te voorkomen.
Wanneer: 20 en 21 juli, 10 en 11 augustus, 14 en 15 september.
Website: www.topindekop.nl.

 


Hé, is dat Westfries?

841. Ik ben blij dat ik thuis ben op de fiets, er staat 'n bonk wind (veel).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.