Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2019 » Nummer 3 » Pagina 18-19

Er-op-uit tips

Koffieconcerten in Het Groene Kerkje in Lambertschaag
Het Groene Kerkje, dat oorspronkelijk is toegewijd aan de Heilige Lambertus, ligt op een smal verhoogd kerkhof aan de westkant van de weg waarlangs het dorp Lambertschaag is gebouwd.
De oudste aanwijzingen over het bestaan van de kerk zijn te vinden in de kerklijsten van het Bisdom Utrecht uit 1395. Waarschijnlijk is het kerkgebouw zoals we het thans kennen, opgetrokken in de tweede helft van de vijftiende eeuw.
In een deel van de toren was vanaf 1665 een school gevestigd. Het dorpsschooltje is tot 1844 in de kerk gevestigd gebleven, maar doordat het van voldoende daglicht was verstoken en moeilijk warm te stoken was, is het daarna in het tegenover de brug staande toenmalige ‘dorpshuis’ van Lambertschaag gehuisvest.
Na jaren van leegstand heeft een aantal inwoners van Lambertschaag het kerkje behoed voor verder verval en het wind- en waterdicht gemaakt. In 1974 kocht de Stichting Het Groene Kerkje het gebouw voor een gulden en is het van 1978 tot 1982 geheel gerestaureerd.

Van september tot en met april zijn in dit sfeervolle kerkje elke tweede zondag van de maand vanaf 11.30 uur concerten te beluisteren. In een ontspannen sfeer, waarin musici vaak het directe contact met het publiek zoeken, staat het samen genieten van muziek voorop.

Waar: Noordeinde 28, Lambertschaag
Programma: kijk hiervoor op de website: www.hetgroenekerkje.nl.

Wandelen langs waterplanten in Heerhugowaard
Wandel door het waterzuiveringsgebied en ontdek hoe het water schoon blijft. Volg de rode route vanaf het startpunt Stad van de Zon. De route van drie kilometer doet het zuidoostelijke deel van de wijk aan. Het stromingslabyrint, een ecologische waterzuiveringsinstallatie, is met zijn slingerende paadjes en waterlopen een opvallende verschijning. Al wandelend ontdekt u dit ingenieuze waterzuiveringssysteem dat bestaat uit een lint van waterplanten. Het zwemwater wordt door deze planten op een natuurlijke manier gezuiverd. Het gebied is bovendien rijk aan vogels.
Verder ontdekt u dat ook de zon belangrijk is. In deze route heeft u goed zicht op de wijk met de vele zonnepanelen. De hond mag aangelijnd mee.
U kunt de wandeling combineren met een bezoek aan Poldermuseum Het Oude Gemaal aan de Huygendijk 17 in Heerhugowaard. Het museum is geopend op zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur. Bij het bijbehorende café De Pomp is het mogelijk een bootje te huren.
Startpunt wandelroute: Strand van Luna 3 in Heerhugowaard

(afbeelding archief Recreatieschap Geestmerambacht)
(afbeelding archief Recreatieschap Geestmerambacht)

Nationaal Biermuseum De Boom
Bier is al een paar duizend jaar de populairste alcoholhoudende drank in onze streken. Maar hoe wordt het gebrouwen? Wat is mouten en waarom is gist zo belangrijk? U ontdekt het allemaal aan de hand van gereedschappen, apparatuur en machines waarmee de afgelopen tweehonderd jaar ‘het gouden nat’ werd gebrouwen. Antieke vervoermiddelen als een handkar en een ijsslee laten zien hoe het transport van de biervaten plaatsvond.
Het museum is gevestigd in het historische pand van voormalige brouwerij De Boom, vlakbij de beroemde kaasmarkt van Alkmaar. Er zijn tal van bijzondere bieren te verkrijgen.
Bovendien is het mogelijk om een wandeling langs voormalige brouwerijen van Alkmaar te maken. Deze wandeling van anderhalf uur is ontwikkeld door het Nationaal Biermuseum. Een routebeschrijving is voor 2 euro te verkrijgen in het museum.

Waar: Houttil 1, Alkmaar
Open: maandag tot en met zaterdag van 13 tot 16 uur.
Website: www.biermuseum.nl.

Kleren maken de vrouw, Zuiderzeemuseum Enkhuizen
De nadruk van deze nieuwe tentoonstelling ligt niet alleen op de oude handwerk- en repareertechnieken en de schoonheid die deze opleveren, er is ook aandacht voor hedendaags design dat is gebaseerd op oude vormen en technieken. Op de catwalk zijn, naast prachtige klederdracht, onder andere stukken te zien van hedendaagse modeontwerpers als Jan Taminiau en Alexander van Slobbe.
Er is veel aandacht voor het onderhouden van kleding om de levensduur te verlengen. Duurzaamheid wordt in onze tijd steeds belangrijker. Maar deze trend is niet nieuw. In een tijd dat de meeste kleding nog zelf met de hand werd gemaakt, was het volkomen vanzelfsprekend dat kapotte kleren werden hersteld. Stof - wol, linnen, katoen en soms zijde of kant - was kostbaar. Tijd niet.

Waar: Binnenmuseum Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Wanneer: tot en met 5 april 2020
Open: de openingstijden variëren. Kijk hiervoor op de website: www.zuiderzeemuseum.nl.


(foto Madelon Dielen)

 


Hé, is dat Westfries?

523. Ik vond dat toneelstuk skoftig mooi (heel erg, buitengewoon).
Opm.: Dit woord is de laatste decennia in West-Friesland in omloop gekomen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.