Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Aan de keukentafel

5 jaar vrijheid De keukentafel: de plaats waar allerlei zaken besproken worden, waar men nieuwtjes uitwisselt, waar gelachen en gehuild wordt.
De keukentafel in het Vierkant: een pagina met bondige informatie over initiatieven die betrekking hebben op de cultuurhistorie van Westfriesland.

75 jaar vrijheid in Westfriesland

Op 31 augustus 2019 gaf Koning Willem Alexander het startsein voor het nationale jubileumjaar in het kader van 75 jaar vrijheid. Hij deed dat door in Terneuzen een historische belboei te luiden. Twaalf maanden lang staat ons land stil bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en bij de bevrijding. Wie zich in de geschiedenis hiervan verdiept, zal tot de conclusie komen dat er veel kanten aan deze gebeurtenissen zitten. Het past ons om 75 jaar na dato voorzichtig te zijn met het uitspreken van oordelen over mensen en de keuzes die ze maakten. Wel is het goed om na te denken over de vraag welke lessen wij kunnen trekken uit de geschiedenis.
Ook in onze omgeving wordt er veel aandacht besteed aan de herdenking. Samen met een groot aantal historische verenigingen en stichtingen en andere organisaties in oostelijk Westfriesland heeft het Westfries Genootschap het initiatief genomen voor het organiseren van tentoonstellingen met als thema ‘75 jaar vrijheid in Westfriesland’. Deze tentoonstellingen bestaan uit dertien basisborden met algemene thema's die voor elke plaats gelijk zijn, aangevuld met een of meer borden toegespitst op de plaatselijke situatie. Bovendien zal er op veel plaatsen ook ander materiaal ten toon worden gesteld.
De namen van de expositieruimten en de openingstijden worden door de diverse deelnemers zelf bekend gemaakt.
De kosten aan deze activiteiten worden betaald uit subsidies van de zeven gemeenten in oostelijk Westfriesland en uit bijdragen van twee sponsors.
Het is goed dat er zo'n groot draagvlak is voor deze waardevolle activiteiten. Ik hoop van harte dat u in de gelegenheid bent om een van de tentoonstellingen te bezoeken.

Jan Smit,
voorzitter

Monument bij de kerk in Midwoud voor de bemanning van een neergestorte bommenwerper en voor de verzetsman J.B. Roosjen.
Monument bij de kerk in Midwoud voor de bemanning van een neergestorte bommenwerper en voor de verzetsman J.B. Roosjen. (foto Jan Smit)

 


Hé, is dat Westfries?

841. Ik ben blij dat ik thuis ben op de fiets, er staat 'n bonk wind (veel).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.