Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2020 » Nummer 1 » Pagina 12-13

Stoom, water en vuur!

Zaterdag 25 mei in De Weere

Op zaterdag 23 mei wordt de Voorjaarsstreekmiddag gehouden in het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik.
Tijdens de Westfriezendag in Enkhuizen werd de Westfrieslandprijs 2019 uitgereikt aan dit museum dat in 1985 onderdak vond in voormalige stoomgemaal Vier Noorder Koggen. In zijn dankwoord nodigde directeur Harry de Bles ons uit om in 2020 een kijkje in het museum te komen nemen. Hij heeft twee enthousiaste vrijwilligers bereid gevonden ons deze middag mee te nemen op een verkenning door het Land van Water en Stoom.
Rob Bes is de jongste medewerker van het museum. Hij verzorgt rondleidingen en demonstraties in het museum en is de samensteller van de tentoonstelling ‘Pompen voor de Polder’. Hij is nu tweedejaarsstudent geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.
Jan Evers heeft zelf nog gevaren met stoomschepen en is al jaren vrijwilliger bij het museum. Hij verzorgde onder andere de basisregistratie van de collectie en geeft rondleidingen, waarbij hij geregeld de persoon van James Watt naspeelt. Evers vertelt gepassioneerd over James' ontdekking, maar legt ook uit dat hij die eer hoort te delen met andere uitvinders.
Zowel de basisprincipes, de doorbraak van stoom in Nederland als specifiek de toepassing van stoom in stoomgemaal Vier Noorder Koggen komen aan de orde.
Uiteraard is het museum deze middag onder stoom en zullen ook de dienstdoende stoker en machinist paraat staan om uitleg te geven en uw vragen te beantwoorden. U mag zelfs helpen met stoken en uw diploma als hulpstoker behalen!

Het programma
De ontvangst is in het bezoekerscentrum van het Nederlands Stoommachinemuseum aan de Oosterdijk 4 te Medemblik, telefoon 0227-544732. Bij het museum is voldoende parkeergelegenheid.

13.00 uur: ontvangst met koffie of thee met koek
13.30 uur: opening door Jan Smit, voorzitter Westfries Genootschap
13.40 uur: voordracht door Rob Bes: ‘Pompen voor de Polder’
14.10 uur: pauze met thee of koffie
14.20 uur: vervolg voordracht
15.00 uur: rondleidingen door de tentoonstellingen ‘Pompen voor de Polder’ en ‘Nederland op Stoom’
16.15 uur: aanvang gezellig samenzijn met hapje en drankje
16.45 uur: afsluiting

Kosten
De kosten voor deze middag bedragen voor leden en hun partners € 16 per persoon. Daarbij zijn inbegrepen de entree, tweemaal koffie of thee met koek, hapjes en één drankje. U kunt zich opgeven voor de Voorjaarsstreekmiddag door overmaking van het verschuldigde bedrag op bankrekeningnummer NL79 RABO 0329 7539 16 ten name van het Westfries Genootschap. Vermeldt u daarbij a.u.b. duidelijk uw naam en adres. Uw betaling dient uiterlijk 18 mei binnen te zijn. U kunt zich ook bij de ingang van de zaal nog inschrijven als deelnemer en dan contant betalen. Vooraf aanmelden heeft de voorkeur.

Niet-leden
Ook belangstellenden die geen lid zijn van het Westfries Genootschap kunnen deze middag bijwonen. Voor niet-leden zijn de kosten € 17 per persoon. Neemt u dus gerust iemand mee!

Het Nederlands Stoommachinemuseum.
Het Nederlands Stoommachinemuseum. (foto Jan Smit)

 


Hé, is dat Westfries?

209. De helt (handvat, greep) van m'n graaf (spade, schop met naar onder spits toelopend blad).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.