Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Nieuwe Uitgaven

Samenstelling: Peter Smit
(Verkrijgbaar in de boekhandel, tenzij anders vermeld; niet bij het Westfries Genootschap)

Andijk in de 20e eeuw. Andijk in de 20e eeuw
De bijna-watersnoodramp van 1916 in Andijk vormde de aanzet tot grote veranderingen, die het lintdorp radicaal een nieuw aanzien gaven. De Omringdijk moest worden verstevigd en driehonderd van de zeshonderd woningen stonden in de weg. Het was een grootschalige vorm van wat later ‘stedenbouwkundige planning’ zou gaan heten. Andijkers Dirk Spijker en Jacco Mantel bundelden hun kennis en fotocollecties over deze periode en de jaren daarna tot een (foto)boek over Andijk in de twintigste eeuw.
‘Andijk in de 20e eeuw’. Uitgave in eigen beheer. Prijs € 40 (incl. bezorging). Voor Andijkers is de prijs € 35. Voor meer info: spijkerandijk@gmail.com.

Kroniek van een groentezaadbedrijf
Jan Broersen begon in 1915 een tuinbouwbedrijf in Tuitjenhorn. Hij legde zich later ook toe op de zaadteelt van groenten. In 1938 vormden drie zoons de firma Gebroeders Broersen. Hazera Seeds of Growth luidt ruim tachtig jaar later de naam van het bedrijf, met inmiddels een splinternieuw veredelingsstation in Warmenhuizen. Hazera Seeds is een van oorsprong Israëlisch zaadbedrijf dat op zijn beurt weer onderdeel is van de Franse zaadgigant Limagrain.
‘Kroniek van een groentezaadbedrijf’ is de titel van de uitgave waarin de geschiedenis vanaf 1938 tot heden is vastgelegd. Auteur Emiel Oost werkte vanaf 1986 zelf bijna 31 jaar bij het bedrijf.
Uitgave Bos-Tekst in uitvoering, Alkmaar, 172 pagina's. Prijs € 23, verkrijgbaar via www.tiu.nl.

Stede Broec in WO II
Tien jaar hebben Marloes van Ede en Jan Windt gewerkt aan hun boek over de invloed van de Tweede Wereldoorlog op de huidige gemeente Stede Broec. Tijdens die oorlogsjaren zijn 45 inwoners van de drie dorpen omgekomen, de meeste van hen door hun werk voor het verzet. Het boek bevat niet alleen heldenverhalen, maar vertelt bijvoorbeeld ook over de Grootebroeker die vrijwillig bij de Duitsers in dienst ging.
‘Bovenkarspel, Grootebroek, Lutjebroek en de Tweede Wereldoorlog’ is het derde deel in de Tiny Keemanreeks van Historische Vereniging Oud Stede Broec. De uitgave telt 320 pagina's en 550 afbeeldingen. Het boek kost € 24,95 voor leden en € 29,95 voor niet-leden.
Meer informatie over verkoop/bestellen op www.oudstedebroec.eu.

‘Aars, 't moet gewoôn Aars’
Aris Bouwens (75) uit Noord-Scharwoude, de man van (voorheen) de museumwinkeltjes en (nog steeds) ‘Theater op Skoôt’, heeft z’n eerste boek geschreven. Met verhalen en gedichten in het Westfries, voorzien van tekeningen door – eveneens Langedijker – Sietse Wiersma. Aris schrijft al vele jaren in het Westfries en hij treedt er ook mee op. Vanaf het begin was hij betrokken bij de schrijfgroepen in het dialect en een van die groepen komt iedere zes weken bijeen in het cafeetje van Aris en zijn vrouw Corrie.
‘Aars, 't moet gewoôn Aars’ is een uitgave van Lief Langedijk, telt 150 pagina's en kost € 17,50. Te koop bij Aris Bouwens zelf, in diverse Langedijker winkels en via lieflangedijk.nl.

Boek ziekenvervoer Schagen
De geschiedenis van het ziekenvervoer in Schagen in de vorige eeuw is vastgelegd in een boek: van de eerste vervoerder, Cor Boontjes in 1919, tot de laatste vervoerder Frans Kuulkers, die als particuliere ondernemer stopte in 1991. Auteur Hans Waldeck uit het Drentse De Wijk werkte jaren in de spoedeisende geneeskunde en was lange tijd voorzitter van het Nationale Ambulance- en Eerste Hulp Museum. Hij zocht de geschiedenis van het ziekenvervoer in Schagen uit en beschrijft dit onder de titel ‘De Ridder en de Roos’. Uitgave HHS Uitgeverij, 126 pagina's met veel foto's. Prijs € 29,95.

‘Als ik teken, ben ik op reis’ De fantasievolle wereld van Jaap Oudes
Tien jaar na de expositie ‘De kleurrijke wereld van Jaap Oudes’ (Westfries Museum) is nu het boek ‘Als ik teken, ben ik op reis’ over de fantasievolle kijk op de wereld van deze bijzondere kunstenaar verschenen. De autodidact Jaap Oudes (Alkmaar 1926-Oudorp 1998) maakte nostalgische en overvolle tekeningen, waarin hij kleurrijk een verdwijnende wereld vastlegde. In zijn geheel eigen stijl tekende hij vaak in Westfriesland, maar verder ook in heel Nederland en Vlaanderen.
In dit boek staan op de rechterbladzijden werken van Oudes afgebeeld, met daar tegenover teksten van onder meer kunsthistorica Chiene Vos (zie ook: ‘Westfriesland door de ogen van Jaap Oudes’ in het jaarboek 2016 van het Westfries Genootschap), historicus Albert van der Zeijden en journalist Ruud Kersten, tevens eindredacteur.
Deze uitgave van de Stichting Dirk en Jaap Oudes telt 180 pagina's met vele kleurrijke illustraties. Prijs € 25. Verkrijgbaar bij boekhandels in Westfriesland en Alkmaar, of te bestellen via www.dirkenjaapoudes.nl.

‘Kennis is Pracht, de Alkmaarse Librije’ De Alkmaarse Stadslibrije
Enkhuizen heeft de oudste (17e eeuw), nog in originele staat bewaard gebleven stadsbibliotheek: de Librije in de Westerkerk. In Hoorn werd de Librije in de Grote Kerk verwoest bij een brand in 1838. In Alkmaar is de Stadslibrije (16e eeuw), ooit te vinden boven het zuiderportaal van de Grote Kerk, ondergebracht in het Regionaal Archief, waar eenieder de collectie van ruim driehonderd banden in kan zien. Het verhaal van deze meer dan vier eeuwen oude bibliotheek wordt verteld in de uitgave ‘Kennis is Pracht, de Alkmaarse Librije’, geschreven door Paul Dijstelberge en Kuniko Forrer. Elk werk van de librije krijgt hierin een korte beschrijving met uitleg. Maar het is ook een plaatjesboek met volop foto's van het fraaie schrift, van de sierletters waarmee de hoofdstukken beginnen en van de vele pentekeningen uit de boeken.
Uitgave: Stichting Alkmaarse Historische Publicaties in samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar, 274 pagina's. Prijs € 24,95. Te koop in Alkmaarse boekhandels en bij het Regionaal Archief Alkmaar (www.archiefalkmaar.nl).

 


Hé, is dat Westfries?

405. Ik ben bij m'n zus op de zuikerstikken geweest (op kraamvisite).
Stik (boterham). Stik-eten (brood-eten).
Stikkebordje (boterhambordje).
Stikkebuul (broodzak).
Hij blijft op stikken (hij blijft over, met brood). Gastestikken (extra lekkere boterhammen als voor gasten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.