Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2020 » Nummer 1 » Pagina 20-21

Er-op-uit tips

Wandelen in de Wogmeer
De wandelroute (11,4 kilometer) loopt rond de Wogmeer die in 1608 is drooggevallen. Omdat de polder is verkaveld en met sloten is doorsneden, moeten onderweg tientallen hekken (met opstapjes) worden bedwongen. De wandeling brengt u langs molen Nieuw Leven, de enig overgebleven molen van de zes die de Wogmeer droogmaalden.
De route is grotendeels onverhard en loopt over boerenlandpaden, begraasde graskades van particulieren en langs begraasd weiland. Honden zijn daar verboden.
Startpunt: Begraafplaats Gods Akker, Spierdijkweg 102-108 in Spierdijk. U begint bij punt 16, loopt naar 19-25-17-18 en weer terug naar 16. De route is met groene pijlen uitgezet.
Website: Kijk op www.wandelnetwerknoordholland.nl voor de uitgebreide routebeschrijving. Hier kunt u nog meer mooie wandelingen vinden.

Paasvee Schagen
De ‘Vereeniging tot het houden van Jaarlijksche Paaschtentoonstellingen van Vee te Schagen’ werd opgericht door de heer H. de Leve, een veehandelaar uit Purmerend. Hij organiseerde op 30 maart 1893 een bijeenkomst met als onderwerp het bespreken van de belangen voor de verkoop van vee in Schagen. Op woensdag 14 maart 1894 - tien dagen voor Pasen – vierde Schagen de eerste paasveetentoonstelling. Na een periode van vasten wilde men met Pasen het beste van het beste vlees op tafel. Er kwamen speciale markten met tentoonstellingen en een wedstrijdelement. Slagers kochten bekroonde dieren, die trots aan de klanten in stad of dorp werden getoond.
Het aangeboden vee is sindsdien van vetgemeste melkkoeien veranderd in dieren die speciaal voor de slacht gefokt zijn. Kippen en konijnen vormen nog steeds een onderdeel van de tentoonstelling; paarden, varkens en schapen doen dat om veterinaire redenen en strenger overheidsbeleid niet meer. In plaats daarvan is er een grote show van landbouwmachines.
In 1993 waren er nog in tien plaatsen in Nederland paasveetentoonstellingen. Hiervan zijn er thans nog twee over, te weten in Rhenen en Schagen. Schagen is de enige paasveetentoonstelling in de open lucht.
Wanneer: woensdag 1 april, 's morgens vanaf 9 uur.
Waar: centrum van Schagen.
Website: www.paasvee.nl.

Huldiging van de kampioenen van de paasveetentoonstelling 2019.
Huldiging van de kampioenen van de paasveetentoonstelling 2019. (foto Vereeniging tot het houden van jaarlijksche Paaschtentoonstelling van Vee te Schagen)

Noordhollands Oldtimerfestival
Tijdens de motorwegraces in Venhuizen 1980-1985 kwam de organisatie op het idee om de veteranenmotoren na afloop in een nabijgelegen hal op te stellen. Aangevuld met oude auto's van kennissen vond het publiek dit een welkome geste. Hiermee was het Oldtimerfestival geboren.
Na jaren van diverse items zoals racemotoren, militaire voertuigen, brandweerauto's, autosport en landenthema's, gaat het festival voor het thema van 2020 veertig jaar terug in de tijd! De motoren komen nog een keer terug op het circuit van Venhuizen, daar waar ze van 1980 tot en met 1985 ook gereden hebben.
Wanneer: zondag 12 en maandag 13 april (eerste en tweede paasdag) van 11 tot 18 uur.
Waar: Torenweg 44 in Hem.
Website: www.oldtimerfestival.nl.

 


Hé, is dat Westfries?

403. Joos (mensen), komen jullie te konkelen (schaften, te ± 10 uur in de voormiddag 'n rustpauze onder 't werk, waarin 'n kop koffie door de baas wordt aangeboden).
Opm.: 'Konkelen' is wel Ned. maar betekent dan knoeien, knoeierijen plegen, kuipen, intrigeren, kwaadspreken, bv.: Door konkelen achter onze rug hebben ze ons die mooie betrekking afgesnoept.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.