Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2020 » Nummer 2 » Pagina 7

Erfstukken

In de nieuwe rubriek Erfstukken wordt aandacht besteed aan oude elementen die zich op een erf bevinden. Dat kan een gebouwtje zijn, een walviskaak, een boom of een brievenbus – kortom ‘erfgoed’ dat een verhaal vertelt over vroeger. Tips over erfstukken zijn welkom bij het secretariaat.

door Ina Broekhuizen-Slot

Een wc als kunstwerk

Een wc in art deco stijl, zomaar op een boerenerf in Aartswoud. Met strakke lijnen, een bijzonder geveltje en een fraaie versiering van zwarte en witte tegeltjes. „Waarschijnlijk gemaakt door Wijnand Deutekom”, vermoedt Klaas Hemke die, zoals hij zelf zegt, ‘tot zijn twaalfde jaar op deze wc gepoept heeft’. Daarna verhuisde het gezin naar Wieringerwaard. De wc blijkt op de gierkelder te staan. „Vroeger stond een plee op sloot, maar in de jaren dertig werd het mode om hem op gierkelder te plaatsen. Dat was wel zo prettig. Deze wc is gebouwd in 1936, middenin de crisis. De metselaar was blij dat hij werk had en hij had vast alle tijd om veel aandacht te besteden aan het gebouwtje. Art deco? Dat weet ik niet maar Wijnand Deutekom was een artistiek man, dat kan ik je wel vertellen.”
De wc was van binnen lichtblauw geschilderd, weet Klaas. Die verf is niet meer terug te zien, maar het vrij lage houten zitgedeelte is nog ongeschonden aanwezig. Het ronde deksel dat het gat afsluit heeft een fraaie knop. De achterrand van de gierkelder en de wc lopen gelijk en die rand is ook meteen de erfafscheiding. „Naast ons was het échte Westfriese café De Roode Leeuw van Herman Bakker en Dieuw Nes”, vertelt Klaas. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Een kunstzinnige plee op een oud boerenerf.
Een kunstzinnige plee op een oud boerenerf. (foto Ina Broekhuizen-Slot)

Andere afleveringen van 'Erfstukken':
'20/2 | '20/3 | '21/1 | '21/2 | '21/3 | '22/1 | '22/2 | '22/3

 


Hé, is dat Westfries?

323. Op carnaval had ie zich verkleed; hij zag er kakkelollig uit (potsierlijk, belachelijk, als 'n hansworst); de meesten konnen 'm geniesen (herkenden 'm niet eens).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.