Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Er-op-uit tips

Houdt u er rekening mee dat er door de coronacrisis aanpassingen kunnen plaatsvinden. Neem tijdig even contact op of kijk op de desbetreffende website.

Wandelroutes
Kent u de Wandelstartpunten al? Op ieder startpunt staat een informatiebord, waarop de mooiste wandelroutes in de directe omgeving staan. De rondwandelingen variëren van twee tot twaalf kilometer en zijn in twee richtingen bewegwijzerd met gekleurde pijlen. De startpunten zijn goed bereikbaar met de auto en meestal ook met het openbaar vervoer. U kunt er gemakkelijk parkeren en meestal is er horeca in de buurt. In Westfriesland zijn zo'n vijftig startpunten. Van Aartswoud tot Zuidermeer, van Barsingerhorn tot Enkhuizen.
Meer informatie over de wandelstartpunten is te vinden op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland:
www.wandelnetwerknoordholland.nl/startpunten.
Alle startpunten en routes staan op deze website, compleet met kaartjes en routebeschrijvingen.

Expoost
Pop-up museum Expoost verzorgt ook dit jaar een aantal exposities. Door de coronacrisis is alles in het gedrang gekomen, maar Expoost heeft met wat omzettingen in de agenda toch een gevarieerde reeks exposities kunnen vastleggen:

- 9 t/m 18 oktober: Liefde is van iedereen
Fotograaf Kenneth Stamp maakte vorig jaar een serie portretten van LHBTI-ers met als fraai decor de museumboerderij te Hoogwoud. De laatste bewoner van de stolpboerderij, Adriaan Donker (1916-1984), was een veelzijdig Westfries met een brede interesse in kunst en cultuur. Iedereen was welkom op de boerderij. Leeftijd, afkomst en geaardheid waren ondergeschikt, belangrijker was wie men was. Te zien is een fotoserie waarin liefde en waardering voor de medemens centraal staan, met een knipoog naar het landelijke leven.

- 23 oktober t/m 15 november: Zilveren Camera
Elk jaar worden fotografen uitgenodigd om hun beste nieuwsfoto's in te sturen. Gebeurtenissen die nog vers in het geheugen liggen zijn terug te zien in de winnende beelden, zoals de aanslag in de Utrechtse tram, de boerenprotesten en de vreugdevuren in Scheveningen. Entree is gratis.
Adres: Roode Steen 15 in Hoorn, naast het Westfries Museum.

Vaders museale schuitenhelling
Dit industrieel erfgoed ligt in landschapsreservaat Oosterdel.
Op de museumhelling vindt u alles over polderschuiten en de bouw ervan. Rond de helling bevinden zich tientallen werktuigen en machines met bijbehorende gereedschappen, afkomstig van scheepswerfjes die tot in de jaren zestig van de vorige eeuw operationeel waren in het Geestmerambacht. De verzameling gereedschappen en werktuigen geeft een compleet beeld van hoe tussen 1850 en 1950 gewerkt werd. Van hout naar staalbouw, van klinken naar lassen en van handmatig naar machinaal. In de hellingschuur bevinden zich handgereedschappen maar ook machines. De machines worden door leren drijfriemen middels een centrale as aangedreven. Op en rond de helling staan een aantal zware scheepsbouwwerktuigen opgesteld die allemaal nog functioneren.
Adres: Sluiskade 16 in Broek op Langedijk, telefoon 06-16261914. Open: op afspraak.
Website: schuitenhelling.wordpress.com.

De schuitenhelling.
De schuitenhelling. (foto Frans Leek)

 


Hé, is dat Westfries?

460. Hij heeft 't wild in de bienen (hij is erg gehaast, bv. in z'n werk). In z'n haast stroffelde (struikelde) ie over 'n steen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.