Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2021 » Nummer 1 » Pagina 19

Houdt u er rekening mee dat er door de coronacrisis aanpassingen kunnen plaatsvinden. Neem tijdig even contact op of kijk op de desbetreffende website.

Er-op-uit tips

Ontdek Westfriesland fotograferend
Dit prachtige gebied met mooie vergezichten, rijke historie en pittoreske dorpjes is bij uitstek geschikt om al fotograferend te ontdekken. Als u begint met fotograferen kijkt u ineens met heel andere ogen naar de omgeving. Probeer 's avonds een uur voor zonsondergang of 's morgens vroeg de prachtige gloed te vangen die dan over het land schijnt.
Maar ook bijzondere momenten en alledaagse bezigheden kunt u proberen vast te leggen met een camera.
Denk hierbij aan de compositie van de foto. Zorg ervoor dat er geen storende elementen in beeld staan en plaats het te fotograferen onderwerp eens niet in het midden van het beeld. Ook spelen met perspectief, een hoog of juist heel laag standpunt, kan verrassend werken.

Wandelaars beklimmen de Westfriese dijk ten noorden van Krabbendam.
Wandelaars beklimmen de Westfriese dijk ten noorden van Krabbendam. (foto wandelnet.nl)

Wandelen over de Westfriese Omringdijk
Het nieuwe wandelpad over de Westfriese Omringdijk is door de Fiets- en Wandelbeurs genomineerd voor de prijs ‘Beste wandelroute van de Benelux’. Vijf routes maken kans deze eretitel in de wacht te slepen. Op de eerste dag van de Fietsen Wandelbeurs in Gent, op zaterdag 1 mei, maakt de jury de winnaar bekend.
Wandelen over deze iconische, eeuwenoude dijk, met prachtige vergezichten, is een uitdaging, want de beschreven route is 150 kilometer lang. Het streekpad loopt over dijken, door aangrenzende polders en natuurgebieden en langs overblijfselen van vroegere dijkdoorbraken. Dat de zee destijds niet alleen de vijand was maar ook veel welvaart bracht, is onderweg te zien aan de historische handelssteden zoals Hoorn, Enkhuizen en Medemblik met hun rijke koopmanshuizen.
Het streekpad Westfriese Omringdijk is in beide richtingen bewegwijzerd met geelrode streepjes en beschreven in een gids. In de bijbehorende app wordt het verhaal verteld van de eeuwenoude strijd tegen het water. Meer informatie over dit nieuwe streekpad kunt u vinden op wandelnet.nl.
Bij Wandelnet.nl is een routeboekje verkrijgbaar. Hierin staat dit wandelpad uitgebreid beschreven met veel achtergrondinformatie en duidelijke plattegronden. In dit boekje is de wandelroute over de Westfriese Omringdijk verdeeld in 31 etappes van rond de 4 tot 6 kilometer. Het boekje is voor € 15,45 te bestellen via de webwinkel op wandelnet.nl.

Online museumbezoek
Veel musea hebben het inmiddels mogelijk gemaakt om online een bezoek te brengen. Verrassend, mooi, informatief en coronaproof.
- Zuiderzeemuseum: www.musea360.nl/Zuiderzeemuseum/
- Museum Sow to Grow: www.sowtogrow.nl/3d-tour/
- Westfries Museum: wfm.nl/museum-online
Maar ook buiten Westfriesland is genoeg te ontdekken.
- Rijksmuseum in Amsterdam: www.rijksmuseum.nl/nl/ontdek-meesterwerken
- Noordbrabants Museum in Den Bosch: www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/tour
- Mauritshuis Den Haag: virtual.mauritshuis.nl/index.html?lang=nl&startscene=21

 


Hé, is dat Westfries?

721. Kalkedodders zijn kale, jonge vogeltjes, die nog maar korte tijd uit 't ei zijn.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.