Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2021 » Nummer 1 » Pagina 24

Verscholen in Westfriesland

Verscholen in Westfriesland Waar is dit?
(foto Jan Smit)


Bij de leden van het Westfries Genootschap staan de meeste toeristische trekpleisters wel op het netvlies gegrift: de Hoofdtoren in Hoorn, kasteel Radboud in Medemblik, de haven van Enkhuizen, de markt in Schagen, de veiling in Broek op Langedijk, de beschermde dorpsgezichten van Twisk en Kolhorn. Maar er zijn ook veel verborgen schatten in onze regio. In het Vierkant besteden we aandacht aan deze mooie plekjes. Dat gebeurt met een afbeelding, want een foto zegt meer dan duizend woorden!
Daarbij aan u de vraag waar deze foto is gemaakt. Stuur binnen veertien dagen uw antwoord naar het secretariaat. Dat kan per mail of per post. Zie voor de gegevens pagina 2. Onder de goede inzenders wordt een Westfriese prijs verloot!

Op de foto in het vorige Vierkant was de Amerikaanse windmolen nabij Hauwert in het Egboetswater te zien. Deze molen is een aantal jaren geleden gerestaureerd door een werkgroep uit Hauwert.
„De molen is vroeger geplaatst door mijn opa, Theunis Over, timmerman/molenmaker in Hauwert van 1912 tot 1960. Toen hij startte in Hauwert waren er alleen nog maar houten molens, later ging men deze ijzeren windmolens importeren uit Amerika, vandaar de naam Amerikaanse windmolen. Mijn opa heeft er in zijn werkzame leven veel geplaatst tussen ruwweg Zwaagdijk en Opperdoes. Op de staart stond altijd Th. Over Hauwert”, aldus Klaas Over uit Medemblik.
De heer Over is de winnaar van deze keer en heeft zijn prijs inmiddels toegestuurd gekregen.

 


Hé, is dat Westfries?

400. Die twee oudjes kunnen leuk koetelen (met elkaar hun huishoudelijke bezigheden, enz. doen). We laten ze maar wat koetelen (begaan, hun gang gaan, zonder ons ermee te bemoeien).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.