Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2021 » Nummer 2 » Pagina 18-21

Westfries Biografisch Woordenboek (WBW)

In het Westfries Biografisch Woordenboek staan biografieën van personen die voor Westfriesland, lokaal of regionaal, veel betekend hebben. Heeft u in uw dorp of stad een persoon waarvan u meent dat deze in aanmerking komt voor het WBW, meldt u die dan, liefst per mail, aan bij het secretariaat van het Westfries Genootschap.
Alleen personen die zijn overleden komen in aanmerking. Raadpleeg de website www.westfriesgenootschap.nl, klik op Commissie Geschiedschrijving en vervolgens op Westfries Biografisch Woordenboek.

Loes Hamel, meisjesnaam: Loes Blokker
„Ik ben niet mooi, maar ik héb wat…”

Loes Hamel. Loes Blokker is geboren op 21 oktober 1938. Ze is een dochter van Jan Blokker (1903-1997) en IJtje Krul (1909-1998). Ze groeide op in Andijk, had een fijne jeugd, was enthousiast lid van de gymnastiek- en zangclub en speelde graag bij de plaatselijke toneelvereniging. Ze zong liedjes, speelde gitaar en hield van optreden. Loes droomde als meisje al van beroepen als toneelspeelster, fotografe en verpleegster. Het is dan ook niet vreemd dat zij dit in de jaren die volgden ook heeft waargemaakt.

„Ik ben niet mooi, maar ik héb wat…” zo sprak Loes over zichzelf.
Ze had een talent voor alles. Loes was in ieder geval een vrije vrouw die maling had aan het traditionele rolpatroon tussen man en vrouw en over allerlei taboes heenstapte. Voor mode had zij een groot gevoel en ze had de nodige durf om kleding te dragen die jaren vóór liep op de heersende trends.
Maar alles wat ze ooit droeg is later een rage geworden (onder andere de spijkerbroek). Zij werd van een plattelandsmeisje een internationale bekendheid.

Verpleegster
Loes begon als zeventienjarige met de opleiding tot verpleegster in een ziekenhuis in Hoorn. Omdat de grote stad Amsterdam haar trok, heeft zij uiteindelijk de opleiding in het Weesperpleinziekenhuis afgemaakt en daar nog vier jaar in de verpleging gewerkt.
Bij het bezoeken van Amsterdamse dancings ontmoette zij in 1959 Jan Cremer met wie zij enkele jaren een knipperlichtrelatie had. Het was Jules Hamel (de acteur) met wie ze op 10 april 1961 in het huwelijk trad. Omdat zij en Jules het financieel niet breed hadden, besloot Loes te reageren op een vacature voor fotomodel. Dit bleek een goede keus te zijn.

Fotomodel, mannequin en modeontwerpster
De modefotograaf Hans Dukkers ‘ontdekte’ Loes bij haar entree in de wereld van haute couture en gaf haar naamsbekendheid.

FacebookJules en Loes Hamel (foto Facebook)

Loes was model bij Kamphuis Govers voor ze ontdekt werd door Pierre Cardin (ontwerper van een bekend Parijs modehuis). Ze kreeg een contract van hem aangeboden en heeft als mannequin diverse collecties getoond in Parijs, Rome, Berlijn en New York. Hierdoor kreeg zij internationale bekendheid.
Loes legde zichzelf toe op de modefotografie in Nederland. De jaren zestig waren ook in de modewereld turbulent en Loes had als jonge zelfstandige vrouw een goede kijk op de modetrends.
Verder ontwierp ze jachtkostuums maar ook sport- en andere dameskleding, zelfs een garderobe voor in de auto, dus eigenlijk voor alle uren van de dag. Haar stijl werd gekenmerkt door lef en speelsheid. In 1963 gaf zij, zoals een krant schreef, een ‘mooie malle modeshow’ (Loes Hamels Modetheater) tijdens de autoshow in de RAI. Naast kleding liet Loes zien hoe goed een bril kon staan. Zij was zeer creatief en voor vele tieners een idool.

Gastvrouw, zangeres, presentatrice en cabaretière
1964 was het jaar waarin Loes de kans kreeg om op het podium te komen. Ramses Shaffy ontdekte haar komische talent. Als gastvrouw, gekleed in diverse prachtige modecreaties zoals rood fluweel en zwarte en gele zijde, kondigde zij de nummers op haar eigen wijze aan. Op het eind van elk optreden werd steevast de Shaffy Cantate gezongen, waar Loes ook aan meedeed. Deze cantate werd in 1966 een grote hit en is er ook een langspeelplaat uitgebracht. Loes bleef ook actief in de mode, maar ze was het niet eens met de manier waarop de Nederlandse modefotografen omgingen met de modellen. De modellen werden behandeld als ‘marmeren standbeelden’. Paul Huf was volgens haar de enige uitzondering daarop.

Louis van Dijk, Liesbeth List, Loes Hamel en Ramses Shaffy.
Louis van Dijk, Liesbeth List, Loes Hamel en Ramses Shaffy (Foto Louis van Dijk).

Televisiedebuut
In 1965 kreeg Loes een kort televisiedebuut als presentatrice van een eigen cultuurprogramma. Aankomend couturier Frans Molenaar had speciaal voor deze gelegenheid de kleding voor haar ontworpen. Verder heeft zij meegedaan aan een programma van de Vara. De tv-wereld was niet helemaal haar ding.
Zij besloot met Shaffy Chantant mee te gaan naar Amerika.
Aan boord van de S.S Nieuw Amsterdam werd een promotiecampagne voor Nederland gehouden (Netherlands Festival Sailing). Hierbij ontbraken de klompenmaker, het draaiorgel, diverse Hollandse producten en modeshows van onder anderen Holthaus, Heymans, Offermans, Terlet, Jean Louzac en Cargelli niet. Samen met vijf Amerikaanse mannequins toonde Loes de kleding van deze Nederlandse ontwerpers.

Loes bleef bij uitzondering naast Shaffy Chantant haar modewerk voor Dick Holthaus doen en ook haar fotowerk voor Paul Huf.
Ramses schreef een liedje voor Loes, getiteld ‘I hate music’, waarin zij met allerlei gekke voordrachten en al zingend haar optreden compleet kon maken.
In het privéleven van Loes ging het niet voor de wind en stond het huwelijk met Jules op een laag pitje. In Amerika kreeg ze weer een kortstondige relatie met Jan Cremer*. Dit bleek toch, net als eerder, een onmogelijke liefde te zijn. Loes werd ziek en belandde in een ziekenhuis. Het betekende het definitieve einde van hun relatie.

De LP Shaffy Chantant met Ramses Shaffy, Liesbeth List, Loes Hamel, Joop Admiraal en Polo de Haas.
De LP Shaffy Chantant met Ramses Shaffy, Liesbeth List, Loes Hamel, Joop Admiraal en Polo de Haas.

Huwelijk ontbonden
Na haar herstel begon Loes op 1 januari 1966 weer bij Shaffy Chantant. Ondertussen was het huwelijk met Jules Hamel ontbonden, maar Loes bleef wel de naam Hamel gebruiken. In september ontwierp ze een kostuum van een Engelse vlag om mee te dingen naar een modeprijs voor het hipste pak. Dit lukte niet, maar het jaar daarop showde zij wel weer de nieuwe collectie van Dick Holthaus.
In die tijd ontmoette zij Michael Clyde Wellen, een sieraadontwerper en trouwde met hem op 5 maart 1968. Loes trad in 1969 nog één keer op met Ramses Shaffy en besloot toen de anonimiteit op te zoeken in haar geboortedorp Andijk. Gaf ze toe aan haar in 1965 openlijk uitgesproken wens een dorpsmeisje te blijven?
Ze bouwde samen met haar man een prachtige woning achter het huis van haar ouders, waar ze een alternatief en hippieachtig leven leidden. Ze maakten vele reizen naar het Midden-Oosten en Verre Oosten waaronder Rishikesh, de yogahemel van de wereld, in India. Onder de bijnaam van haar man Magillicutty heeft Loes nog een plaatopname gemaakt. Ten gevolge van een ongeneeslijke ziekte is Loes op 18 april 1974 overleden. Ze is in besloten familiekring gecremeerd.
Simon Vinkenoog, een goede vriend van haar, heeft een in memoriam gemaakt die hij heeft opgenomen in zijn gedichtenbundel Mij Best. Hij noemde Loes ‘een en al onbaatzuchtige liefde’.

Loes

Eén ding.
daar ben ik zeker van:
zij rust al weken in vrede,
en wacht af - op de dingen die komen gaan

Door alle dingen ging zij naar het onbedingde.
waar alles is zoals het is
en worden zal voor wie het wachten kent
en het komen ziet gaan en het gaan voelt komen

Straks dit gedicht (onbevreesd onophoudelijk
onweerstaanbaar) niet meer dan de schreeuw
van een zeemeeuw 's nachts -
wachter, wat is er van de morgen?

Voor haar waren alle dingen te inge,
Zij was het al: zo wijd volkomen bereid
zielszuiver
glashelder
sneeuwwit

als de vijf witte paarden
in haar droom uit het water komend,
de vijf witte zwanen bivakkerend aan de Amstel

Straks dit gedicht, tot niemand gericht
een zucht en ademhaling
onleesbaar niet geschreven
vergeten
terwijl ik droomde van de vrede


Schrijver Hans Vervoort schreef: ‘Loes was een buitengewoon talent met een prachtige stem en had een glanzende carrière als fotomodel’.

G.L van Lennep (toenmalige manager van Shaffy Chantant) schreef: ‘Loes was een doorzetter, uniek en avant-garde pur sang’.

Jan Cremer met Loes Hamel. Jan Cremer met Loes Hamel. (foto omslag ‘Sirenen’ door Jan Cremer)

Bronnen:
Wikipedia, Vrouwenlexicon, Youtube: (I hate Music, Loes Hamel) (Shaffy Cantate)
Delpher:
Loes Hamel, Het Parool 11-04-1961, 16-03-1963, 23-04-1963, 17-07-1963 en 13-04-1974
Loes Hamel, Trouw 21-07-1961
Loes Hamel, AD 19-07-1963, 06-01-1965
Loes Hamel, Het Vrije Volk 27-11-1974
Loes Hamel verzeilde via mode in cabaret, Dagblad de Stem 17-05-1965
Simon Vinkenoog: gedichtenbundel Mij Best 1976 p. 18
*Jan Cremer: Het boek Sirenen (Amsterdam 2017) is Jan Cremers relaas over de bewogen liefde tussen hem en Loes Hamel

Gegevens aangeleverd door: Marga Besseling-Wester te Hem (2020).

 


Hé, is dat Westfries?

841. Ik ben blij dat ik thuis ben op de fiets, er staat 'n bonk wind (veel).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.