Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2021 » Nummer 3 » Pagina 22

Houdt u er rekening mee dat er door de coronacrisis aanpassingen kunnen plaatsvinden. Neem tijdig even contact op of kijk op de desbetreffende website.

Er-op-uit tips

Oorlogsmuseum Medemblik
Dit jonge museum, sinds begin 2019 open voor het reguliere publiek, heeft een bijzondere insteek voor de bezoekers: een speurtocht volgens het escaperoom-concept. Deze speurtocht is leuk en interessant voor alle leeftijden. Er is een jaren ‘40-dorpje nagebouwd met daarin de W.O.II-verhalen uit Westfriesland. Het dorpje bestaat uit een dorpsplein met daaromheen een drukkerij, een klaslokaal, een huisje met een zolder, een kruidenierswinkeltje en een bruin café, ‘Floris de Vijfde’. In dit dorpje zijn meerdere geheime ruimtes te vinden, er moeten codes worden ontcijferd, zwarte handel worden gedreven en nog meer actieve opdrachten.
Iedereen is welkom, het museum is rolstoeltoegankelijk. Voor mensen die slecht ter been zijn is één decor helaas niet geschikt, dit is de schuilzolder.
Reserveer te allen tijde tijdig zodat een vrijwilliger ingepland kan worden.
Website: www.educatiefwo2centrum.nl
Adres: Zeldenrust 5 in Medemblik
Open: Elke zaterdag om 10.00 uur, 12.30 uur en 15.00 uur (tijdsloten). De rest van de week open voor groepen/gezinnen groter dan zes personen. Reserveren verplicht.

Spaansen Museum in Winkel – brood op de plank
Grondlegger Bertus Spaansen kocht in 1946 zijn eerste vrachtwagen. Het was hard werken om brood op de plank te krijgen. Er moesten in die jaren vele monden worden gevuld. Kinderbijslag kreeg je niet als kleine zelfstandige. Dat was jammer, anders had hij met zijn twaalf kinderen wel goed gezeten. De jongens moesten al jong helpen in het bedrijf.
Maar brood was er wel, omdat elke dag de bakker langs kwam om brood te bezorgen, of er geld was of niet.
Wat zal moeder wat brood hebben gesneden. Als zij aan een nieuw brood begon sneed zij er eerst met haar mes een kruisje op. Haar houten broodplank, waar uiteindelijk helemaal een kuil in zit, heeft een plaatsje op de aanrecht in het museum gekregen.
Het zijn mooie verhalen over hoe dat vroeger ging in een groot gezin.
Ter gelegenheid van het 50-jarig bedrijfsjubileum in februari 1996 is het voormalige woonhuis van de familie Spaansen als museum ingericht. Dit jaar gaf Spaansen, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan aan ieder huishouden in Winkel en Nieuwe-Niedorp een rode tas met daarin een brood en een broodplank.
De verhalen kunnen eindelijk weer verteld worden.
Website: www.spaansen.nl/over-ons/museum
Adres: Scheidersweg 6 in Winkel
Open: alleen op afspraak. Bel: 0224-541844 of mail naar: museum@spaansen.nl

Op dit briefje is te zien hoe laat de kinderen Spaansen door hun moeder gewekt wilden worden.
Op dit briefje is te zien hoe laat de kinderen Spaansen door hun moeder gewekt wilden worden. (foto Museum Spaansen)

 


Hé, is dat Westfries?

305. Als er sneeuw of ijs is, halen de kinderen de toog (prikslee) van de zolder.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.