Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2022 » Nummer 1 » Pagina 20

Verscholen in Westfriesland

Bij de leden van het Westfries Genootschap staan de meeste toeristische trekpleisters wel op het netvlies gegrift: de Hoofdtoren in Hoorn, kasteel Radboud in Medemblik, de haven van Enkhuizen, de markt in Schagen, de veiling in Broek op Langedijk, de beschermde dorpsgezichten van Twisk en Kolhorn. Maar er zijn ook veel verborgen schatten in onze regio. In het Vierkant besteden we aandacht aan deze mooie plekjes. Dat gebeurt met een afbeelding, want een foto zegt meer dan duizend woorden!
Daarbij aan u de vraag waar deze foto is gemaakt. Stuur binnen veertien dagen uw antwoord naar het secretariaat. Dat kan per mail of per post. Zie voor de gegevens pagina 2. Onder de goede inzenders wordt een Westfriese prijs verloot!

Op de foto in het vorige Vierkant was de ‘Dikke Paal’ op de Westfriese Dijk tussen Winkel en Aartswoud, waar de Langereis (de weg, niet het water) en de Westfriese Dijk elkaar ontmoeten, te zien. Deze grenspaal is niet de originele paal, want die werd opgestookt in de Tweede Wereldoorlog, maar een replica uit 1990. Greetje Raven berichtte ons dat haar vader Toon Raven de replica heeft mogen maken en daar erg trots op was.
Op de ene kant staat het wapen van het ambacht Vier Noorder Koggen, aan de andere kant dat van het ambacht Drechterland. De vermelding ‘Dreghterlandt’ kan verwarring geven. De paal geeft niet de grens aan tussen de twee ambachten. Op deze plek grenzen de Niedorperkogge en de Hoogwouderkogge (onderdeel van de Vier Noorder Koggen) aan elkaar. De paal wijst op onderhoudsverplichtingen. Op de plek eindigde het deel van de Westfriese Dijk dat in onderhoud was bij de Vier Noorder Koggen en begon het stuk dat in 1339 bij een verstoeling (de toewijzing van de onderhoudskosten) was toebedeeld aan Drechterland. Uit de goede inzendingen is een winnaar getrokken. Deze keer viel de prijs in Heiloo. De heer Peetoom heeft zijn prijs inmiddels toegestuurd gekregen.

Verscholen in Westfriesland.
Waar is dit? (foto Jan Smit)

 


Hé, is dat Westfries?

33. Ik ben op de zuikerstikken geweest (kraamvisite). Wat had m'n zus 'n pittig kloin purkie ('n lief klein kindje) in de wieg. Toen de buurmeisjes twee jaar geleden bij haar waren op de bruidstranen (in de bruidsdagen 'n glaasje kwamen drinken ten afscheid), was ze al gelukkig, maar 't haalt niet bij 't geluk van nu.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.