Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Nieuwe Uitgaven

Samenstelling: Peter Smit
(Verkrijgbaar in de boekhandel, tenzij anders vermeld; niet bij het Westfries Genootschap)

De schilders van West-Friesland
Eeuwen geleden al trokken schilders naar de Westfriese steden en legden wat ze zagen vast op papier of doek. Tevens liet de Westfriese elite zich in de zeventiende en achttiende eeuw graag portretteren; voor wandversieringen of ter decoratie van hun schuttersdoelen. In de negentiende eeuw inspireerde het boek ‘La Hollande pittoresque’ van de Franse historicus Henry Havard tal van kunstenaars - onder hen Eduard Karssen en William Bastiaan Tholen - om dezelfde reis te maken. Zij gingen naar Westfriesland om te schilderen. In het boek ‘De schilders van West-Friesland’, samengesteld en geschreven door kunsthistoricus Jim van der Meer Mohr, komen alle soorten kunstenaars voorbij: portretschilders, schilders van stadstaferelen en stillevenschilders.
Uitgave: WBOOKS, 240 pagina's met 237 afbeeldingen, onder meer uit de collectie van het Westfries Museum te Hoorn. Prijs 24,95 euro.

Herinneringen aan Meester Langedijk
Herman Langedijk (1902-1992) was dol op Spierdijk en op Westfriesland. Tijdens zijn leven schreef hij veel op over zijn woonplaats. Zoon Cees Langedijk heeft al zijn herinneringen en aantekeningen over zijn vader, Meester Langedijk, gebundeld in het kloeke boek ‘De tijd van mijn vader‘. Het is niet alleen een ode aan zijn vader: Eigenlijk gaat het ook over het rijke roomse leven, de gewone beslommeringen in een dorpje ergens achter de Omringdijk.
Afkomstig uit De Weere wilde Herman Langedijk nooit meer weg uit Spierdijk, waar hij na twee jaar Ursem in 1927 voor de klas kwam te staan in de Sint Martinusschool. Zijn kennis van de streektaal bundelde de schoolmeester in 1963 in het boekje ‘Hé, is dat Westfries?’ Ook was hij jarenlang bestuurlijk betrokken bij het Westfries Genootschap.
Roman over Rooms-koning Willem IIUitgave in eigen beheer, 210 pagina's, met ruim 300 afbeeldingen. Prijs 30 euro. Het boek wordt niet opgestuurd, maar kan worden afgehaald bij Cees Langedijk, Korte Bosweg 30, 1756 CA in 't Zand (06-11295525). Deze uitgave is ook te verkrijgen bij het Comité Oud-Spierdijk: Thomas Laan, Verlaatsweg 42, Spierdijk (0229-561697 of 06-44516538).

Roman over Rooms-koning Willem II
Er is al veel geschreven over Rooms-koning Willem II, die in 1256 op het bevroren Berkmeer om het leven kwam tijdens zijn poging om Westfriesland te onderwerpen. Ook in het jaarboek 2022 van het Westfries Genootschap krijgt dit onderwerp weer aandacht vanuit de vraag: Met welk recht viel Willem II Westfriesland binnen?
Auteur Ankie Wijbenga uit Medemblik heeft voor haar boek over het leven van Willem II een geheel andere aanpak gekozen, namelijk de vorm van een roman. Zij is geïnspireerd door haar vrijwilligerswerk in Kasteel Radboud in Medemblik. Onder de titel ‘Vloek of zegen’ vertelt ze over een koning, die – zoals zij zegt – uit de geschiedenis verdween en die zij nu opnieuw een stem geeft. Geboren in 1227 als eerste kind van Machteld van Brabant en Floris IV gaat de weg van Willem II naar het koningschap niet zonder slag of stoot. Een verhaal over zijn rol in de politieke verwikkelingen van de dertiende eeuw en over zijn verkiezing tot koning van het Heilige Roomse rijk.
Uitgave Godijn Publishing te Hoorn, 398 pagina's. Prijs 20,99 euro.

 


Hé, is dat Westfries?

323. Op carnaval had ie zich verkleed; hij zag er kakkelollig uit (potsierlijk, belachelijk, als 'n hansworst); de meesten konnen 'm geniesen (herkenden 'm niet eens).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.