Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2022 » Nummer 2 » Pagina 24

Verscholen in Westfriesland

Bij de leden van het Westfries Genootschap staan de meeste toeristische trekpleisters wel op het netvlies gebrand: de Hoofdtoren in Hoorn, kasteel Radboud in Medemblik, de haven van Enkhuizen, de markt in Schagen, de veiling in Broek op Langedijk, de beschermde dorpsgezichten van Twisk en Kolhorn. Maar er zijn ook veel verborgen schatten in onze regio. In het Vierkant besteden we aandacht aan deze mooie plekjes. Dat gebeurt met een afbeelding, want een foto zegt meer dan duizend woorden!
Daarbij aan u de vraag waar deze foto is gemaakt. Stuur binnen veertien dagen uw antwoord naar het secretariaat. Dat kan per mail of per post. Zie voor de gegevens pagina 2. Onder de goede inzenders wordt een Westfriese prijs verloot!

Op de foto in het vorige Vierkant waren de vliegwielen aan de Schoolstraat in Aartswoud te zien. Deze vliegwielen waren onderdeel van het in 1970 gesloopte stoomgemaal van Aartswoud.
Het gemeentebestuur van Hoogwoud wilde er een kunstwerk van maken en in Hoogwoud neerzetten, maar dat pikten de ‘Ierswouders’ niet. Zij verstopten een van de wielen onder het stro bij een boer in de Wieringerwaard. Deze kwam weer tevoorschijn toen de inwoners van het Blôtebieneland de garantie hadden dat de vliegwielen in Aartswoud zouden worden geplaatst.
Jan Koster schreef er een verhaal over, in het Westfries, en ook nog een toneelspel.

Ank van der Doorn-Mantel uit Elp (Drenthe) kwam deze keer als winnaar uit de bus. Zij is in 1936 geboren in de met riet gedekte stolpboerderij naast het voormalig stoomgemaal. „Ik heb de vliegwielen veel zien draaien. Ik mocht alleen in de machinekamer komen op sokken of klompsloffen. Dat gold ook voor de baas en de stokers, dat waren toen de heren List, Leien en Mienes. Zij hielden zich daaraan, klompen dus bij de deur uit. Alles blonk en spiegelde binnen, het was er echt brandschoon. Het waren fijne mensen, anders was ik er vast niet zoveel geweest. Ook was het er altijd heerlijk warm. Het gemaal draaide meestal in de herfst, winter en het vroege voorjaar. Ik bewaar heel goede herinneringen aan dit gemaal aan de Westfriese Omringdijk”.

Verscholen in Westfriesland.
Waar is dit? (foto Jan Smit)

 


Hé, is dat Westfries?

23. Dat kind lag lekker te spragen in de zon (koesteren, zonder bedekking met dekens). Na 't middageten doet opa altijd 'n tukkie of: tokkie (middagdutje, middagslaapje, sièsta).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.