Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2022 » Nummer 3 » Pagina 18

Erfstukken

In de rubriek Erfstukken wordt aandacht besteed aan oude elementen die zich op een erf bevinden. Dat kan een gebouwtje zijn, een bank, een boom of een brievenbus – kortom ‘erfgoed’ dat een verhaal vertelt over vroeger.
Tips over erfstukken zijn welkom bij het secretariaat.

Kas en winkel in de tuin
In de tuin naast de fraaie woning aan de Westerstraat 148 in Sijbekarspel staat een bijzonder gebouwtje. De achterkant lijkt een kas, daarvoor prijkt een rechthoekige aanbouw met een plat dak en een deur aan de zijkant.
Sipke (Sip) Haakma, die opgroeide in het huis en er later met zijn vrouw Tine Sas ging wonen, vertelt: „Het is een kas met een winkeltje. De woning is gebouwd voor kweker J. Koster. Daarnaast werd een lange kas van ik schat wel twintig meter neergezet met een waterreservoir en een stoomketel. Later werd het winkeltje gebouwd, daarin werden bloemen en planten verkocht. Tussen de kas en de sloot lagen twee grote platglasbakken compleet met een irrigatiesysteem.”

Rietmatten
Op een oude foto is te zien dat er rietmatten op de kas liggen als bescherming tegen de zon. De onderkant van de kas bestaat uit metselwerk van ongeveer anderhalve meter, daarboven een rij glazen ruitjes en dan volgt het schuine dak. Binnen was aan de westkant een betonnen opbouw met een lange bak waarin het kweekgoed bewerkt werd. Met een vernuftige constructie van middenpalen en staanders konden de raampjes geopend en gesloten worden om zodoende de temperatuur te regelen. Die raampjes vielen precies tussen twee ruiters in, dat zijn de balkjes die van boven naar beneden lopen.
„Het geheel is gebouwd met goed hout”, zegt Sip, „en er zit nog oud glas in, met van die golven. De ruitjes zitten met spijkertjes vast. In de tuin waren enkele waterkelders, één daarvan is nog aanwezig. Daar maakten wij altijd dankbaar gebruik van.”

Het winkeltje en de kas in de tuin van het huis aan de Westerstraat 148 in Sijbekarspel in de zomer van 2022.
Het winkeltje en de kas in de tuin van het huis aan de Westerstraat 148 in Sijbekarspel in de zomer van 2022. Vóór 1957 was de kas twee keer zo lang. (foto Ina Broekhuizen)

Druiven
In 1957 trokken Sijbren Haakma en Nelie Nieuweboer met hun gezin in het pand. Sijbren vestigde er zijn administratiekantoor.
Vanaf eind 1984 tot en met 2021 woonden Sip en Tine er met hun kinderen. „Vader liet het waterreservoir, de stoomketel en de helft van de kas slopen, de voorkant bleef staan. Dat werd een hobbykas voor druiven, tomaten en komkommers en het opkweken van perkplanten. Wij gebruikten later het winkeltje als fietsenboetje.”
Het ensemble werd in 2021verkocht. De nieuwe eigenaren laten de kas staan, het bijzondere erfstuk aan de Westerstraat blijft dus bewaard voor de toekomst.

Ina Broekhuizen-Slot

Huis, schuur en kas nog zonder het winkeltje.
Huis, schuur en kas nog zonder het winkeltje. Wat een rust in Sijbekarspel! Het jaartal van de foto is onbekend. (foto collectie Lijnen door de tijd, Historische Vereniging Sijbekarspel & Benningbroek)

Andere afleveringen van 'Erfstukken':
'20/2 | '20/3 | '21/1 | '21/2 | '21/3 | '22/1 | '22/2 | '22/3

 


Hé, is dat Westfries?

841. Ik ben blij dat ik thuis ben op de fiets, er staat 'n bonk wind (veel).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.