Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Webwinkel » Boeken

Middenstand

Middenstand Het vierde deel in de Westfriese Historische Reeks ‘Middenstand’ behandelt de geschiedenis van de detailhandel in West-Friesland in de periode 1850-1975.

Het is tegenwoordig moeilijk voorstelbaar, maar ooit, vóór de Tweede Wereldoorlog, kende West-Friesland een enorm aantal winkels. Zelfs kleine woonkernen hadden verscheidene bakkers en kruideniers, een slager, manufacturenwinkel, kapper en smederij en een of meer horecagelegenheden. Bovendien was er de nodige ambulante handel. Ook in de steden lag het aantal winkeliers en kleine dienstverleners opmerkelijk hoog. Na de oorlog is aan deze situatie geleidelijk een eind gekomen. Zowel op het platteland als in de West-Friese steden is het aantal middenstanders sterk afgenomen.
Tot op heden is de geschiedenis van de Nederlandse middenstand weinig onderzocht. Daarom heeft dit boek niet alleen iets te bieden voor liefhebbers van West-Friese historie, maar voor iedereen met belangstelling voor negentiende- en twintigste-eeuwse sociaaleconomische geschiedenis. Wie waren deze middenstanders? Hoe leefden en dachten ze? Welke plaats hadden ze in de samenleving? Hoe heeft de middenstand zich tussen ongeveer 1850 en 1975 ontwikkeld? En waarom is zij inmiddels grotendeels verdwenen?
De auteurs belichten een brede waaier aan onderwerpen. Sommigen gaan in op de ontwikkeling van het totale winkelbestand van een dorp of stad, anderen behandelen de geschiedenis van afzonderlijke bedrijven en middenstandsorganisaties De artikelen zijn rijk geïllustreerd. Alles bij elkaar biedt dit vierde deel van de Westfriese Historische Reeks een levendig beeld van de West-Friese middenstand van weleer.

Boekspecificaties:
ISBN 978 90 400 08443
€19,50
224 pag.
Formaat: 17 x 24 cm
Illustraties: 138 in kleur en zwart-wit
Gebonden

Alle prijzen zijn per stuk en exclusief eventuele verzendkosten.

Informatie, bestellen en afhalen: Contact.
Bestellingen kunt u doorgeven door een e-mail te sturen naar het Westfries Genootschap.

 


Hé, is dat Westfries?

323. Op carnaval had ie zich verkleed; hij zag er kakkelollig uit (potsierlijk, belachelijk, als 'n hansworst); de meesten konnen 'm geniesen (herkenden 'm niet eens).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.