Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Webwinkel » Boeken

Pikt en Dreven, de Westfriese vrouw op haar mooist

Pikt en Dreven, de Westfriese vrouw op haar mooist Pikt en Dreven, de Westfriese vrouw op haar mooist van de commissie Kap en Dek (2014) € 8,-

In 2013 bestond de commissie Kap en Dek van het Westfries Genootschap zestig jaar. Weliswaar niet zestig jaar onder dezelfde naam. In 1953 wordt een klederdracht-commissie in het leven geroepen en later komt daar een werkgroep voor kappen naaien bij. In 1988 worden de commissie en werkgroep samengevoegd tot de huidige commissie Kap en Dek. De doelstelling van deze commissie is: het uitdragen van kennis over het kostuum met sieraden en accessoires voor zowel de vrouw als de man, zoals deze zijn gedragen in de negentiende en in het begin van de twintigste eeuw.

Westfriesland kent geen eigen klederdracht. Altijd is de landelijke mode gevolgd, waarbij op het platteland de heersende mode later werd gedragen dan in de stad. Wel is bij de vrouw aan de kap te zien dat zij uit Westfriesland komt.

De commissie Kap en Dek vindt het belangrijk dat per tijdsbeeld een verantwoord modekostuum met bijbehorend kappenstel wordt gedragen. Alle facetten van zowel het dames- als herenkostuum verdienen aandacht van degene die deze kleding draagt of wil gaan dragen.
In dit boekje staan vier tijdsperioden centraal. De kleding van de vrouw en de kap worden per tijdsperiode beschreven. Tekeningen en foto's maken het beeld compleet.
Het is een bewerkte heruitgave van het boekje Pikt en Dreven. Dat werd in 1991 samengesteld door drie oud-leden van de werkgroep Historisch Textiel te weten: Marianne Havermans-Dikstaal, Simon Honig en Sieuw Steenis-Blokker. Door hun onderzoek en vastlegging ontstond een goed en beknopt naslagwerk.
De commissie Kap en Dek besloot in haar jubileumjaar 2013 tot een bewerkte heruitgave van dit waardevolle boekje.

ISBN 978 90 6455 7590. Prijs € 8,-, 52 pagina's.

Alle prijzen zijn per stuk en exclusief eventuele verzendkosten.

Informatie, bestellen en afhalen: Contact.
Bestellingen kunt u doorgeven door een e-mail te sturen naar het Westfries Genootschap.

 


Hé, is dat Westfries?

209. De helt (handvat, greep) van m'n graaf (spade, schop met naar onder spits toelopend blad).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.