Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Webwinkel » Boeken

Tuinbouw en zaadteelt

Tuinbouw en zaadteelt Dit is het derde deel van de Westfriese Historische reeks over de agrarische geschiedenis van oostelijk West-Friesland. De volledige titel luidt 'Tuinbouw en zaadteelt in oostelijk West-Friesland, 1880-1930'. In zijn deel van het boek vertelt auteur Martien Hoogland de verhalen van oudere West-Friezen over hun werk in de tuinbouw en de afzet van hun producten. Mede-auteur Nanne Groot beschrijft de ontwikkelingen in de zaadteelt vanaf het begin van de negentiende eeuw en de opkomst en groei van de zaadbedrijven in Andijk en Enkhuizen.

Had West-Friesland met het verbouwen van appelen, kool, bonen en wortelen al een oude traditie, vanaf ongeveer 1870 breidde deze sector zich aanmerkelijk uit en zagen honderden boerenknechts de kans schoon een eigen bouwerijtje of tuindersbedrijfje te beginnen,. Dit gebeurde juist in crisistijd voor de akkerbouw en veehouderij. In een halve eeuw tijd werden grote delen van de weidegrond in Oostelijk West-Friesland omgespit tot tuingrond. Een krachtige stimulans was de komst van nieuwe stoomgemalen en spoorwegverbindingen die voor de vele bloemkolen en vroege aardappelen een weg baanden naar de consument, tot ver over de grens. De vele kleine telers van Opperdoezer Ronden en Andijker Muizen wisten een macht te vormen tegenover de handel door zich te organiseren in verzendverenigingen en veilingen. De vorming van de nieuwe verkooporganisaties ging met vele onderlinge schermutselingen gepaard.

Elke tuinder, hoe klein zijn bedrijf ook, teelde altijd meerdere sooren groenten en aardappelen. Een aantrekkelijke bijverdienste was de teelt van groente- en bloemzaden en later ook bloembollen. Al in de 19e eeuw verwierven handelaren uit Andijk en Enkhuizen een unieke positie in Europa als specialisten in de teelt en selectie van groente- en bloemzaden. Hierbij schakelden zij grote aantallen tuinders uit de regio in. In de 20ste eeuw verspreidde deze zaadteelt zich ook over andere streken, maar nog altijd is de veredeling en handel in groente- en bloemzaden in belangrijke mate een Westfries specialisme.

Dit derde deel van de Agrarische geschiedenis van Oostelijk West-Friesland vertelt het fraai geïllustreerde verhaal van de stormachtige opkomst van de Westfriese groente- en zaadteelt in de halve eeuw tussen 1880 en 1930.

'Tuinbouw en zaadteelt' is verkrijgbaar bij het Westfries Genootschap en de boekhandel.

ISBN 978 90 400 7835. Prijs € 19,50, 192 pagina's.

Alle prijzen zijn per stuk en exclusief eventuele verzendkosten.

Informatie, bestellen en afhalen: Contact.
Bestellingen kunt u doorgeven door een e-mail te sturen naar het Westfries Genootschap.

 


Hé, is dat Westfries?

409. Wat is de soep fleeuw (flauw, niet hartig).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.