Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Webwinkel » Spellen

Westfries Memory

Westfries Memory van het Westfries Archief (2014) € 12,50.

Dit memoryspel van 46 Westfriese plaatsen is iets bijzonders. U ziet de plaatsen niet afgebeeld, het gaat om de oudste, veelal middeleeuwse, schrijfwijze van de naam zelf.

Plaatsnamen hebben iets intrigerends: waar komen ze vandaan, hoe oud zijn ze en wat betekenen ze? Om daar achter te komen moet je in de bronnen duiken en achterhalen wat de oudste schrijfwijze is. Vaak is deze hetzelfde als nu. ‘Hem’ en ‘Ursem’ zijn gewoon Hem en Ursem. Maar niet zelden blijken de namen in de loop der tijd te zijn veranderd. Wat dacht u bijvoorbeeld van ‘Lutekedrecht’, zoals Avenhorn in de middeleeuwen heette.
Soms verklaart de middeleeuwse vorm meer over de bekentenis van de naam. Grosthuizen bijvoorbeeld heette toen ‘Groetoesthusen’, oftewel Groot Oosthuizen. En inderdaad, er bestond ook een Klein Oosthuizen.
Veel van de oude plaatsnamen vindt u in het gebouw van het Westfries Archief op een glazen wand. En vaak vragen onze bezoekers naar de betekenis. Dit bracht ons op het idee om hier een spel van te maken. Wij hebben uit uitgeprobeerd op onze open dag in 2013 en het was een groot succes. Nu is er de officiële versie. Het is geen gemakkelijk spel en het vereist enig doorzettingsvermogen. Maar dat is de Westfries wel toevertrouwd.
En u kunt er iets van leren, door de woorden te ontcijferen of gewoon het plaatje goed te bestuderen.

Het spel bestaat uit 2x46 kaartjes. De namen op de kaartjes zijn in twee verschillende kleuren gedrukt. De moeilijk leesbare plaatsnamen zijn bruin, de ‘makkelijke’ blauw. U kunt het spel dus op verschillende manieren spelen.

Prijs € 12,50.

Westfries Memory

Westfries Memory.

Alle prijzen zijn per stuk en exclusief eventuele verzendkosten.

Informatie, bestellen en afhalen: Contact.
Bestellingen kunt u doorgeven door een e-mail te sturen naar het Westfries Genootschap.

 


Hé, is dat Westfries?

460. Hij heeft 't wild in de bienen (hij is erg gehaast, bv. in z'n werk). In z'n haast stroffelde (struikelde) ie over 'n steen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.