Westfries Genootschap
Geschiedschrijving
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Geschiedschrijving » Westfries Biografisch Woordenboek (WBW)

Fleddérus, Dik (1908-2002)

Architect sociale woningbouw

Geboren in 1908. Overleden te Enkhuizen op 8 mei 2002.

Als architect heeft hij veel sociale woningbouw in Enkhuizen na de Tweede Wereldoorlog een gezicht gegeven. Ook op andere plaatsen in West-Friesland is hij verantwoordelijk geweest voor de vormgeving van veel bouwprojecten. De uit Amsterdam afkomstige Dik Fleddérus vestigde zich in het begin van de jaren dertig in Enkhuizen. Al spoedig raakte hij betrokken bij allerlei bouwprojecten in de stad. Veel van zijn bouwwerken, zeker in zijn eerste jaren, ademen de chaletachtige sfeer uit van de woningen in het Snouck van Loosenpark (Hij werd in 1933 benoemd tot opzichter van het Snouck van Loosenpark met zijn bijzondere complex van arbeiderswoningen). Deze stijl paste hij ook toe bij ontwerpen buiten Enkhuizen, zoals voor burgerwoonhuizen in Bovenkarspel. Fleddérus begeleidde de vier jaar durende restauratie van de Zuiderkerk die in 1961 werd afgerond. Enkele jaren later werd naar zijn ontwerp bejaardencentrum Berkenhof in Berkhout gebouwd. Andere bejaardenhuizen in West-Friesland van zijn hand zijn Twiskerland in Twisk, Meerzicht in Scharwoude en Sweelinckhof in Wognum. Jarenlang heeft hij zich ingezet in het bestuur van de vereniging Oud Enkhuizen o.a. als secretaris. Bij zijn afscheid in 1971 benoemde Oud Enkhuizen hem tot erelid. Dik Fleddérus was vele jaren lid van de Commissie voor Landelijk Schoon van het Westfries Genootschap. Dik Fleddérus werd 93 jaar.

Bron: uit: Ed Dekker, 'Architect gaf sociale woningbouw een gezicht', in: Dagblad van West-Friesland, 14 mei 2002 (in memoriam).

 


Hé, is dat Westfries?

666. Toen buurvrouw hoorde, dat ze 'n prijsje had gewonnen in de staatsloterij, was ze helemaal onthikt (opgetogen, zichtbaar blij).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.