Westfries Genootschap
Geschiedschrijving
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Geschiedschrijving » Westfries Biografisch Woordenboek (WBW)

Butter, Floris (1886-1966)

Butter, Floris (1886-1966)

Drukker van ‘Het Buttertje’ en uitgever

Geboren op 15 juni 1886 in Oudkarspel. Overleden op 2 september 1966 in Hoorn. Getrouwd met Aaltje Admiraal, geboren in Zuid- en Noord-Schermer. Twee dochters, Cootje en Gonda, wier echtgenoten Hein Jonkers en Flip Zwaan de directie vormden van Drukkerij/uitgeverij West-Friesland na het overlijden van Floris Butter.

Op 1 mei 1918 gaat in Nieuwe Niedorp Drukkerij West-Friesland van start, opgericht door Floris Butter. Hij geeft ook het Nieuwsblad voor West-Friesland uit, dat later de Nieuwe Hoornsche Courant en vervolgens het Dagblad voor West-Friesland zal gaan heten. In 1926 verhuist het bedrijf naar Hoorn.
Het veelgelezen Dagblad voor West-Friesland krijgt in de volksmond de bijnaam ‘Het Buttertje’, naar de oprichter. De boekenuitgeverij timmert vooral aan de weg met streekromans. Schrijfster Margreet van Hoorn (Gré de Reus) debuteert – nog onder haar eigen naam – rond 1940 bij uitgever Floris Butter.
Drukkerij West-Friesland drukt ook vanaf de eerste bundel – nu jaarboek geheten – in 1926 tot en met 1993 de jaarboeken van het Westfries Genootschap. Een flink aantal deeltjes van de Stolphoevereeks zijn eveneens bij deze drukkerij van de pers gerold. Het bedrijf is heel lang de huisdrukker van het genootschap geweest.

Westfriesche schetsen
Als in de Tweede Wereldoorlog de regionale kranten onder druk van de Duitse bezetter worden samengevoegd en uitgegeven als het Dagblad voor Noord-Holland, schrijft Floris Butter ‘Westfriesche schetsen’ voor de Nieuwe Hoornsche Courant en later voor het Dagblad voor Noord-Holland. Samen met zijn ‘Westfriesche krabbels’ – ook gepubliceerd in het dagblad – wordt dit als het boekje ‘Westfriesche schetsen’ uitgegeven in 1944, uiteraard door Butters eigen bedrijf. In hetzelfde jaar verschijnen van hem ook het verhaal ‘De Bullebak’ en ‘Trienke Boôd, de roman van een boeredochter’.
Na de bevrijding krijgen de regionale kranten een tijdelijk verschijningsverbod opgelegd vanwege hun collaborerende rol in de oorlog. Verzetsbladen, zoals de Vrije Hoornsche Courant, mogen natuurlijk wel blijven en zijn tijdelijk heel populair. Maar als de ‘oude’ streekkranten weer mogen verschijnen, verliezen de verzetskranten al snel hun abonnees en staken de concurrentiestrijd.
In 1946 is Floris Butter één van de zes eigenaren van regionale kranten, die – nu vrijwillig – samen de Verenigde Noordhollandse Dagbladen (VND) gaan vormen. Het huidige Noordhollands Dagblad (NHD) ontstaat pas in 1981 als de VND fuseert met het toenmalige NHD, de in Hoorn uitgegeven katholieke krant van de familie Stumpel.

Plaquette
Floris Butter overlijdt in 1966 op 80-jarige leeftijd. In het Jaarboek van 1967 herdenkt Genootschapsvoorzitter Dirk Breebaart hem: „Met dankbaarheid breng ik voorts in herinnering het door de heer Butter geschreven historisch overzicht “Na veertig jaar…”, afgedrukt in de jubileumbundel van 1964, dat getuigt van zijn warm medeleven met het genootschap, dat hij vele jaren van zijn bestaan zulke goede diensten heeft betoond.” Vanwege die goede diensten van Floris Butter benoemde het Genootschap hem in 1963 tot lid van verdienste.
Als Drukkerij West-Friesland op 1 mei 1968 vijftig jaar bestaat, wordt oprichter Floris Butter herdacht met plaatsing van een bronzen plaquette in de hal van het bedrijf.

Gegevens aangeleverd en bewerkt door: Peter Smit te Alkmaar (2012).

 


Hé, is dat Westfries?

596. Je mag niet die appel van dat kleine kind ofpollen (aftroggelen, afbédelen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.