Westfries Genootschap
Geschiedschrijving
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Geschiedschrijving » Westfries Biografisch Woordenboek (WBW)

Houter, Jan Gzn. (1894-1968)

Houter, Jan Gzn. (1894-1968)
bron: particuliere collectie

“President van de Republiek Wadway”

Geboren te Wognum op 23 juli 1894. Overleden te Hoorn op 23 februari 1968. Gehuwd met Neeltje Koeman.

Beroep: veehouder. Als nevenfunctie: wethouder en raadslid van de gemeente Wognum. Door zijn vele activiteiten in de toenmalige Republiek Wadway werd hij daar de bindende factor. Zo was hij 35 jaar voorzitter van de vereniging "Volksvermaak" van de "Republiek Wadway" en bij zijn aftreden benoemd tot erevoorzitter. Hij was 25 jaar diaken van de Ned. Hervormde kerk, 27 jaar bestuurslid van de Rundveefokvereniging Wognum, 20 jaar bestuurslid van de Regionale Gezinsverpleging Wognum-Benningbroek. Voorts was hij vanaf 1936 bestuurslid en vanaf 1946 voorzitter van het Witte kruis, afdeling Wognum. Jarenlang was hij president-commissaris van de Nutsspaarbank. Hij was een bekende op de Enkhuizer Harddraverij: 20 jaar was hij deelnemer aan de ringrijderij.

In 1963 werd hij onderscheiden met de gouden medaille in de Orde van Oranje Nassau. Overleed op 73 jarige leeftijd. Na de rouwdienst in de Ned. Hervormde kerk werd Jan Houter begraven op het kerkhof aldaar.

Gegevens aangeleverd door: Jacob-Jan Zzn. Bakker te Utrecht (2008).

 


Hé, is dat Westfries?

666. Toen buurvrouw hoorde, dat ze 'n prijsje had gewonnen in de staatsloterij, was ze helemaal onthikt (opgetogen, zichtbaar blij).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.