Westfries Genootschap
Geschiedschrijving
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Geschiedschrijving » Westfries Biografisch Woordenboek (WBW)

Moeskops, Jos (1930-2005)

Moeskops, Jos (1930-2005)

Musicus in hart en nieren

Jos (Jozef Livinus) Moeskops, geboren op 11 januari 1930 te Medemblik was de jongste van acht kinderen van R.M. Moeskops en C.M. Moeskops-Lampe. Een muzikaal gezin, zijn vader stichter en dirigent van Westfriese koren en van, in die tijd zeer vooruitstrevend, gemengde kerkkoren, zijn moeder, pianolerares en begeleidster van deze koren. Op 13-jarige leeftijd krijgt Jos zijn eerste pianolessen van zijn moeder. Door de Duitse bezetting kan hij in die periode niet naar school en heeft hij dientengevolge alle tijd om zich te bekwamen in het pianospel. Al snel is dit op een dusdanig niveau dat hij vanaf die tijd de koren van zijn vader kan begeleiden.

Opleiding
Na de oorlog gaat Jos op 15-jarige leeftijd, vanuit Medemblik, naar het Seminarie in Grave, alwaar hij ook zijn eerste orgellessen krijgt. Na een jaar ziet hij geen toekomst in het priesterschap en besluit hij een muziekopleiding te volgen. Hij wordt, ondanks het ontbreken van de benodigde vooropleiding, in 1946 toegelaten op het toenmalige Amsterdams Muziek Lyceum, maar moet door zijn drukke muzikale activiteiten de studie na enige tijd afbreken. In 1953 componeert hij de operette Sepp de Gemzenjager op teksten van F.J. Tulp, zijn toekomstige schoonvader. Deze operette wordt door uitgeverij Strengholt in Amsterdam uitgegeven. In 1960 behaalt hij alsnog zijn diploma piano en kerkorgel op het Utrechts Conservatorium. Hij is dan al vanaf 1956 werkzaam op Huishoudschool Westflinge te Hoogkarspel, alwaar hij tot zijn vervroegde pensionering in 1987 als docent muziek voor de klas staat.

Oratorium Het Beloofde land
In 1957 treedt Jos in het huwelijk met Ina Tulp. Uit dit huwelijk komen zes kinderen voort, drie zonen en drie dochters. Jos krijgt in januari een aanstelling als kerkorganist bij de kerkparochie in Hoorn-Noord en het is om die reden dat het jonge gezin verhuist van Westwoud, waar zij tot die tijd nog inwonen bij Jos zijn ouders, naar een eengezinswoning op de Drieboomlaan in Hoorn. De H.H. Engelbewaarderskerk aan de Johannes Poststraat moet dan nog gebouwd worden. Op teksten van Emiel Hupperetz, de bouwpastoor, componeert en dirigeert hij in 1961 het oratorium Het Beloofde Land dat in datzelfde jaar ter gelegenheid van de opening van de H.H. Engelbewaarderskerk grootschalig met zijn gelegenheidskoor wordt uitgevoerd. Dit oratorium is met recht een muzikaal hoogtepunt in zijn leven te noemen en wordt nadien bij diverse kerkinwijdingen in andere steden, onder andere in Zaandam, Den Helder en Hilversum nog vele malen uitgevoerd. Gedurende 46 jaar blijft Jos als vaste organist en koordirigent aan deze kerk, en later ook aan de H.H. Cyriacus en Franciscuskerk op het Grote Noord, verbonden. In 1995 ontvangt hij de gouden eremedaille van de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging bij zijn 50-jarig jubileum als organist, dirigent en componist van (Gregoriaanse) kerkmuziek.

Zijn muzikale leven
In 1962 verhuist het gezin naar een ruimere eengezinswoning in de Metselaarsstraat. De woning heeft een aparte praktijkruimte, waar Jos piano- en muzieklessen geeft. Naast het lesgeven op Westflinge, de pianolessen en het kerkkoor ontplooit Jos vele andere muzikale activiteiten, zoals muziek componeren en bewerken tot mooie uitvoerbare (kerkelijke) muziekstukken. Vele stukken worden ook nu nog ten gehore gebracht.
Talrijke concerten en muziekuitvoeringen volgen, waaronder de uitvoering van Die Schöpfung en Das Weihnachts Oratorium met het koor Soli Deo Gloria en het Zuid-Hollands Orkest; concerten in Wognum – als vaste begeleider op piano en orgel – met het Westfries Dameskoor en (instrumentale) solisten, – als dirigent – met het Wognum's Mannenkoor en Mark Heerink als vaste begeleider én – als dirigent – met zijn door hem zo geliefde koor Polymnia en Willem Woestenburg als vaste begeleider. Maar ook weten velen zich nog de uitvoering van Die Jahreszeiten in de Hervormde Kerk van Wognum te herinneren.

Carmina Burana
In zijn 22-jarige carrière met Polymnia is de succesvolle uitvoering van de Carmina Burana (Carl Orff) in november 1989 ter gelegenheid van het openingsfeest rondom de gerestaureerde Nederlands Hervormde Kerk van Oosterblokker een waar hoogtepunt. Met zijn gedrevenheid en zijn voortdurend streven naar perfectie weet hij dit muziekstuk met het koor en andere door hem geëngageerde musici op voortreffelijke wijze ten gehore te brengen. Een tweede uitvoering volgt in mei 1990 in de H.H. Cyriacus en Franciscuskerk te Hoorn.

In 2002 verhuist Jos naar Medemblik, terug naar zijn geboorteplaats. Tot aan zijn dood op 14 juli 2005 geniet hij daar van zijn boeken en muziek en blijft hij tot op het laatst als musicus actief.

Gegevens aangeleverd en bewerkt door: José van den Berg-Moeskops te Hoorn (2017).

 


Hé, is dat Westfries?

361. Hoe ver ben je heen met je was?
't Loupt op 't lessie ('t loopt naar 't einde, 't is gauw klaar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.