Westfries Genootschap
Geschiedschrijving
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Geschiedschrijving » Geschiedenis van West-Friesland in vogelvlucht » Deel II: West-Friesland en de steden

II-16. Schuttersstuk met schutters en Hoornse regenten

II-16. Schuttersstuk met schutters en Hoornse regenten

Klik hier voor een grotere afbeelding.

Dit enorm grote schilderij is één van de pronkstukken van het Westfries Museum in Hoorn. Het is een zogenaamd schuttersstuk: een portret dat de schutterij, de plaatselijke ordebewaarders, van zich liet schilderen. Dit type schilderijen uit Holland is over de gehele wereld beroemd geworden, onder andere doordat de personen zo levensecht werden neergezet. In diezelfde tijd, de Gouden eeuw, schilderde Rembrandt de Nachtwacht, ook een schuttersstuk.
Alleen de rijke personen konden zich een eigen portret veroorloven. Zo krijgen we een beeld van de rijke mensen in de stad. Zij vormden een kleine groep: in Hoorn bestuurden ongeveer 24 regentenfamilies de stad en zij verdeelden onderling de verschillende baantjes, die dit met zich meebracht.

 


Hé, is dat Westfries?

403. Joos (mensen), komen jullie te konkelen (schaften, te ± 10 uur in de voormiddag 'n rustpauze onder 't werk, waarin 'n kop koffie door de baas wordt aangeboden).
Opm.: 'Konkelen' is wel Ned. maar betekent dan knoeien, knoeierijen plegen, kuipen, intrigeren, kwaadspreken, bv.: Door konkelen achter onze rug hebben ze ons die mooie betrekking afgesnoept.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.